tisdag 12 oktober 2021

1865 Oktobernytt från Bonniers Veckotidning nr 42 1926

 

Omslaget är gjort av Figge Holmgren. (Bilderna går att klicka större.)

Jag funderade först över motivet på omslaget men så kom jag att tänka på att oktober ju var den stora flyttmånaden förr i tiden. En artikel i tidningen handlar just om besvärligheten med att flytta; en annan om när "Fröken Söderberg flyttar in i en modern dubblett." (Det var ju vad man kallade tvårumslägenheterna på den tiden.) 

Vad som slår mig när jag tittar på planritningen är att toaletten finns på annat ställe än i badrummet. Överhuvudtaget måste det vara en oerhört modern (och dyr?) lägenhet då flertalet av landets befolkning fortfarande hade utedass. Möblerna är utplacerade längs väggarna som bilderna visar. Något bord i köket har man inte ritat ut. 


Så här skriver Don Q. som ofta medarbetar i tidningen: "Det hela är en mardröm. Den började redan innan vi flyttat från den gamla våningen, då skåp och garderober öppnade sina dörrar för en aldrig sinande fors av det mest fantastiska och osannolika skräp. Hur i herrans namn hade man kunnat samla på sig allt detta? De där ohyggliga vaserna i sextiotalssèvres stodo en gång i min mormors salong. - - - Och den där trasiga kristallskålen slog jag egenhändigt sönder för en trettio år sen. - - - Våningen antog utseendet av ett lasarett för möbelinvalider. ---" 


Inte utan att man håller med...

Och här är en bild av en del av det som fanns i våningen och på vinden. Man känner igen sig...


Ett herbarium är med och skidor med rejäla bindningar. Jag antar att det är stavar som sitter ihop med skidorna även om de inte ser ut som idag.  

Som vanligt ar det många bilder av det fina folket med i tidningen. Det vimlar av grevar, baroner, direktörer och disponenter med fruar. Vad de senaste föddes som, är också mycket noggrant beskrivet.  Här ser man några av dessa celebriteter vid hästkapplöpningen på Ulriksdal. Prinsessan Astrid (överst i mitten på sidan) är tillsammans med systern Märta - än har inte Astrid blivit drottning av Belgien. Märta gifte sig sedan som bekant med kronprins Olav av Norge. En av mina favoritillustratörer, Eina Nerman är också en trogen gäst i tidningen. Här har han bevistat en mannekänguppvisning tillsammans med sin fru. Han både ritar och kåserar. I slutet av inlägget finns några länkar till inlägg som jag skrivit om honom. 


Det är ganska ovanligt att man får några bilder på herrmodet i tidningen utom i annonserna. Här finns i alla fall en liten artikel om detta.Till slut en annons för Mazetti. Kul att se vad som fanns i dåtidens kök förutom hembiträdet. För inte var det väl frun i huset som var försedd med förkläde och mössa?


Inga kommentarer: