fredag 11 september 2020

1783 Fem en fredag vecka 37 2020 - NAMN

 Det är ElisaMatilda som varje fredag kommer med fem frågor som hon tycker vi ska svara på. Vecka 37 är rubriken - NAMNFler som antagit utmaningen hittar man på hennes hemsida. 


Det är Kickan och inte Ingrid som står i första ledet som nummer tre från vänster. Min underbara lärare hette Helga Nilsson och var mycket duktig på att måla och rita. Hennes fina illustrationer till bokstäverna finns på svarta tavlan längst till höger. (Bilderna går att klicka större.)

1. Har du eller har haft något smeknamn?

Fram till 15 års ålder då jag flyttade till Stockholm för att studera var det ingen utom lärarna i skolan som kallade mig för något annat än Kickan. Alla släktingar också utom min ingifta morbror Helmer, som envisades med att kalla mig för mitt dopnamn. Jag fick så småningom vänja mig vid att kallas Ingrid, men det var svårt för mamma och pappa och bröderna att säga namnet naturligt när jag blev äldre. Fortfarande är jag Kickan för mina äldsta barndomsvänner.

2. Har du velat heta något annat?

Jag avskydde namnet Ingrid, ett arv från min farmor. På flickskolan där jag gick i fem år var jag ensam om att heta Ingrid under alla åren bland ca 400 elever. Det gick väl an om folk sa Ing-rid med tonvikt på båda stavelserna, som man gör i t.ex. Småland. Men fortfarande ogillar jag när folk kallar mig för ING-rid med tonvikt på första stavelsen (som man uttalar t.ex. måndag). Jag hade gärna velat heta Camilla istället. En av mina idoler var violinisten Camilla Wicks. 
Fast det var ju roligt förstås när jag var i tonåren i Frankrike på somrarna och jag fick ständigt frågor om Ingrid Bergman.

Jag till vänster, min morfar Frans min bror Göran, mamma Mimmi med min lillebror Gunnar, farmor Ingrid, Valma, min finska "syster" och farfar Karl-Oskar. 

3. Vet du vad ditt namn betyder?

Ingrid är ett gammalt nordiskt namn som kommer från Ingifridh. Första delen av namnet vet man inte vad det betyder men fridh betyder vacker och älskad. Till min förvåning såg jag att namnet är ganska vanligt numera. 

4. Finns det något namn som går igen i din släkt?

Förutom då Ingrid som min farmor hette heter jag också Elisabeth efter mamma och mormor. Karl-Oscar hette min farfar och min pappa hette Karl-Axel. Min son fick namnet Karl Magnus men han kallas alltid för Kalle. Mitt barnbarn heter också Oscar men även Frans, som min morfar hette. Men det vet han inte om själv. Yngsta barnbarnet Clarissa heter också Ingrid. Kanske inte så konstigt eftersom både hennes farmor och hennes mormor heter Ingrid.


Lilla Clarissa, 9 år, som också heter Ingrid.

5. Matchar ett namn med personligheten?

Ett namn blir ju alltid en del av personligheten och jag tycker nog att Clarissa, som är ett mycket ovanligt namn här i Sverige, matchar henne perfekt. Hon är nämligen en mycket ovanlig liten flicka med många strängar på sin lyra och med en vilja av stål. 

17 kommentarer:

Helén sa...

Jag tycker att Ingrid är ett väldigt fint namn och jag skulle egentligen ha hetat Ingrid i andranamn efter min biologiska farmor men hon kallades Inga så jag fick andranamnet Inga istället.

Bloggblad sa...

”Kickan” tycker jag låter lite väl barnsligt. Mamma sa ofta ”min lilla kicka” som synonym till flicka. Ingrid känns som ett mycket seriöst och präktigt namn. Ståndsmässigt.

Men är inte Oscar ditt barnbarnsbarn? Kalles barnbarn.

Hanneles bokparadis sa...

jag har fått lära många att uttala mitt namn rätt

BP sa...

Kan inte låta bli att skratta när jag läser dina tankar om namnet Ingrid. Är benägen att hålla med dig, Ingrid är inte ett av mina favoritnamn.
Hade en kompis i fotbollslaget som också hette Ingrid, ett namn som inte passade ett dugg till hennes utseende och personlighet.
Clarissa är ett fint och ovanligt namn. Sånt gillar jag.

