fredag 29 oktober 2021

1867 Espéraza

Någon mil utanför Limoux nära spanska gränsen ligger den lilla byn Espéraza. På vardagarna lever här ungefär 2000 personer men på söndagarna ökar befolkningen säkert med 100%. Byn är nämligen berömd för sin söndagsmarknad. Det var andra gången som vi besökte den här marknaden - här har jag skrivit om vårt första besök för två år sen. 

Byn ligger vackert vid floden Aude. (Bilderna går att klicka större.)

Kyrkan är från 1200-talet.

Främsta anledningen till att jag ville åka dit var att det nu borde finnas mer höstbetonade kläder på marknaden - framför allt tunikor som jag  gillar eftersom de ganska effektivt döljer rumpa och mage. 

Många av bilderna i inlägget har Kent tagit men just här är det jag som är fotografen. Munskydden är på som synes på, både på Kent och Anna, som står nedanför trappan till torget. 

Det där med munskydd tog man inte så allvarligt på här upptäckte vi efter en stund. Det var mest de som sålde varor och serveringspersonal som hade dessa på sig. Och en och annan marknadsbesökare. 


Marknadstorget framför kyrkan. 

Det var blå himmel, strålande sol och 25 grader varmt i skuggan. Svårt att veta vad man skulle ha på sig eftersom det var ganska svalt på morgonen. Jag hade som vanligt tagit på mig för mycket så jackan åkte snart av och fick bäras på armen. 


Något att ha till julkrubban kanske? Men svårt att ta med hem på flyget.


Denna renard hade sett sina bästa dagar men kostade i alla fall 50 Euro. I dagens penningvärde ungefär något under 500 kr. 


Hur många ostron för 75 kronor? Kanske någon av bloggvännerna vet? Tycker det verkar stå "la voyaix" eller liknande.


Man gör tydligen nougat i Montelimar fortfarande. Minns att vägen till franska Rivieran gick genom byn Montelimar. Där stannade vi och köpte nougat på 50-talet när jag var tonåring och bilade med familjen till Menton. Minns också att jag blev väldigt besviken när den inte alls liknade den svenska utan var vit och seg. 

Efter att ha vandrat runt en stund och tittat på de stora utbudet av allehanda varor slog vi oss ner på caféet vid bron som förra gången. Jag fick min favoritdryck, kaffe latte med en stor topp av vispgrädde. 
Jag, Jörgen och Anna i väntan på att någon ska ta bort tidigare gästers koppar och fat. Tunikan jag har på mig köpte jag på marknaden i Limoux ungefär vid samma tid för två år sen. 

När vi hade fått våra respektive drycker och vilat en stund fortsatte vi bort till den del av marknaden där de flesta klädförsäljarna hade sina stånd. Anna hittade omedelbart två fina tunikor i brunt och mossgrönt och jag en grå i samma modell. De kostade 13 Euro styck. 


Det var inte denna som jag håller i handen jag köpte utan den nedan på bilden. Det är silvertråd här och där och i sömmarna som syns framtill. Ärmarna är uppfästa med knappar och går att släppa ner. Går att ha både som klänning och till långbyxor. 


På fredagsmarknaden i Limoux - där samma försäljare skulle ha ett stånd fick vi veta - letade jag förgäves efter en likadan fast i annan färg. Slut tyvärr. Det blev två andra snarlika för 25 Euro tillsammans. Klart prisvärt! 

4 kommentarer:

Karin sa...

Grattis till finfina tunikafynd! Visst är det ett väldigt bekvämt och trevligt plagg!

Men ostronen? Jag hoppas verkligen att de ligger på isblock, för annars kan någon bli riktigt sjuk, skulle jag tro.

Tack för trevlig besök på en spännande marknad!

BP sa...

Älskar sådana lokala marknader i Sydeuropa. Där hittar man precis allt man villhöver. Lägg därtill frukt och grönsaker så... Din tunika är jättefin och billig var den också plus de två andra du köpte. Tre fynd till priset av ett icke-fynd i Sverige.

Musikanta sa...

Karin;
Tack för rar kommentar! Jag har ätit ostron en gång i mitt liv och sedan aldrig mer... Min dotter håvade i sig ett antal vid flera tillfällen senare (köpte aldrig några här) och hon har aldrig blivit sjuk. Det är ju inte långt från kusten här.
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Musikanta sa...

BP:
Fick precis en folder från Åshilds där den billigaste tunikan kostade 395 kronor. Här på marknaden fanns även en del riktigt snygga för bara 5 Euro. Men de var tunnare.
Stånden med grönsaker och frukt fanns det förstås massor av. Det var ju skördetid.
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.