fredag 24 april 2020

1752 Fem en fredag vecka 17 2020 - KULTUR

Det är ElisaMatilda som varje fredag kommer med fem frågor som hon tycker vi ska svara på. Vecka 17 är rubriken - KULTUR.. Fler som antagit utmaningen hittar man på hennes hemsida. Här frågorna:
  1. Vad för slags museum föredrar du att besöka?
  2. Vilken typ av film ser du helst på bio?
  3. När var du senast och såg på teater?
  4. När besökte du senast ett bibliotek?
  5. Var spenderar du helst en kulturell förmiddag.

Kö till Vårutställningen på Liljevalchs konstmuseum i slutet av januari 2020. (Bilderna går att klicka större.)

1. Vad för slags museum föredrar du att besöka?

Utan tvekan konstmuseer. Här det senaste besöket på Liljevalchs konsthall i Stockholm i slutet av januari. Jag är otroligt glad över att jag hann se Vårutställningen där innan coronapandemin slog till. Sen dess har jag befunnit mig i karantän utan någon möjlighet att åka till Stockholm och hälsa på barnbarnen eller gå på teater eller museum. 

2. Vilken typ av film ser du helst på bio.

Jag går aldrig på bio men ser många filmer på datorn hemma. Det får väl räknas det också. Jag är väldigt förtjust i gamla musikfilmer med exempelvis Fred Astaire. Annars blir det väl mest komedier. Kostymfilmer från 1800-talet gillar jag också.

3. När var du senast på teater?

Det var också i slutet av januari när jag var med min dotter och två av mina yngsta barnbarn på China och såg En värsting till syster.


4. När besökte du senast ett bibliotek?

Jag är väldigt ofta på biblioteket både i Söderköping och i Mogata. Men sedan coronan slog till har jag givetvis inte kunnat gå dit. Det är mycket tråkigt. Jag får nöja mig med att läsa olästa böcker som jag hittar i bokhyllorna eller lyssna på hörbok. 

5. Var spenderar du helst en kulturell förmiddag?

Eftersom konstmuseerna brukar öppna klockan 11 brukar jag vara där vid den tiden. Nästa gång som jag förhoppningsvis kommer att kunna åka upp till Stockholm igen vill jag besöka vårt fantastiska nationalmuseum. Jag har varit där några gånger men det är väldigt mycket som jag inte hunnit se än. 

 
Thielska galleriet. Ännu ett museum som jag gärna skulle spendera en för- och eftermiddag på. 

23 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Ja, det blev lite fel tidpunkt att svara på dessa frågor egentligen.
Jag gör ju ingenting av kultur och besök, som jag brukar. Kulturen sköts här hemma. Hoppas på bättring, bort bort med viruset!
Kram

Hanneles bokparadis sa...

nu kan man ju besöka många museer virtuellt, fantastiskt.

Mrs Calloway sa...

jag har också barn och barnbarn i Sthlm som jag nu inte sett sedan i julas. vi brukar alltid gå på museer tillsammans när vi är där och det är så roligt att se och höra barnbarnens reaktioner och kommentarer. Thielska galleriet har jag på önskelistan

Paula sa...

Så tråkigt att du inte kan låna böcker! Nu när man verkligen har tid att läsa när så mycket annat inte går att göra. Vårt bibliotek kan fixa så man hämtar de böcker man beställt vid dörren eller så kan de också köra hem böckerna. Otrolig service.
Hoppas du ändå har det skapligt i karantänen, tror det är friare för oss i glesbygd. Trevlig helg

Bloggblad sa...

Varför läser du inte på paddan? Jag har Netflix, det kostar 129:-/månad, men både Peroch jag läser massor där. Det finns fler, Storytel t.ex.
sen går det att låna e-böcker på bibblan, men det har krånglat ibland.

Jag tror att du kan boka böcker på Stinsen, och så kommer de ut med en kasse.

Ingrid sa...

Jag har det så bra att jag har en bokrepresentant i huset. Hon åker runt här på ön och fyller på butikernas och kioskernas förråd av böcker och hon har massor av läseexemplar. Det är bara att välja och vraka.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Lena i Wales sa...

Det finns många intressanta museer att besöka.
Jag gillar små hembygdsmuseer där man kan se hur folk levde förr och massor av gamla grejer. Gärna med någon frivillig som jobbar där och är entusiastisk. Ofta blir det ett trevlig möte med en intressant person på samma gång som lite historia.
Trevlig helg!

Musikanta sa...

