tisdag 21 april 2020

1750 Högbytavlan färdig

Jag berättade i ett tidigare inlägg om hur jag var osäker på om jag skulle försöka måla dit en person/barn på min tavla från Högby fyrplats på norra Öland. Jag fick många kommentarer om detta och de flesta tyckte inte jag skulle måla dit någon. Glad att jag slapp eftersom jag inte var säker på hur skuggan i så fall skulle falla.

Min vän Ronny föreslog att jag skulle måla dit en mås och sätta på taket på skjulet. Jag har nu målat dit en mås på tavlan men satt honom i trädet i stället. Det är en rejäl mås men jag skyller på den konstnärliga friheten och vägrar att göra honom mindre. (Eftersom den är så stor är det säkert en han.) Nu målar jag inte mer på den tavlan i alla fall. Här är den.


Bilden går att klicka större om man nu vill se på måsen. 

9 kommentarer:

Ronny sa...

Ja, jag tyckte nog att du skulle nöja dig med en mås om du måste ha något mer alls. Bilden har en sån stillhet att motivet är sig själv nog. Men nu har du just så mycket "liv" i bilden som inte förtar friden. Jag tycker tavlan är väldigt fin!

Ingrid sa...

Det blev väl jättefint med måsen, men om nu jag, som inte begriper mig på konst, får komma med en synpunkt, så tycker jag att du skulle satt måsen på taket i stället. Jag tror aldrig att jag har sett en mås sitta i ett träd. Men som konstnär är det givetvis fritt fram.....
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
Tack! Jag är inte särskilt nöjd med den själv men jag tyckte jag kunde visa den eftersom det var så många som tyckte till förra gången. :-)
Ha det gott önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Haha, det har du nog rätt i. Jag funderade först på en skata - det hade kanske varit bättre. Men så tänkte jag att det väl inte fanns så många skator så nära havet.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid igen:
Men någon gång ska vara den första...
Kram igen.

Äventyret framtiden sa...

Målningen är ju hur fin som helst och att du lade måsen i trädet gör det bara lite roligt. Precis som Ingrid säger så sätter sig inte måsar i träd men just därför ...det blir lite extra.

Karin-kram

Musikanta sa...

Pettas:
Jag förstår egentligen inte varför de inte kan sätta sig i träd när de kan sätta sig på ett hustak? Men det är enkelt att flytta den till taket förstås. Jag har färg kvar :-).
Ha det gott önskar
Ingrid

Ronny sa...

Om man är noggrann med verklig återgivning i bild finns ju kamera. Men det är ju liksom inte grejen med att måla. Att måsar har fötter som är sämre att gripa om grenar med, får ju inte styra konstnärligt skapande. Placeringen av fågeln är bättre på grenen än på taket som jag föreslog först. Den sitter faktiskt perfekt.

Musikanta sa...

Ronny:
Konstigt att jag tänkte just på det alldeles nyss. Haha, det är klart att en mås inte kan sitta i ett träd eftersom den har simfötter. Jag ska fråga mina yngsta barnbarn om en mås kan sitta i ett träd nästa gång jag träffar dem. Jag är säker på att de inte skulle behöva fundera en sekund på svaret. Det får bli en annan fågel definitivt.
Ingrid