lördag 14 september 2019

1693 GAN-utställning på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm

För några veckor sedan var jag och hälsade på barnbarnen i Stockholm och passade då på att se GAN- utställningen på Sven-Harrys konstmuseum. GAN, som är en förkortning av Gösta Adrian Nilsson föddes 1884 i Lund och dog i Stockholm 1965. Utställningen pågår till den 29 september så det finns fortfarande tid att se den.


Den vita och den blå matrosen - olja från 1915. (Bilderna går att klicka större.)

Norrköpings konstmuseum hade en utställning med GAN:s konst 2012. Här har jag skrivit ett inlägg om denna utställning och även berättat en del om konstnären. Jag har dock inte berört hans passion för matroser som hans konst på Sven-Harrys visar upp. Alla tavlor på utställningen med undantag av några få, har matroser som tema. GAN grundade alltid sina dukar med svart, därav de mustiga färgerna.Matroser i Gröna Lund - olja 1917.

Det var på Gummessons Konsthall i Stockholm 1918 som GAN ställde ut sina Sjömanskompositioner. Utställningen blev "skandalomsusad" som museet skriver i sin vinjett om konstnären. Om denna utställning och varför han var så fascinerad av just matroser är en spännande läsning. Klicka på länken  i första stycket på inlägget.


Sjömän - matros i trefald - olja 1916/17.

Jag kan förstå att Stockholms kulturelit var chockad när man var van vid konstnärer som Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors. Inte nog med att kubismen-expressionismen var nya som konstarter i Sverige - GAN:s sexuella läggning var på den tiden förbjuden och kunde leda till fängelse om den uppdagades. Ingen som såg hans konst tvivlade på den. Här finns det inte plats för några kvinnor.


Matroser och pantrar - olja 1917.


Katarinahissen - olja ca 1914-15

GAN bodde på Bellmansgatan på Söder sedan han flyttat från Lund och har målat många tavlor av utsikten från ateljén. Det fanns också med tavlor med detta motiv på utställningen.


Ombord på pansarbåten - olja 1917. 

Om man vill veta mer om denna banbrytande svenska konstnär kan man läsa om honom här på Wikipedia.

4 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Tack Musikanta för Gan-utställningen.
Jag tycker verkligen om hans konst, om matroserna som finns där, färgerna ...
Ha en fin helg och hälsa din Kent!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack själv för rar kommentar. Önskar dig och Uffe en fin helg också. Här är det regnigt och blåsigt men det är ju höst och skönt att slippa vattna alla blommor i lådorna :-). Frosten har inte tagit dem än.
Ingrid

Birgitta Malmstedt sa...

Så intressant du skriver. Fina bilder också. Kommer nog tyvärr inte hinna se utställningen, så det var bra att få läsa GAN i din blogg.
Hälsningar
Birgitta

Musikanta sa...

Birgitta:
Tack för din uppskattande kommentar.
Ingrid