onsdag 25 november 2020

1796 Novembernytt från Bonniers Veckotidning 1926

Till skillnad från dagens veckotidningar så avslöjar omslaget ingenting av innehållet i tidningen. Därför blev jag överraskad över att tidningen nästan uteslutande handlar om prinsessan Astrids bröllop med kronprins Leopold av Belgien. Kanske inte så konstigt i och för sig när bröllopet ägde rum den 10 november och det tog tid för reportagen och bilderna därifrån att komma till Stockholm.


Omslaget är gjort av en av mina favoritillustratörer, Einar Nerman.(Bilderna går att klicka större.)

Prinsessan Astrid föddes 1905 och var dotter till prins Carl och prinsessan Ingeborg. På sommaren 1926 vistades prinsparet på Fridhem som ligger utanför Norrköping. Dit inbjöds kronprins Leopold av Belgien och en romans mellan de båda uppstod. Då hade prinsessan Astrid tidigare varit på besök i Belgien på ett av kungens sommarslott. Redan i september eklaterades förlovningen. Man kan läsa mer om romansen här


Att det är frågan om äkta förälskelse visar den här bilden med texten "...Det blev en kyss mitt på munnen som aldrig ville ta slut..."


Jag citera några rader ur det långa reportaget: "Mitt emot landgången är en tronhimmel i röd sammet uppförd och i en rad stå förgyllda med röd sammet klädda stolar där det furstliga sällskapet tar plats, var och en stående framför sin stol.

Musiken spelar, de trettiotre kanonskotten fortsätta att dåna som ackompanjemang till Sveriges och Belgiens nationalsång. Och efter en kort stund bege sig Belgiens unga kronprins, hans brud och deras familjer och de övriga till fots upp till Antwerpens Hotel de Ville."


Jag fortsätter citera. " Man får intrycket att inte bara staden utan nästa hela landet samlats för att se sin kronprinsessa. I packade led garnerar folkhopen gatan. man tränges, trycker på och motas tillbaka av de få militärerna och poliserna."



Uppståndelsen när kronprinsparet ska ta sig till tåget till fots, det som skulle föra dem till Bryssel,  skildras mycket dramatiskt av artikelförfattaren Tora Dardel. 

"Nu var det meningen att de kungliga skulle gå till fots till det galatåg som väntade på kajen. I sin iver vräka sig massorna över varandra. Kvinnor blekna, barn skrika och var och en måste ägna en tanke åt livets förgängelse och sin sista stund. Av demokratiska skäl har stadens borgmästare refuserat att ta trupper till sin vakt. Den unga prinsessan Astrid får besanna att massornas kärlek kan vara lika farlig som deras hat.

Vad hjälper det att de få poliserna draga blankt? Folket kommenderar: - Stick in edra sablar igen. Massan trycker på, ledet brytes, allt blir en enda villervalla, det finns inte längre någon gata öppen för kungafamiljen. Den oförnekliga skandalen av en fullständig oordning har blivit verklighet. De svenska kungliga barnen, som helt visst aldrig tänkt sig något liknande, gripas av förskräckelse.

Prinsessan Astrid och hennes unga bror gråta. Kronprins Leopold försvarar sin brud med knuffar och stötar. Prins Axel, prins Olav och de andra boxa sig fram med armbågarna och kämpa för att skydda sina damer. Drottningen klämdes, prinsessan Ingeborg blev sparkad, prinsessan Märtha höll på att bli skild från de, övriga och prinsessan Marie-José, med sinne för humor, som det tycks, förklarade, så att de som stodo nära kunde höra det, att det hela påminde om lemon-squash." 

De kungliga har tydligen klarat sig helskinnade för Tora Dardel berättar vidare om den stora galamiddagen före bröllopet, där maten serverades på silverfat och att bland de sju olika vinerna fans ett "underbart portvin från 1815 (året då slaget vid Waterloo stod) som Belgiens kung en gång fått av Portugals kung." 




"Bröllopsdagen onsdagen den 10 november är hela Bryssel på benen, alla banker och affärer äro stängda, folk strömmar med alla tåg till från landsorten och allt artar sig till en riktig folkfest. solen strålar över den festsmyckade staden och folkmassorna, som redan tidigt på morgonen äro i rörelse menar att helgonen sparat den för den lilla snöprinsessan från Norden."

Sen berättar Tora Dardel utförligt om vigselakten, om alla kungligheter som var där, vad damerna hade på sig, hur placeringen i kyrkan var och att en trumpet blåste en fanfar när gästerna trädde in kyrkan. Ju högre rang gästen hade ju starkare och längre blev fanfaren. Jublet stiger över alla gränser när paret lämnar kyrkan, bruden iklädd en skimrande silverdräkt och med en krans av orangeblommor på huvudet. Här nedan syns hennes bruddräkt.


Man får också en titt på kläder som prinsessan Astrid hade med sig till Bryssel.



Och så här gick det till när bilder och reportage överlämnades till "de bildhungrande journalisterna."


1934 dog kung Albert av Belgien och kronprins Leopold blev kung och och kronprinsessan Astrid drottning. 1935 var paret på besök i Schweiz och skulle göra en bilutflykt. En hastig blick på bilkartan som Astrid hade i knät gjorde att kungen förlorade kontrollen över bilen och körde rakt in i ett träd. Astrid flög ur bilen och dog omedelbart. Hon efterlämnade tre barn åtta, fem och ett år gamla och ett land i sorg. 

Inga kommentarer: