fredag 12 oktober 2018

1608 Folkkonst på Stinsen i Söderköping


Just nu pågår en utställning på Stinsen – biblioteket -  i Söderköping med titeln Folkkonst. Jag tyckte det var en både rolig och intressant utställning. Den pågår till den 8 november så det finns ännu tid att besöka den för dem som bor i närområdet.
Bilderna går att klicka större.
Folkkonst som begrepp är nytt för mig. Men jag förstår att det bland annat innebär både hötorgskonst, konsthantverk, tavlor av pärlplattor och även ett nytt fenomen för mig – återbruk av gammal erkänd konst s.k. recycled art. 
Här fanns ett par tavlor som exempel på detta. Den gamla populära målningen av det gråtande barnet hade försetts med en liten extra pärlplatterad. Och Tove Janssons lilla My - också av pärlplattor - uppträdde i en annan.
Den lille gråtande gossen har man sett lite varstans och man har alltid undrat varför. Men nu har han fått en uppenbar anledning att gråta.
Även en hel del textil konst var representerad med korsstygnsbroderier och virkade alster. Ett vackert lapptäcke prydde en av väggarna tillsammans med en gardin med påsydda virkade stjärnor.

Här ett exempel på korsstygnsbroderi. Kanske den har tillkommit i spåren av Metoo-rörelsen?


Vackert textilt konsthantverk.


Bibliotekets egen Karolina Nilsson har bidragit med en virkad flodhäst.


Ståltrådsbur med drake. Under denna träsniderier. Tavlor av pärlplattor.


Det som jag tyckte var mest intressant var tavlorna med "gåramålningar" eftersom jag själv äger en sådan. Det är målningar som gjordes i slutet av 1800-talet och fram till andra världskriget. Kringvandrande ”gåramålare” anlitades för att dokumentera den egna gården eller huset. 
Den här gården finns i Östra Ryd.

De var för det mesta amatörer och förde med sig en tradition från Tyskland. I Sverige rörde de sig från Skåne och uppåt till Södermanland. Min tavla visar den gården som min mormor växte upp på. Jag ärvde den från en syster till henne. Ramen är av ek och grovt tillyxad. 
Gården i Lekeryd i Småland där min mormor växte upp med fyra systrar och en bror, som naturligtvis ärvde gården. Ramen är en "geniram" som består av fyra brädbitar som har spikats ihop. 

Den fanns väldigt mycket annat att titta på än de bilder jag visar och som är både roliga och samtidigt kanske lite främmande för många. Utställningen rekommenderas varmt i vilket fall som helst.

12 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

En spännande utställning, tycker jag. Även om jag inte ser den i verkligheten, så förstår jag.
Jag kan aldrig klicka dina bilder större, de blir som de är. Men jag ser ändå.
Kram, Gerd

Musikanta sa...

Gerd:
Konstigt att du inte kan klicka upp dem. Själv kollar jag alltid att det går. Men det är bra att du talade om det. Jag kan göra bilderna lite större hädanefter.
Kram tillbaka från Ingrid

Äventyret framtiden sa...

En härlig mångfald för folket av folket!
Ha en fin helg Ingrid!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Absolut! Önskar er också en skön fortsättning på helgen.
Ingrid

Lena i Wales sa...

Oh, den utställningen skulle jag vilja se. Bara lite långt från Marbella till Söderköping. Roligt att du visade oss som inte kan komma delar av utställningen.
Önskar dej en fin helg!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Det finns nog mycket annat intressant att titta på i Marbella, antar jag :-). Roligt att du uppskattade inlägget trots att utställningen är i det lilla formatet.
Önskar dig också en skön fortsättning på helgen!
Ingrid

Gunnel sa...

Så roligt att se lite annorlunda konst...en del med en hel del humor. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Kul att du gillade inlägget. Håller med dig - inte så ofta man kan skratta när man ser konst.
Kram tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Här hade du hittat två höjdare i min smak: "Game over" (äntligen får man veta varför ungen gråter) och korsstygnsbroderiet!

Musikanta sa...

Aina:
Ja, det är skönt att äntligen förstå anledningen till denna sorg. Jag skulle faktiskt kunna tillföra ytterligare foto på gråtande barnbarn när de har fått skärmförbud. (Vilket de har väldigt ofta.)
Broderiet kanske man kunde skicka med översättning till Tr*u*mp som en liten present utöver de vanliga "kollina". (Har just kommit hem från La France och där hette det "les colis"".
Ingrid

eddyshaw9272711 sa...

Can I just say what a aid to search out someone who really knows what theyre speaking about on the internet. You positively know learn how to deliver a problem to gentle and make it important. More people need to read this and perceive this aspect of the story. I cant believe youre not more standard since you positively have the gift. casino online

moshrabbi121 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.