torsdag 8 mars 2018

1540 Bloggträff på Svenskt Tenn

Jag träffar ofta min kära bloggvän Kerstin när jag är uppe i Stockholm och hälsar på barnbarnen. Den här gången bestämde vi att gå till Svenskt Tenn och titta på den textila utställningen där. Jag hade fått tips om denna på Facebook.

Utanför affären stod Loulou, en av Kerstins barndomsvänner, och väntade på oss. Det var en trevlig överraskning för mig och roligt att lära känna henne. Det är alltid kul att besöka Svenskt Tenn även om man inte alltid handlar något där. Jag älskar Josef Franks kretongsoffor och skulle gärna köpt en sådan om jag hade haft 65 000 kr över som jag inte visste vad jag skulle göra av.

Utställningen var intressant att se. Tio studenter hade skickat in sina personliga textila verk inspirerade av Josef Frank. Några av dem kom med på utställningen. Deras mönster kommer att lanseras av företaget. Dessutom har en av dem, japanska Kotone Tusunomiya fått den stora äran att klä Josefs Franks berömda Liljevalchssoffa med tyget.


Josef Franks Liljevalchssoffa klätt med tyg formgivet av Kotone Utsunomiya. (Bilderna går att klicka större.)

Kotone Utsunomiva inspirerades av Josef Franks mönster "Mirakel" som enligt henne själv utstrålar kraft och energi. Just det mönstret som jag har på mina bordstabletter och som jag har bild på i slutet av inlägget. Mer om Kotone kan man läsa om man klickar på här. Där står det också en del om de andra textilkonstnärerna.


Ett annat av hennes verk. Det är en kudde just med mönstret "Mirakel" som finns på stolen

Josef Frank, som föddes 1885 i Österrike och dog 1967 i Stockholm, var från början arkitekt och ritade villor i den funkisstil som var i ropet i början av 1900-talet. Han började också formgiva möbler och textiler till sin egen firma Haus & Garten. I slutet av1920-talet hade han kommit i kontakt med Estrid Ericson som grundade Svenskt Tenn. När nazisterna kom till makten  tvingades han i landsflykt på grund sin judiska härkomst och kom till Sverige 1933. Där skapade han mönster till tapeter och formgav även möbler och tryckta tyger för Svenskt Tenn. Mer om honom kan man läsa här.



Tyg med mönster av japanska Haruka Udo - klasskamrat med Kotone.

Här nedan har amerikanskan Charlotte Fairless blivit inspirerad av Franks tygtryck "Amiral". Här kan man se förlagan .



Josef Franks "Amiral".

Och här nedan är Charlottes tygtryck "Cucumber". Hon skriver att hon är mycket förtjust i både gurkväxtens blad och dess frukter.




Charlotte Fairless - Cucumber.

Efter att vi tittat på utställningen gick vi en trappa upp till tesalongen där Kerstin bjöd oss på fika. Vi fick en trevlig pratstund tillsammans. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att köpa nya underlägg till vårt köksbord eftersom de förra, som jag köpte där för några år sedan, är ganska slitna.


Även om jag aldrig får råd att köpa en soffa kan jag ändå glädja mig varje dag åt Josef Franks vackra mönster "Mirakel" på mina tallriksunderlägg.


Loulou och Kerstin i caféet under tekannan.


Kerstin och jag.

6 kommentarer:

Eleonora sa...

Ett mycket trevligt å fint inlägg. Tänk att du tog så många bra bilder. Utställningen var verkligen färgstark. Vi hade en trevlig stund tillsammans på tesalongen. Tack för besöket. Kramar

Pettas-Karin sa...

Av allt det vackra du visar är Cucumber favoriten för min del! Tack Ingrid för besöket på Svenskt tenn!

Musikanta sa...

Eleonora:
Tesalong var det ju förstås även om ni drack kaffe. Jag ska uppdatera. Visst hade vi trevligt!
Kramar tillbaka från Ingrid.

Musikanta sa...

Pettas-Karin:
Jag är förstås väldigt förtjust i soffan...Men jag tyckte det var kul när jag såg att mina tallriksunderlägg var mönstret "Amiral". Det visste jag inte tidigare. Kul att du hängde med - men det vet jag ju att du brukar göra :-).
Kram från Ingrid

olgakatt sa...

Jag gillar också Josef Frank men skulle inte vilja ha en hel soffa. Tallriksunderlägg är precis lagom och det har jag i flera varianter. En aning billigare än en soffa också!
Det är härligt att gå och titta på vackra ting på Svenskt Tenn, det brukar jag göra i Stockholm. En gång tog jag med ett 7-årigt syskonbarn. Han gjorde stora ögon och tittade på prislapparna (född i Småland!) och konstaterade att ”dom som har den här affären borde sitta i fängelse för ocker”.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Haha, när man ser vad soffan kostar är jag böjd att hålla med. Sååå mycket kan den ju inte kosta att tillverka i alla fall. När jag växte upp var det modernt med kretongsoffor, det är väl därför jag tycker så mycket om dem. Men visst är det trevligt att gå där och titta även om man inte har råd med en. Tur att du inte bjöd syskonbarnet på te i tesalongen, då hade han ytterligare fått vatten på sin kvarn...
Ingrid