Gerd:
Bort med viruset tycker jag också. Min drake i headern tänkte jag skulle kriga mot det. Det finns ju som väl är massor av kultur på nätet som flera av bloggvännerna skrivit så jag lider ingen nöd. Fast det är ju roligare med lite sällskap förstås.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Ja det är klart. Det gör jag ofta ändå. Men man får ju inte samma intryck som när man ser tavlorna live.
Ha det gott önskar Ingrid

Musikanta sa...

Mrs Calloway:
Jag saknar barnbarnen förfärligt mycket. Nu är det snart tre månader sen jag träffade dem sist. Man kommer ju iväg på mycket som man inte skulle ha gjort utan dem. Som att besöka Scenkonstmuseet t.ex. Det hade jag väl aldrig gjort annars.
Ingrid

Musikanta sa...

Paula:
Ja, vi lever livet ungefär som vanligt här ute i vår lilla by. Träffar nästan aldrig någon när jag är ute och promenerar. Jag behöver egentligen inte låna en enda bok eftersom jag har massor i hyllorna som jag inte läst. Rea, arv eller presenter t.ex. Men det är roligare att läsa böcker som mina bloggvänner tipsat om och som man för det mesta måste beställa på bibblan.
Önskar dig också en skön helg.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag lyssnar ofta på hörböcker när jag är ute och promenerar. Det går ju att läsa dem på mobilen också och det gör jag ibland när det går för långsamt. Men det är inte samma sak som att sitta och bläddra i en bok. Men det är bara att botanisera i mina egna bokhyllor. Mängder av böcker där som jag inte läst.

Musikanta sa...

Ingrid:
Det kan man kalla tur - underbart! Jag vill gärna titta på boken och läsa på omslaget innan jag lånar med undantag av att jag brukar beställa böcker som mina bloggvänner har rekommenderat. Det är därför jag helst själv går till biblioteket.
Kram tillbaka från Ingrid som önskar dig en fin och trevlig helg.

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Javisst finns det massor av museer förutom konstmuseer som det är roligt att gå på. Gärna tillsammans med barnbarnen. Jag har ju varit både på Tekniska museet, Etnografiska museet och Scenkonstmuseet tillsammans med dem.
Önskar dig en riktig trevlig helg!
Ingrid

Boklysten sa...

En värsting till syster var vi faktiskt lite sugna på att se, men så blev det inte.

BP sa...

Vilken fräck ny header! Casimir har nog gått i dina fotspår:-)
Liljevalchs har jag bara besökt en gång, då den hade "förvisats" till mitt i stan på grund av ombyggnad av Konsthallen. Det var så smidigt att ta sig dit.
Totalt sett är du nog betydligt mera kulturell än vad jag är;-)

Musikanta sa...

Boklysten:
Det var inte den bästa musikalen jag sett så du kanske inte missade så mycket. Det var inga melodier som man kommer ihåg, det tyckte i alla fall inte jag.
Ha en fortsatt skön söndag önskar
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Ja, jag tyckte hans drake passade nu i coronatider. Jag får väl ta bort den när/om det hela går över. Casimir har alltid tyckt om att rita, måla och bygga grejor Vi målar alltid när han är här.
Vårutställningen på L kan man ju alltid gå på även om man inte är så värst intresserad av konst för övrigt. Det är så många bisarra målningar och skulpturer och fantasifulla grejor av diverse "konstnärer" så man blir både förvånad och road.
Ingrid

Karin sa...

Visst är det trist med stängda museer, men en liten tröst är i alla fall de där digitala visningarna, även om de inte kan tävla med äkta vara.

Och trist att biblioteket är stängt. När jag knallade dit för ett par veckor sedan, men senaste låneboken i handen möttes jag av en stängt-tillsvidare-skylt. Det var sista återlämningsdagen, men jag har inte fått någon påminnelse, så jag räknar med syndernas förlåtelse, när de väl öppnar.

Musikanta sa...

Karin:
Här har de en brevlåda man kan stoppa böcker i när biblioteket är stängt. Men det kanske inte fanns hos ditt. Det lär nog inte bli någon påminnelse, i så fall går det väl att mejla.
Det är tråkigt att jag inte kan åka upp till Stockholm och hälsa på barn och barnbarn. Och att de inte får komma hit. Annars har vi det ungefär som vanligt här på landet.
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Jag konsumerar f n hörböcker i en lång rad - bra på promenad!

Musikanta sa...

Aina:
Absolut! :-)
Ingrid

Bosse Lidén sa...

Jag skulle också vilja besöka Liljevalchs och se "En värsting till syster". Det känns konstigt att inte besöka vårt fina bibliotek på ön. Vilken tur att vi har kvar många hundratal böcker som går att läsa om. Dessutom är naturen än mer värdefull i dessa c-tider.
Kram GotlandsBosse