fredag 20 september 2019

1695 Månadens illustratör september 2019 - Lucie Lundberg

Månadens illustratör - Lucie Lundberg är framför allt känd för att ha illustrerat de 13 böckerna om Pelle Svanslös. Den här boken är en samlingsvolym av alla dessa och utkom 1997. Jag läste många av Pelle Svanslösböcker när jag var liten och tyckte de var väldigt spännande.


Bilderna går att klicka större.

Men när jag tittar i böckerna förstår jag varför inte barnen läser dessa numera. De flesta kom ut på 1940-talet och språket känns ibland högtravande och akademiskt och är inte särskilt tillrättalagt för barn. Men kärnan i historierna är tyvärr fortfarande aktuell - de handlar om den mobbning som Pelle ständigt utsätts för av den elaka katten Måns. Här kan man läsa mer om Pelle Svanslös och hans författare Gösta Knutsson.

Pelle träffar den elaka katten Måns med sina vapendragare, Bill och Bull.

I början bor Pelle hos syskonen Olle och Birgitta, men ganska snart förekommer dessa bara i periferin. Så småningom försvinner de helt. Den elaka katten Måns med sina vapendragare Bill och Bull är dock med genom hela serien.

Jag minns att jag tyckte Pelle Svanslös i Amerika var särskilt spännande. Kalle blir ju kissnappad och kommer till gangstergängets högkvarter. Det blir avsaknaden av svans som räddar honom när han flyr från gänget.


Här är det Gangster-Jack som har lurat Pelle att han är Filadelfia-Fille (som Pelle skulle träffa) genom att han har satt en vit strut på sitt ena öra. Kännetecknet för Filadelfia-Fille var nämligen att han hade ett svart och ett vitt öra.

Lucie Lundberg föddes 1908 och dog 1983. Förutom att ha illustrerat samtliga Pelle Svanslösböcker har hon också illustrerat flera andra barnböcker. Hon har även gjort teckningar av mer seriös natur och finns representerad på Nationalmuseet.

Katten Måns och Bill och Bull är ständigt elaka mot Pelle och utsätter honom för diverse spratt för att få honom att framstå som dum och löjlig. Som väl är, är det Måns som alltid drar det kortaste strået till slut och blir den som får stå där med skammen. Den här teckningen var en av mina absoluta favoriter när jag var liten.


Kalle bjuds in av Måns till fiskafänge vilket går ut på att alla katterna ska fiska genom att doppa svansen i vattnet. Kalle är olycklig tills en kräfta biter sig fast i Måns svans...


I Pelle Svanslös och taxen Max får Pelle en vän för livet i taxen Max. Han är heller inte som andra hundar eftersom han bara har ett öra. Här skrämmer han Måns som tror han är ett spöke.

Första gången som Pelle träffar Maja Gräddnos som ska bli hans fru. Tavlan på väggen föreställer familjen Råttlund. 

Slutet gott, allting gott. Pelle med sina trillingar Maj, Muff och Murre.

Pelle Svanslösböckerna speglar samhället i Sverige som det var under andra världskriget och något decennium efter detta. Det är en mycket rolig läsning - inte bara för dem som själva har minnen från den tiden. En tid utan teve, datorer och mobiltelefoner.

2 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Pelle Svanslös-böckerna läste jag också. Jag minns att jag tyckte att det var hemskt med mobbningen. Men de är lärorika, visar hur det går och gick till i samhället.
Trots att jag har läst dem så är det ändå en aha-upplevelse att det var Lucie Lundberg som illutrerade dem. Gösta Knutssons namn förekom så ofta i så många olika sammanhang så på något sätt försvann Lucie. Tack Ingrid, det är alltid bra att få en uppdatering!
En skön helg önskar jag er båda!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag tyckte mycket om hennes teckningar redan som liten, men inte var man intresserad av VEM som illustrerat. Jag har egentligen inte tänkt så mycket på vem som illustrerat vad överhuvudtaget förrän jag såg illustrationer av Helge Artelius i Bonniers VT och funderade över skillnaden mellan konstnärer och illustratörer. Du har nog läst det inlägget https://musikanta.blogspot.com/2013/02/744-helge-artelius-vad-ar-konst.html
Genom det fick jag också kontakt med illustratören och numera bloggvännen Ronny Lingstam. Så i och med det vaknade mitt intresse för illustratörer.
Önskar er båda en skön fortsättning på helgen.
Ingrid