Så här i coronatider när jag befinner sig i riskgruppen äldre-äldre och inte kan åka buss till Stockholm, hälsa på barnbarnen och gå på opera eller museer, måste man ju hitta på något annat att göra. När jag har övat mina två timmar på flygeln, gått min promenad på två kilometer (vilket tar sin rundliga tid), målat lite på min senaste tavla eller lagt patiens på datorn, så återstår det i alla fall lite tid på dagen. Den kunde man ägna till exempelvis åt att städa eller att göra något annat nyttigt. Laga mat behöver jag ju inte eftersom det alltid är Kent, min högt älskade make, som gör det.
Även om det är Kent som alltid löser det svåraste korsorden, får jag hjälpa honom ibland med gamla ord som han inte har hört eftersom han är nästan tio år yngre än jag.
Vi brukar fika vid tretiden och då är det som upplagt för att lösa korsord. Jag har berättat om vårt korsordslösande i ett tidigare inlägg då jag utsåg Neil Hourihan som månadens illustratör. Tyvärr finns han bara med i Allers med en enda bild nuförtiden och jag sörjer mycket över det.
Nu har jag börjat skriva upp en del konstiga ord som jag aldrig hört förut. Många kan man ju googla, men inte alla. Kent är bra på allting som har att göra med samhälle och historia. Han vet också vad som är ban och pen på en hammare, att ett turkiskt bad heter hamam, att en siare i antiken var en augur och att asynja alltid blir eir.
Idag blev jag glatt överraskad när jag själv kom ihåg att pegel visar vattenstånd och att kantrep heter teln eller telnar. (Man får se upp med ord som har samma form i plural som i singular).
Här är några fler ord som jag lärt mig på sistone:
usans - affärssed, spelt - dinkel (vetemjöl), drus - kristallgyttring, raning - röjd äng vid älv, skålla - beslag platta, ASAP - as soon as possible (kontorssnabb stod det i rutan), oxer - hästhinder, triör - rensmaskin och skack - sned och vind.
Men jag står mig slätt utan mobilen eller datorn. Tänker på min mamma som för 20 år sedan löste korsorden i Svenska Dagbladet med hjälp av sina gamla uppslagsböcker. Hon hade inte haft en chans idag när korsorden flödar över av olika namn på rockgrupper, idrottsmän och skådespelare som jag aldrig har hört talas om.
13 kommentarer:
Jag gillar egentligen inte när man måste googla, alla småorter i Bortistan eller floder i Tjottahejtan ... omöjligt att ta fram ur hjärnvindlingarna. Mycket roligare när man först fastnar på ÖVRE BENDEL med fel betoning och tror att det är en plats... till polletten trillar ner och LÅR blir självklart.
Det får inte vara för lätt, men heller inte svårt att jag inte får känna mig smart.
Det svåra mittkrysset i Allers, som jag tror du har på bilden, är i svåraste laget för mig. Dvs jag måste googla.
bloggblad:
Ja, det är Allers. Kent löser alltid de svåraste - han är en fena på korsord, men jag hoppar över dem. De får inte ta för lång tid att lösa. Idag hade jag "hed som man kan heta". Det blev ALVAR. Det tyckte jag var roligt. De är fantastiskt fyndiga de här korsordsmakarna och många gånger humoristiska. Vissa saker har jag lärt mig, t.ex. att "bestämning till havre" blir "le". Men så enkla saker står det aldrig i de svåraste korsorden.
Min pappa var också en baddare på att lösa korsord. På den tiden fanns det till och med korsordsböcker som han bläddrade i för att lösa sina korsord. Bra hjärngympa för en pensionär tyckte han.
Tyvärr är jag urdålig på korsord, men får dagarna att gå ändå. Inga problem alls faktiskt, inte än i alla fall;-)
Det var inte många av de där exempelorden jag kunde. Ok, pen på en penhammare och ASAP, men sen! :) Det var länge sedan jag satt vid ett korsord. Nu blir jag nästan lite sugen att ta upp förströelsen igen. (Fast jag har ingen veckotidning - och hustruns är på franska. Den blir omöjlig.)
