fredag 5 januari 2018

1515 Veckans rubrik - Entré

Ett nytt år har gjort entré – nämligen 2018. 


Bilderna är gratisbilder från nätet utom de två sista.

Året bjuder på många händelser enligt Wikipedia:

Februari 925 februari – Olympiska vinterspelen 2018 arrangeras i Pyeongchang i Sydkorea.
Juli 27 juli – Planeten Mars befinner sig närmast Jorden sedan 2003, men inte lika nära som då.
Oktober Solar Orbiter (SOLO) i en omloppsbana runt solen för att göra observationer av stjärnans "polarområden".Av dessa evenemang – om man nu får räkna att Mars befinner sig nästan lika nära jorden som 2003 som ett evenemang – är det nog mest sannolikt att jag kommer att titta på VM i fotboll i sommar. Jag tycker att det är fascinerande att se alla dessa fantastiskt duktiga fotbollsspelare som (för det mesta) spelar för laget och inte bara för sig själva.

Sen är det ju förstås spännande med valet i september. Kommer vi att få en ny regering eller kommer allt att bli som förut?

Så här såg det ut 2014. Hur blir det i år?

Ett nytt år brukar ju också innebära att man ger sig själv nyårslöften. Jag gav mig själv nyårslöftet 2015 att jag skulle spela piano eller orgel en timme varje dag och det har jag hållit i stort sett. I synnerhet sedan jag fick en ny flygel, som jag berättat om här. 

Jag försöker öva en timme varje dag på min flygel.

I år lovade jag mig själv att läsa – högt – ur en bok på franska några sidor varje dag. Jag ser nämligen fram emot ännu en resa till Limoux i södra Frankrike i vår. Men det löftet har redan brutits. Jag får ta mig själv i kragen.  Det går väl an att förstå och läsa franska, men att prata är betydligt svårare. 


Äldsta dottern Anna och jag på Le Commerce i Limoux 2017. Vi dricker den berömda äkta champagnen från Limoux à ca 20 kr glaset. Kent tog bilden.

Det är Karin på Åland som har hittat på teman för Veckans rubriker i januari 2018. Övriga rubrikbloggare kan man läsa om till höger i bloggen. 

Uppdatering:
Bloggblad påminde mig om den viktiga händelsen i mars när vi ska åka till Mjölby och showa. Så nu är den världshändelsen tillagd.

18 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Så bra du fick till det hela. Du gjorde en lysande entré. <3

Femte året i Hjo sa...

Läsa högt ur ngn fransk roman - det ska jag också lova mig. Tror vad jaf skrivit om gamla bloggare alldeles nyss.
Gott nytt! Eller God fortsättning kanske.

Karin sa...

Vilket suveränt bra nyårslöfte! Fortsätter du med spelandet också? Jag menar enligt 2015 års nyårslöfte.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för din rara kommentar!
<3 tillbaka

Musikanta sa...

Hans:
Det är bara för att tvinga sig höra språket och prata själv. Jag är verkligen ringrostig trots att jag tog examen i franska vid universitet efter pensionen. Fast det var ju länge sen förstås...
God fortsättning själv och Gott Nytt År också.
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
det gäller att hålla det också...
Jag har spelat en timme varje dag sen dess med uppehåll för resor naturligtvis - både till Frankrike och till barnbarnen. Så jag kan nog säga att jag hållit löftet till 85%.

olgakatt sa...

Visst har det nya året gjort entré i kalendern. Precis när man slutat att av misstag skriva 2016 så ska muskelminnet i händerna komma ihåg att det ska vara en 8 på slutet.
Borde avlägga löfte om att sluta prokrastinera men det är nog ingen idé....

Musikanta sa...

olgakatt:
Jag har inte gillat själva siffrorna i 2017 - kanske för att det inte går att dela med något, vad vet jag. Så jag tycker det är skönare att skriva 2018. Så det känns inte som något problem. Men jag håller med dig att tiden går väldigt fort numera :-).
Ingrid

Ingrid sa...

Nytt år, nya friska tag! Jag avstår nog från fotbollen, för efter över 50 års tvångsmatning njuter jag av att slippa.
Valet däremot är väldigt spännande även om jag vet hur enormt trött man kommer att vara på det när valdagen närmar sig.
Ha en fin fortsättning på trettonhelgen!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Vi ser BARA på VM och OS-fotboll och på ingen annan sport för övrigt. så det blir lite omväxling.
Valet i år kommer nog att bli lite extra spännande eftersom det är så jämnt. Och visst måste man vara uppe på valnatten trots att det blir sent. Som väl är kan man ju sova länge på morgonen numera.
Kram tillbaka från Ingrid

Paula i pörtet sa...

Här kom ett riktigt glädjeskutt, och så roligt att höra att ni haft ett bra år!
Av årets utbud av evenemang är jag mest intresserad av vinter-OS som bara är en månad borta. Dessvärre blir det dåligt med nattsömnen, men som passionär går det ju an ändå. Fotbollsmatcherna är på tok för långa för att jag ska orka titta. Tre gånger tio minuter så skulle jag sitta klistrad!
God fortsättning på det nya året

Bloggblad sa...

Glöm inte världshändelsen den 1 mars då vi ska ta tåget till Mjölby och showa! ;)

Jag längtar bara efter att renoveringen här hemma ska bli klar! Min man njuter långsamt av målandet... Jag verkar ha sytt sönder min symaskin nu, men har hunnit få ihop en grytlapp till dig!

Anki sa...

Ett härligt inlägg med många trevliga infallsvinklar så här när det nya året just gjort entré!
God fortsättning!
Kram

Gunnel sa...

Franska hade jag också behövt träna på. Det pratas det ju i Luxemburg och jag tycker det känns så besvärligt när jag själv ska prata. Engelska är inte gångbart överallt.Kram

Musikanta sa...

Paula:
Tur att vi är olika, annars hade TV inte hade haft några som tittat på VM i fotboll, haha. Önskar dig också en god fortsättning på det nya året.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ska genast uppdatera.
Grytlappen, är den irl?

Musikanta sa...

Anki:
Tack Anki för din rara kommentar. Den värmer. Jag önskar dig också en god fortsättning på det nya året.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det finns ju bra nybörjarkurser på biblioteket med CD-skivor. Jag tycker att jag har god nytta av dem trots att jag läst franska vid universitetet på senaste tiden. Det är mycket av det elementära som man glömmer bort. Att läsa högt är också en träning i att höra sig själv prata franska - jag är hopplöst dålig på det.
Jag lärde mig ganska tidigt att man bara pratar franska i Frankrike :-). förmodligen även i Luxemburg. Med undantag av de vanligaste hotellfraserna förstås.
Kram tillbaka