onsdag 4 november 2020

1791 Glasögonproblem

Eftersom jag tyckte jag såg sämre på mitt vänstra öga och även behövde putsa mina glasögon ideligen, bestämde jag mig i början på sommaren för att gå till min optiker och få en ny synundersökning. Jag provade ut fyra par glasögon (långtseende, terminal- och läsglasögon + ett par i reserv). När de var färdiga tyckte jag att jag såg mycket bättre med dem. Kostade förstås en hel del eftersom jag måste ha så speciella glas. Samtidigt talade optikern om för mig att det kanske var dags att så småningom göra en starroperation.


Kent tog bilderna från vår promenadväg. De går att klicka större. 

Jag samtyckte till att optikern skickade en remiss till ögonmottagningen i Norrköping eftersom jag visste att att det var mycket lång kö till en sådan operation. Optikern undrade också om jag var helt på det klara med att jag kanske skulle vara tvungen att skaffa nya glasögon i så fall. Jag tyckte inte att det skulle bli några problem eftersom det förmodligen skulle ta något år innan jag fick en tid för operation.

Men efter tre veckor fick jag meddelande att jag skulle inställa mig i Motala för undersökning. Ögonmottagningen i Norrköping remitterar tydligen sådana fall vidare till andra sjukhus i regionen som inte har så lång kö. I Motala skulle det ta tre månader innan jag skulle få en operation. 


I en kommentar på Facebook till dottern (som undrade vad jag gjorde för tillfället) skrev jag att jag satt i väntrummet på en ögonmottagning i Motala och att jag skulle kunna få en operationstid för grå starr om ca tre månader. På kvällen när jag kom hem hörde en vän av sig på Messenger och skrev att det tog mycket kortare tid i Jönköping. Hon hade själv gjort en operation där och var mycket nöjd med behandlingen. (Internet är fantastiskt!)

På morgonen ringde jag därför till Motala och bad att de skulle skicka min journal till Capio i Jönköping i stället. Det var inga problem och efter bara några dagar fick jag några veckor därefter en tid för operation i Jönköping

Så i måndags åkte Kent och jag ner till Jönköping och jag fick mitt vänstra öga opererat. Jättetrevlig och proffsig personal och det hela tog ungefär en kvart och kändes inte alls. När vi åkte hem därifrån såg jag lite dimmigt på mitt vänstra öga och det kändes som om jag fått lite grus i det. Det försvann redan till kvällen.


På morgonen därpå satte jag som vanligt på mig mina glasögon och upptäckte att det vänstra glaset plötsligt var mycket starkare än det högra. Helt omöjligt att ha dem på sig. Likadant var det med både mina terminal- och läsglasögon. Det var jättejobbigt och jag skrev till FB-vännen och bad om råd och hon tyckte jag skulle leta bland mina gamla glasögon om det var några som passade. Som väl har jag alla kvar sedan tio år tillbaka och hittade ett par gamla terminal- och läsglasögon som jag kunde använda till nöds. Inga som passade att se på långt håll.


Några nya glasögon får jag inte prova ut förrän om tidigaste en månad. Visst, det blir en stor extra kostnad, som jag kanske inte skulle ha behövt ha om jag lyssnat lite mer på optikern. Samtidigt är jag så innerlig tacksam för att jag fått så mycket bättre syn på mitt vänstra öga. Synen där (med glasögon) är t.o.m. bättre än på det högra. 

13 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Grattis till att ha fått så bra syn på det gråstarrsopererade ögat! Och att det går att korrigera med glasögonen!

Jag är gråstarrsop. på mitt bästa öga och det gör mycket. Det sämsta ögat går inte att operera, tyvärr.
Jag har ju glaukom på båda och det handlar om synnerven, finns ingen bot. Jag skulle gärna betalat pengar, men tyvärr.

Allt gott, kram!

Musikanta sa...

Gerd!
Tack för din kommentar! Jag har också glaukom, men bara på höger öga. Kanske de hittar på något mot glaukom så småningom - undrar om det inte är något på gång. Det är i alla fantastiskt att de kan byta en lins i ögat så snabbt och utan besvär. De sved lite grand några timmar, nu känner jag ingenting.
Önskar dig också allt gott!
Kram tillbaka från Ingrid.

Bloggblad sa...