Korsord ja, de är sällan jag löser, väldigt dålig på sånt. Men jag ska göra det den dagen jag går i pension om jag nu gör de, man vet aldrig med livet, men jag hoppas :) dock är de e stund dit ännu.
Många konstiga ord som jag aldrig hört.
Kramiz
Ronny:
Du kan väl köpa någon korsordstidning - finns ju många att välja på. Vi fick ett erbjudande på en sådan som heter KRYSS med nostalgi. Om vi betalade en mindre summa skulle vi få 5-6 nummer och en Fiskarskniv. Kent nappade förstås och lade beslag på kniven som (naturligtvis) var alldeles utmärkt. Den kom efter några veckor. Jag får inte använda den. I det senaste numret var det 10 korsord som var Medel, vilket passar mig bäst.
Ha det gott!
Ingrid
PS. Jag läste en deckare där en kvinna rekryterades som dubbelspion eftersom en person hade sett henne lösa korsordet i Times på fem minuter på tunnelbanan.
Herr Nilssons fru:
Haha. Inte hade jag tid att lösa korsord när jag jobbade! Men vi har roligt tillsammans, Kent och jag, när vi sitter med var sitt korsord vid köksbordet. Man måste ju tänka till lite också och gnugga geniknölarna (jag uttalade ordet med tonvikt på den första stavelsen när jag var liten).
De flesta av de riktigt konstiga orden förekommer ju bara i korsord. Men det är kul att få reda på vad de betyder.
Önskar dig en trevlig vecka.
Ingrid
Skrev en kommentar som jag lyckades ta bort. När man vill göra det kan man inte, men när man inte vill så kan man.
Jag är inte bra på korsord. Barnkorsord passar mig bäst eller en stjärna.
Tror att korsord är lite teknik och erfarenhet hur man tänker och det har inte jag.
Kul med dessa knepiga ord. Kände bara till hamam.
Lycka till med korsordslösandet!
Jag har "Prismas stora uppslagsbok" i tre delar och dem använde jag flitigt förr i tiden, både när jag löste korsord och när det dök upp konstiga ord i andra sammanhang.
Nu är det google som gäller och med tiden så lär man sig fler och fler konstiga ord.
Ha en fin dag!
Kram, Ingrid
Lena i Wales:
Efter att man löst ett par stycken lätta lär man sig många vanliga korsordsord som också förekommer i de något svårare. Men som med allt annat är det övning som gäller. Man lär sig knepen som korsordsmakarna hittar på efter ett tag. Och sen finns ju mobilen till hands både med Google och synonymer om man sitter fast.
Önskar dig en fin helg!
Ingrid
Ingrid:
För mig är det Google och Synonymer på mobilen som gäller. Kent använder SAOL ibland men jag gör det aldrig. Mina MEDEL-korsord lyckas jag alltid med och ett och annat något svårare. Men de riktigt kniviga får Kent lösa - han är en fena på bland annat huvudstäder i världen så dem behöver jag aldrig googla.
Jag önskar dig en skön och trevlig helg!
Kram från Ingrid
Kul lista på knepiga ord! Som den språknörd jag är kunde jag de flesta, men inte till exempel "usans".
Korsord var en ungdomsföreteelse för mig. Jag åkte tåg till skolan som jag gick i när jag var 13 - 16 år. På lördagarna slutade vi tidigare och måste vi vänta ett par timmar på tåget hem. Då köpte vi en tidning med ett stort och svårt korsord (troligen Svenska Dagbladet)och så satte vi igång att lösa det kollektivt. Såhär i efterhand häpnar jag över vilka välartade ungdomar vi var!
Karin:
Innan jag blev pensionär hade jag bara löst ett och annat korsord. Kan inte påminna mig att jag någonsin löste korsord när jag var ung. Men så behövde jag ju inte vänta på tåget som du gjorde. Fantastiskt att ni kunde lösa det svåra SVD:s korsordet utan hjälp av vare sig uppslagsböcker eller lexikon. Mobiler fanns väl i alla fall inte på den tiden? :-). Vi spelade nog kort om vi hade någon tid över.
Ingrid
Skicka en kommentar