tisdag 9 januari 2018

1516 Månadens illustratör januari 2018 - Ronny Lingstam

En av mina absoluta favoritillustratörer, som är högst levande idag och dessutom tillhör mina bloggvänner, är Ronny Lingstam från Värnamo. Han upphör aldrig att förvåna mig med sina fantastiska illustrationer som han lägger ut med jämna mellanrum på sin blogg. Han har varit med tidigare bland mina illustratörer nämligen här i februari 2016. 

Så vill man veta lite mer om honom är det bara att klicka på länken där hans curriculum vitae finns att beskåda. Sen det inlägget har jag fått många fler fina bilder från honom och jag tycker det är synd om jag inte får dela med mig av dem till mina bloggvänner.

Först ut är familjen som äter middag på julaftonskvällen.


Ett spöke stör familjen vid middagen på julaftonen. Illustration till Hemmets Journal. De färglagda bilderna är alla akvareller. (Bilderna går att klicka större.)

Här kommer fyra bilder som ska illustrera vad som händer folket i det lilla isolerade landet Jolinsberg med branta berg och djupa fjordar. Det blev bara dessa fyra miljöbilder, säger Ronny, jag fick annat att tänka på sen. Men det är aldrig för sent att berätta historien - så vem vet. En dag kanske det blir en saga till slut.


Värdshuset i Jolinsberg. 


Känner hur det ilar i benen när jag ser geten på gräsplätten. Jag skulle nog hållit den lille pojken i handen.


En vandrare i Jolinsbeg. Inte något för mig...


Samme vandrare fastän på vintern. Månne han är på väg till det varma värdshuset?

Ronny har gjort många illustrationer till böcker och foldrar - flera medicinska sådana samt barnböcker och en lärobok i historia för för högstadiet. Här är ett typiskt (?) grekiskt hus under antiken. Jag älskar att titta på detaljerna i Ronnys bilder. Han till vänster vid väggen t.ex.


Grekiskt hus, illustration till en bok i historia för högstadiet.Ålderstrappan. Illustration till ett uppdrag från Lunds sjukvårdsdistrikt. Ronny har gjort trappan ständigt uppåtgående - en trompe l'oeuil-effekt - inspirerad av Escher


Illustration till en barnbok - "När farmor gick till väders" av Colibrine Sandström. 

Ronny har under årens lopp också varit en flitig veckotidningsillustratör som nedanstående bild och julbordet ovan visar.


Ensam. En illustration till Allers Veckotidning. Novell som handlar om en kontaktannons.

Ronny gör också många bilder i blyerts och tusch. Här kommer några exempel. Han har också skapat filmer i silhuett som han också lagt ljud till. Flera av dessa blyertsteckningar hade jag med i mitt förra inlägg och ännu fler kan man naturligtvis hitta på hemsidan.

Zeller. Illustration till en egen novell. Underbart med foten utanför ramen.


Tre systrar.

Jag avslutar med några surrealistiska bilder som visar på hur mångsidig och omväxlande Ronny är som illustratör. Nattrocken som Ronny beskriver som "en egen liten elegisk känsla på papper" och en triptyk som har hängande i köket hemma.


Magritte kunde inte gjort det bättre...
"Poem, "Ett tappat hjärta" och "Personlig närvaro".

Förutom att vara en skicklig illustratör är Ronny en fantastisk skulptör. Titta bara på hans många skulpturer på hemsidan här!

4 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Vilken illustratör! Wow! Jag har inte rätta orden för vad jag tycker om hans konst, bara att jag tycker om den väldigt mycket. Tack Ingrid för att du delar med dig av den åt oss andra i bloggperiferin! Nu ska jag dyka in på hans hemsida!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ronny är från Värnamo så jag har ändrat det. Du kommer att hitta massor av fina bilder på hemsidan - jag försäkrar dig!
<3

Eleonora sa...

Tack för ett fint o mycket underhållande inlägg.
Kram från Eleonora

Musikanta sa...

Ja, Ronny är verkligen värd att uppmärksammas. En underbar konstnär och illustratör. Så roligt att lära känna honom - jag gjorde det genom min blogg.
Kram tillbaka