måndag 21 september 2020

1785 -Ett fynd i bokhyllan

Rätt vad det är, när jag går igenom någon bokhylla hemma med avsikten att försöka rensa ut några böcker att slänga, hittar jag någon pärla som jag mer eller mindre glömt bort att jag ägde. Som den här:


 Bilderna går att klicka större.

När jag hittar en så här gammal bok, brukar jag roa mig med att titta efter om den fortfarande finns att köpa på nätet. Boken fanns inte på Blocket, Tradera, Bokbörsen eller något annat antikvariat, så vem vet, den kanske blir värdefull med tiden :-).

Boken är tryckt i Östtyskland 1982 vilket märks på papperet som är ungefär av samma kvalitet som det jag använde att pressa växter i när jag gick i skolan.Det finns mycken onödig kunskap i boken men en hel del som är användbart. Exempelvis hur man torkar örter och kryddor,,,


...eller


...eller


Även om man kanske inte har så stor nytta av att veta vissa saker kan det ändå vara intressant. Hur man t.ex. kan skilja mellan afrikanska och indiska elefanter, hur man skiljer mellan åsnor, mulåsnor och mulor och på krokodiler och alligatorer. Eller hur man knyter en sari. Visst, det är ju bara att googla om man nu skulle vilja ha reda på det men här får man det så att säga direkt utan att man bett om det.


Bra är också att veta hur man ska presentera någon för någon. Damer reser sig inte när de presenteras vilket däremot herrar gör. Man ska presentera yngre för äldre, herrar för damer och ogifta damer för gifta. Första villkoret för att man ska kunna bli påve t.ex. är att man är katolik. Sen kommer en utförlig redogörelse hur man sen blir påve.

Man får lära sig mycket på kort tid: Hur man Känner igen drottningens svanar, Hur man placerar en orkester, Hur man övervinner en vampyr, Hur man åstadkommer en mumie och mycket, mycket annat. Boken är på 187 sidor och det är många artiklar på varje sida om hur man gör. 

Det jag vet absolut att jag aldrig kommer att ha någon nytta av veta är hur man blåser i ett alphorn. Även om jag inte har löständer än. 


Och till sist, något som jag heller förhoppningsvis heller aldrig kommer att ha någon nytta av: Hur man håller en krokodil.

11 kommentarer:

BP sa...

Vilket fynd du gjorde i din bokhylla! Dessutom alldeles kostnadsfritt. Det är så roligt att gå igenom husmoderstips och onödigt vetande. Bara att bläddra sig fram till informationen är en helt annan sak än att scrolla ned på skärmen. Var rädd om den boken!

Bloggblad sa...

En sån bok som passar på dass... På dasset vid stigan har jag en bok med all världens aforismer (översatta till svenska). Den är flitigt läst.

Ingrid sa...

Vilken trevlig bok du hittade.Den får du vara rädd om!
Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Den här boken innehåller dessutom helt absurda tips, vilket gör den annorlunda än andra tipsböcker. Annars älskar jag alla sorters husmoderstips även om jag sällan använder dem.

Musikanta sa...

Blggblad:
En sån bok skulle jag också vilja ha. Men på toan hinner jag aldrig läsa något :-).

Musikanta sa...

Ingrid:
Den står på samma ställe där den stått de senaste 39 åren så jag lär väl inte flytta på den. Barnbarnen får läsa i den när de kommer hit någon gång i framtiden. Jag har inte träffat dem sen i slutet av januari...
Önskar dig också en fin vecka!
Kram från Ingrid

Lena i Wales sa...

Gillar "onödigt vetande", bara för att det är roligt.
Här verkar vara en blandning av detta och bra tips.
Rolig bok.

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Ja, en del kan man faktiskt ha nytta av. Som att klippa med en sax i sandpapper så att den blir vass. Jag ska pröva det :-).
Ingrid

Birgitta Malmstedt sa...

Så roligt! Jag tror att jag skall börja titta i min bokhylla också. Finns nog en del roliga och intressanta böcker där också.
Fick nyligen överta Nationalencyklopedin av min son och hans sambo. Wikipedia i all ära , men i NE kan man lita på det som står och framför allt är den mycket användbar när det gäller historia.

Musikanta sa...

Birgitta Malmstedt:
Ska bli spännande att se om du hittar någon rolig och intressant bok i din bokhylla. Jag blir alltid förvånad över att vi har så många böcker som jag inte hade en aning om.
Önskar dig en skön kommande vecka!

Anonym sa...

Hade den boken i många år som barn/ungdom är men efter jag blev vuxen och flyttat några ggr så gjorde jag mig av med den... Sen har jag kommit på att jag saknat den, och googlar med jämna mellanrum... Men den dyker aldrig upp.😥/Maria