PS. Så fina bilder du la upp till inlägget. Du var ju huvudet längre än dina klasskamrater. Har alltid velat vara minst 1,75, men lyckades aldrig med det;-)

Mrs Calloway sa...

Ingrid är ett gammalt fint namn. Clarissa är också fint och ser ut att passa utmärkt åt ditt charmerande barnbarn!

Kina sa...

Ingrid känns som ett rejält namn. Det är fint tycker jag. Jag har alltid kallats Kina av alla jag känner, men...mina syskon och syskonbarn säger alltid Kristina. Och det konstiga är, att om dom säger Kina så känns det helt fel. Märkligt va`?

Ingrid sa...

Jag har alltid haft många Ingrid i bekantskapskretsen både i skolan och privat. Här på Odvalds bor det just nu fyra stycken med det namnet och ett tag var vi sex stycken bara på den lilla gatstumpen där jag bor.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Paula sa...

Jag hade aldrig hört namnet Clarissa innan jag läste det i din blogg, ett mycket vackert namn. För mig klingar Ingrid lite ålderdomligt, men sådana namn återkommer alltid och jag hade två äldre släktingar med namnet som jag tycker är så fint.

Musikanta sa...

Helén:
Det är nog de spetsiga i:na som gör att jag inte gillar namnet. men jag har förlikat mig med det numera :-). Inga var det många av mina klasskamrater som hette - det var lite mer modernt.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Nej, barnbarnsbarnet heter Leon. Det är Kalles son som heter Oscar. Även hans sambos pojke. Visst är det konstigt att alla kallade mig det från allra första början. Men de tyckte det väl vara svårt att säga Ingrid?

Musikanta sa...

Hannele:
Det är ju inte så kul att tala om för någon att de uttalar namnet fel. Det är lättare om de stavar fel. Då tar de inte illa upp.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Det är väldigt konstigt att jag var så lång då. Jag har aldrig blivit mer än 1,62. Var alltid bland de minsta i klassen.
När jag studerade engelska i London för evigheter sedan höll en professor föreläsningar om boken Clarissa av Samuel Richardson och som kom ut 1742. Sen dess har jag alltid gillat namnet - det är inte helt ovanligt i engelskspråkiga länder trots att det är gammalt. Sen skulle ju yngsta barnbarnet också ha namn på C eftersom hennes bröder heter Casimir och Caspar. Så jag föreslog Clarissa och dottern nappade.
Ingrid

Musikanta sa...

Mrs Calloway:
Ja, hon är en liten Clarissa. Dessutom är hon väldigt ensam om namnet bland sina jämnåriga. Tyvärr blir det nästan alltid Lissan - åtminstone bland de närmaste.
Ingrid

Musikanta sa...

Kina:
Du kallas väl Kina med k, antar jag. Det brukar ju vara tvärtom med smeknamn - förstår att du tycker det är konstigt att det bara är vännerna som kallar dig det.
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det hade varit roligare om det hade varit några till som hade hetat Ingrid. Men det fanns ingen mer med det namnet under hela min skoltid. Dubbelnamn var inne då som exv. Ann-Charlotte, Inga-Britt, Anna-Lisa etc. Och sen var det ju det att de inte uttalade mitt namn "rätt" utan på norrköpingsdialekt blev det alltid med tonvikten på första stavelsen. Hur uttalar du ditt namn?
Kram från din namne som önskar dig en skön helg.

Musikanta sa...

Paula:
Du kan väl läsa min kommentar till BP så får du veta var jag fick namnet Clarissa ifrån.
Det var väl just det att det lät ålderdomligt som jag inte gillade mitt namn. Det brukar ju egentligen vara tre generationer innan ett namn kommer tillbaka. Nu var det min farmor som hette det och jag tyckte hon var väldigt gammal.
Ingrid

Herr Nilssons Fru sa...

Ingrid är en namn som börjar komma tillbaka och små barn blir döpta till det igen. Jag skriver igen för de e ju så namn kommer och går. Jag har aldrig gillat mitt namn, de är långt och tråkigt och ett namn som aldrig återvänder till några barn hoppas jag :) ann-kristin. Nä Annika är ju igentligen ingen smeknamn men jag har fått det av min mans släkt. De tycker jag är en Annika :)

Så söt hon är Clarrissa och väldigt ovanligt namn men vackert <3

Kramiz