Mina vanliga progressiva blev för dåliga för drygt två år sen, då fick jag veta att jag hade begynnande grå starr, men att jag skulle vänta tills jag inte såg tv-text och inte vågade köra bil. Det tog två år, men då kom det snabbt. Ett halvår före operationen fick jag läsglasögon som skulle funka även efter, och det gjorde de. Så jag slapp dubbla kostnader. Jag köpte nya progressiva nån månade efter andra operationen och har kvar läsglasen. De nya progressiva (dyra!) är så himla bra, jag trodde inte att jag skulle kunna se så skarpt någonsin mer.

Hoppas det ordnar sig med rätt glasögon - det jobbiga tycker jag var att det sämsta ögat blev fixat först, och då blev det bättre ögat på en gång det sämsta...

BP sa...

Fantastiskt att det gick både så snabbt och framför allt att det var så smidigt och smärtfritt. Det är nog värt de extra pengarna för nya glasögon. Å tänk att man på ett så enkelt sätt kan fixa "nya" ögon. Det kunde man inte för 20 till 30 år sedan.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det var tydligen bara på det vänstra ögat som de tyckte att det var idé att operera. Så om något år blir det väl samma visa med det högra. Men då har jag lärt mig att jag ska vänta med att köpa nya glasögon. Det var fantastiskt hur effektiva de var där nere i Jönköping. Rena löpande bandet. Men det är väldigt konstigt att jag nu ser bättre på vänster öga än på höger, som alltid har varit mycket bättre skärpa på tidigare.

Musikanta sa...

BP:
Trots att alla som jag känner som gjort en gråstarr-operation sagt att det inte kändes någonting alls, var jag i alla fall lite orolig. Jag fick lite lugnande men det hade jag inte behövt. Trodde först inte dem när de sa att det var färdigt. Hade inte känt någonting alls. Kanske en kvart, tog det hela. Helt underbart trots att jag ser lite dåligt överhuvudtaget nu med mina gamla glasögon. Men tiden går fort så snart är det väl dags att köpa nya igen om jag inte bara kan få ett av glasen utbytta.
Ingrid

Ingrid sa...

Jag behöver nog göra en synundersökning igen jag också, för jag tycker att jag börjar se dåligt på långt håll. Mest märker jag det när jag kör bil och köra i mörkret undviker jag verkligen.
Hoppas att du får ordning på dina glasögon!
Kram, Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Så skönt att det ordnade sig så snabbt för dig och att du inte behövde köa alltför länge. Det är fantastiskt så snabbt det går att få nya linser, få ny syn när starren gör den grumlig. Jag opererade mina ögon, båda två samtidigt, i slutet av maj och är helnöjd. Jag använder inte glasögon annat än till att läsa med och klarar mig med helt vanliga Clas Ohlson-glasögon till det. Men vi är alla olika och ser olika trots liknande operationer. Grattis Ingrid, så skönt att du har god syn igen!

Anonym sa...

När jag läser alla uppmaningar att kasta bort alla saker av plast brukar jag vilja påminna om allt bra som plast används till, bl a nya ögonlinser till oss som drabbats av grå starr. Eller glasögon som inte väger hekton och skaver sönder näsan. Eller tusen andra ting inom sjukvården, t ex. Att haven är fulla av plast är inte plastens fel utan de idioters som slänger den där.
Och plast behöver inte alls tillverkas av olja heller.
Grattis, Ingrid, till bättre syn! Ett tips, var inte för ivrig med nya glasögon! Jag fick också dubbla utlägg eftersom det tog längre tid än de utlovade veckorna innan mina ögon stabiliserat sig efter operationen. Men det ÄR irriterande under den tid man inte har rätt glasögon.

Olgakatt sa...

Förstår inte varför jag blev anonym nyss. Det var inte meningen.

R's Rue sa...

Beautiful.
www.rsrue.blogspot.com

Karin sa...

Grattis till lyckad operation! Det är värt mycket och det är bara att ruska av sig det där med glasögonmissen. Kanske det går att byte ett av glasen i de olika glasögonen?

Jag gjorde tvärtom – lämnade mina glasögon till en insamling, för jag tänkte att efter operationen måste jag ju ha nya i alla fall. Jag behöll ett par, för att ha fram till operationen. De fungerade utmärkt även efter! Jag borde alltså ha sparat mina slipade solglasögon, mina progressiva "köra-bil-glasögon" och extraglasögonen ... Men jag var så glad att dimman lättat och att mörkerseendet blivit mycket bättre att jag bestämde mig för att inte gräma mig över det.

Lena i Wales sa...

Vad skönt att du fått det gjort och så relativt snabbt.
Svenska sjukvården har gjort bra från sig.
Trevlig helg!