lördag 28 september 2019

1698 Fem en fredag vecka 39 - Sagostund

Hittade en ny blogg där man ska svara på fem fredagsfrågor. Det är Lisa Matilda som svarar för dessa. Kunde inte motstå fredagsfrågorna (trots att det är lördag idag) som handlar om mitt förhållande till sagor.


Den här boken, Svenska Folksagor, som är tryckt 1938 fick jag i födelsedagspresent när jag var 6 år. Den blev en av mina allra käraste sagoböcker sedan dess. Som synes är den välläst.

Här är frågorna och svaren:

Vilken är din favoritsaga från när du var liten? 
Sagan finns i boken ovan nämligen den om Prins Hatt under jorden. Påminner något om den gamla berättelsen om Orfeus och Eurydike. Vid en ny genomläsning ser jag att det är en ganska hemsk historia om en prins som förtrollats av en häxa, som bara kan omintetgöras genom att hon blir skållad. Prinsen räddas genom en prinsessas trofasta kärlek och allt slutar lyckligt som i de flesta sagor.

Vilken sagokaraktär passar bäst in på din personlighet.
Det torde väl vara mormor i Rödluvan och vargen.

Vilken sensmoral från en fabel gillar du?
Jag kommer inte ihåg så många fabler nu men den om räven och rönnbären poppar ju upp lite då och då i verkligheten.

Vilken film baserad på en saga är din favorit?
Walt Disneys äldsta film om Askungen som jag kan se om hur många gånger som helst.

Det var en gång... Hur skulle du fortsätta sagan om dig?
Det var en gång en liten flicka som började med att läsa böcker när hon var fem år och har fortsatt med det sedan dess. Numera inte sagor även om hon läste om delar av Pelle Svanslös häromveckan för illustrationernas skull. Numera blir det gärna deckare och romaner av företrädesvis kvinnliga svenska och engelska författare.

10 kommentarer:

BP sa...

Ja, du hade nog betydligt lättare för dessa frågor. Ganska naturligt då du ju skrev att du är uppväxt utan tv. En sak har vi dock gemensamt här, nämligen att vi gillar svenska och engelska deckare. Testa några manliga svenska författare i den genren, mindre myspysdeckare än hos de kvinnliga författarna.

Ingrid sa...

Sagor är i regel hemska historier. Det är underligt att inte barnen blir skrämda av dem, som mycket grymhet som det finns i sagornas värld och så många otäcka figurer;vargar, troll, häxor, elaka styvmödrar och jag vet inte allt. Många sagor fick jag höra som barn och många sagor har jag läst för mina egna barn och sagoböckerna tog upp stor plats i bokhyllan.
Ha en fin söndag!
Kram, Ingrid

Susie på Stjärnarve... sa...

Förmodligen är det så att vi som läste - och fick upplästa för oss - många sagor som barn har fortsatt att läsa som vuxna. Jag träffade ju min man i unga år och han läste bara om teknik då, men förmodligen inspirerad av mig började han också läsa skönlitteratur. Det gjorde att när vi flyttade hit för 16 år sen var tvungna att göra oss av med en massa böcker (lämnade in på sjukhus) och sen ovanpå det fick göra oss av med en massa här när vi började få trångt i "biblioteket". Men vi har lyckats utöka bokhyllorna och antalet böcker.....
TREVLIG SÖNDAG/Susie

Klimakteriehäxan sa...

Vissa av barndomens sagor och berättelser sitter för evigt! Och det är bra tycker jag!

Musikanta sa...

BP:
Jag gillar inte manliga deckarförfattares syn på kvinnor. De är för det mesta så platta, om jag får uttrycka det så. Däremot tycker jag att kvinnliga författare kan gestalta män väldigt bra. Läser just nu sjunde boken av Elly Griffiths i serien Ruth Galloway, en författare som jag tycker mycket om. Lyssnar också på Anna Janssons senaste - Dotter saknad - som också har en manlig huvudroll som jag gillar.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag tror att man bara var så glad när den elaka häxan dog även om hon brändes ihjäl i ugnen eller skållades i hett vatten så att de stackars barnen eller prinsen och prinsessan blev fria. Det var ju inte särskilt konstigt, tyckte man väl då. Sagoböckerna tar fortfarande stor plats i bokhyllan - jag tycker ju det är roligt att titta på illustrationerna numera.
Önskar dig en fin kommande vecka.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Alla Grimms sagor är ju för evigt inpräntade i ens minne. Jag kommer också ihåg att jag älskade franska och indiska sagor. Jag tror att det fanns italienska också. Jag lärde mig faktiskt en hel del om länderna i och med att jag läste sådana.
Ingrid

Musikanta sa...

Susie på Stjärnarve:
Välkommen till min blogg - roligt att du tittade in. Vad det gäller böcker är jag som strutsen, stoppar huvudet i sanden. Vårt hem översvämmas av böcker men jag brukar alltid fastna när jag bestämt mig för att gallra bort en del. Och så blir det inget av. Kul att du fick din man att läsa skönlitteratur. Jag har inte lyckats med detta med min man - men han läser mycket annat :-).
Önskar dig en skön kommande vecka.
Ingrid

Paula sa...

Det var en vältummad sagobok, nästan så man ser att pärmarna blivit mjuka av all hantering. Visst var de gamla sagorna ganska grymma, men jag tror barn behöver ett visst mått av grymhet, det goda segrade ju alltid! Ha en fin höstvecka!

Musikanta sa...

Paula:
Jag kommer bara ihåg att jag blev så lycklig när häxan dog - på vilket sätt spelade väl inte så stor roll när man var liten. Huvudsaken att barnen klarade sig. Jag blev faktiskt lite illa berörd nu när jag läste om sagan där häxan tippades ner i en gryta med kokande vatten...
Önskar dig också en fin kommande vecka, varmt och skönt är det, lagom för min smak :-).
Ingrid