lördag 6 oktober 2018

1607 Gems Weekly Photo Challenge vecka 40 2018 - RIKTNING

Det är SannaGems Weekly Photo Challenge som hittar på ett ord varje vecka för oss att skriva om och visa en eller flera bilder på som illustration. Vecka 40 är ordet RIKTNING. Fler som antagit utmaningen hittar man på hemsidan.

Inom konsten finns det många riktningar. Kubismen i början på 1900-talet, som uppfanns av konstnärer som Pablo Picasso och Georges Braque, är en av dessa. Som ung flicka var jag oerhört förtjust i just Picasso. Intresset har svalnat med åren - nu tycker jag mest om hans konst från hans tidigare perioder - den blå och rosa.


Bilden av Picassos självporträtt tog jag när jag var med Mirren på Millesgården i augusti. Ansiktet skulle man kunna se både i profil och rakt framifrån. Mer om besöket kan man läsa här

Jag ritade och målade mycket i hans anda i tonåren som man kan se av nedanstående lilla gouache.


Den här målningen gjorde jag 1950 så den har hängt med ett antal år. 


30 kommentarer:

Ingrid sa...

Så fin din målning är. Du är verkligen en Picasso!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Haha. Jag försökte väl så mycket som möjligt likna honom i alla fall.
Kram tillbaka från Ingrid

"LillaSyster" sa...

Bra gjort att måla den tavlan - jag är imponerad =) Ha en fin lördagseftermiddag. Kram

Paula sa...

Hej, Picasso är ett geni som jag inte lärt mig tolka och ta till mig. Om jag är ärlig, vilket jag helst alltid är, så är din tolkning mycket mer i min smakriktning!

Musikanta sa...

"LillaSyster":
Tack för din snälla kommentar. Önskar dig också en fortsatt skön lördag!
Ingrid

Musikanta sa...

Paula:
Men du måste gå in på nätet och se hans underbara målningar innan han kom på det där med kubismen. Det är svårt att inte tycka om dem...
Jag tänkte att det fanns ju mer att tänka på när det gällde riktning än bara pilar. Fast då har jag ju inte följt uppmaningen med "direction" förstås.
Ingrid

Ditte sa...

Picasso tycker jag fortfarande mycket om. Ja, inte allt, men en hel del. Och visst finns det många olika konstriktningar. En av mina favoriter är och förblir Chagall. Men det finns många fler. Av de "nyare" svenska konstnärerna har jag Lars Lerin som en favorit.
Vilken fin målning du gjorde och tydligt" inspirerad av Picasso.
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Jag är väldigt förtjust i Chagall också - i synnerhet sen jag besökt Chagallmuseet i Nice och även Saint Paul de Vence. Tycker också mycket om Lars Lerin. Såg ju utställningen på Liljevalchs och förundrades.
Ja, jag hade en period när jag i alla mina målningar försökte härma Picasso, med mer eller mindre framgång :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Sara Pepparkaka sa...

Jättefin målning!

BP sa...

WOW!!! Du borde kanske auktionera ut din fantastiska målning! Den är otroligt fin och helt klart influerat av Picasso. Gillar honom, då han var lite före sin tid om man säger så. Kan tänka mig att du även gillar Miró och Klee eller...

Gunnel sa...

Jag var liksom du väldigt förtjust i Picasso när jag var tonåring. Det är fortfarande en del målningar av honom som jag tycker om, men min smak har ändrats en hel del. Kram

Äventyret framtiden sa...

Picasso är på sätt och vis alltid i ropet!
Ha en fin helg Ingrid!

Lena i Wales sa...

Hej! Hittade till dig genom din kommentar hos Ingrid på Gotland.
Vad roligt att du varit i Wales och bestigit Snowdon.
Var på Picassomusséet i Malaga för inte så längesedan.
Vill önska dig en skön söndag!

Klimakteriehäxan sa...

Har man sett på maken - det bor en liten Picasso inuti dig!!!

Vilt og vakkert sa...

Heisann, så gøy!
At jeg ikke skulle komme på å skrive om det, jeg som jobber med kunstretninger daglig! Hyggelig at du kunne være alene om dette valget da, og spesielt med egen illustrasjon! Toppers ;:OD)

amo sin blogg sa...

Du har talent, nesten like fin din kunst som Pikasso sin.
Fin retning iallfall.

Musikanta sa...

Sara Pepparkaka:
Förhoppningsvis menade du min :-). Jag kan inte säga att jag gillar Picassos eget huvud så särskilt mycket.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Som jag skrev, det var bara i tidiga tonåren som jag målade så här. Det här är den enda målningen som jag har kvar och den är lite skamfilad. Javisst, jag gillar Klee och Miró också :-). Men favoriten förutom Chagall är Matisse.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det är lustigt vad smaken förändras genom åren som du skriver. När jag var ung var det bara Chopin som gällde - numera är det barockmusik och wienklassikerna som jag tycker bäst om när det gäller musik. Impressionisterna tycker jag bättre om än Picasso & Co. numera.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, Picasso kommer nog alltid att räknas till de stora konstnärerna i konsthistorien. Kanske mest för att han skapade ett alldeles nytt sätt att måla.
Önskar dig en skön vecka som kommer.
Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Jag hittade dig också hos Ingrid och la till dig i min blogglista eftersom jag tyckte din blogg var trevlig och intressant. Roligt att du hittade hit!
Tyvärr har jag aldrig varit på museet i Malaga, bara på ett litet i Paris. Och så brukar han ju finnas med ibland på samlingsutställningar som t.ex. den här på Millesgården. Nu kommer jag ihåg att jag såg Guernica på MOMA en gång i tiden. Det var väl utlånad dit antar jag. Den glömmer jag aldrig.
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Haha, det är en mycket anspråkslös liten tavla - jag tog med den bara för att få med ett "eget" foto till inlägget. Annars hade jag nog helst skrivit om en annan konstriktning - impressionismen - som jag älskar. Men tyvärr hade jag inget hemmaalster att visa upp där - inte en enda liten tavla av någon av dessa konstnärer på mina väggar...
Ingrid

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Det var väl inte det som Sanna hade tänkt sig eftersom det stod "direction" på hjärtat. Å andra sidan har hon ju skrivit att vi får tolka ämnet precis som vi vill. Och det här låg mig nära till hands.

Min lilla tonårsmålning la jag in just bara för att jag ville ha med ett eget foto i inlägget. Men alla är så snälla att jag nästan blir rörd av alla komplimanger jag fått för den :-).

Det blir säkert något tillfälle för dig att skriva om vad du sysslar med framöver. Det ska bli spännande att läsa, jag som älskar konst.
Ingrid

Musikanta sa...

amo sin blog:
Tack för din rara kommentar. Jag är nog inte den enda som har försökt att härma den store konstnären - det var i alla fall roligt med alla figurer på härsan och tvärsan kommer jag ihåg. Det är ju inte så mycket för tavlorna i sig som Picasso är så berömd - det var väl mest för att han uppfann ett alldeles nytt sätt att måla och avbilda världen och människorna. Lite inspiration hade han väl fått från Afrika och Egypten vet jag. Fast att han är en otroligt skicklig målare också ser man ju på hans tidigare verk.
Ingrid

KajsaLisa sa...

Gillar också Picasso, trodde först han gjort andra bilden men det var ju du så du har talang.

Musikanta sa...

KajsaLisa:
Skillnaden är ju att det var han som kom på det här med kubismen först. Sen är det inte så svårt att försöka härma, man behöver inte så mycket talang till det :-).
Ingrid som önskar dig en skön vecka!

Helén sa...

Vilken jättefin tavla som du målat! Det finns som du skriver många riktningar inom konsten. Det är verkligen tur för det gör att det finns något som passar alla.

Margareta sa...

Vilken tur att du gillade den riktningen som barn för jag gillar din egen målning, snygg.

Musikanta sa...

Helén:
Jag gillar de flesta riktningar inom konsten. Det finns ju så många så att någon borde passa alla som du skriver :-).
Tack för rar kommentar. Önskar dig en skön fortsatt vecka!
Ingrid

Musikanta sa...

Margareta:
Tack för rar kommentar. Nu är det mest impressionismen som gäller. Och så Matisse och Chagall förstås :-).
Ha det gott önskar Ingrid