fredag 10 december 2021

1872 Saker som jag slutat och börjat med.

Jag har slutat att cykla. Jag kunde inte ta mig upp på cykeln utan att luta den. Svårt att komma igång sen. Balansen är inte vad den har varit och när jag är ute och promenerar måste jag ta hjälp av stavar. Det var längesen jag kunde åka skridskor med ena benet i vädret och göra hopp på isen. 

Jag har också slutat att åka skidor. För några år sen skulle jag pröva att åka men när jag ramlade kunde jag inte ta mig upp utan att ta av mig dem. Att ta mig upp och ner från golvet eller marken utan stöd är också nästan omöjligt. Därför har jag alltid med mig en pall när jag är ute och rensar ogräs för att ta mig upp på fötter igen. 

En av de senaste hällorna. Bilderna går att klicka större. 

Att köra bil har jag också slutat med. En gammal skelning som kommit fram när jag blivit gammal gjorde att jag såg dubbelt när jag blev trött. Plötsligt var det två bilar som jag var tvungen att köra om och dubbla kantlinjer. Som väl är fixade min duktiga optiker till ett prisma i glasögonen så jag ser som vanligt igen. Men eftersom dubbelseendet ibland kan dyka igen upp när jag är trött vågar jag inte köra längre. 

Men det finns också saker som jag har börjat med. Att  repetera franska i duolingo-appen t.ex. Jag brukar ägna en timme åt språkstudierna varje dag. Ingen risk att jag glömmer bort det. Jag påminns ständigt om mina läxor när mobilen plingar och en liten uggla talar om att nu är det dags att studera franska. 

Nytt är att jag försöker en promenad varje dag. Är det kallt så blir det löpbandet i stället. När jag promenerar lyssnar jag på en ljudbok - det är också ganska nytt. Jag har aldrig tidigare varit särskilt road av att promenera, men det blir ju överkomligt om man samtidigt kan lyssna på en bok. 

Att lösa korsord hör till de nyare sysselsättningarna i mitt liv. Jag inbillar mig att jag tränar upp hjärnan om jag håller på med det. Som allt annat blir jag duktigare ju mer jag tränar. Inga problem med att lösa "BESTÄMNING TILL HAVRE" två bokstäver eller "KAMPSPORT" fyra. (Svar i slutet på inlägget.) Mobilen och datorn är också fantastiska hjälpmedel för att ta reda på namnen på rockbandsartister eller idrottsstjärnor t.ex.


En till.

Min senaste hobby är Acrylic Pouring Art som det så fint heter. Det betyder att man häller ut akrylfärg på en duk. Jag har berättat om mina tappra försök här och här. Också om utställningen jag hade på Stinsen i Söderköping häromsistens. Jag gör ständigt misstag. Igår hade jag fått till en ganska fin tavla som hade stått på tork hela dagen. 

Men så kom jag på att det var bättre att jag la den på matbordet under värmepumpen för att den skulle torka fortare. Jag tog tavlan i ena hörnet och gick från "ateljén" med den till köket. Men den hade INTE torkat särskilt mycket. Färgen rann sakta ut under tiden jag gick över en del av tavlan och förstörde  alla mönster jag hade ristat i den. Jag såg också att den vackra ultramarinblå bakgrundsfärgen blev nästan svart när den torkade. Man lär sig av sina misstag som sagt. Men det gäller att inte ge upp.

Med lite fantasi blev det en figur som är ute i trollskogen. Färgen som rann ut stannade till höger i bilden. 

Svar på korsordsfrågor: le och trav.

7 kommentarer:

BP sa...

Ja, man blir ju inte yngre om man säger så. Däremot blir man klokare med åldern, eller det vill jag åtminstone tro;-)
Jag kör fortfarande bil, men slutade med mörkerkörning för många, många år sedan. Har också ett konstigt ögonfel som gör att jag helt enkelt inte kan urskilja nyanser när det är mörkt.
Cykling och utförsåkning slutade jag med redan på 1990-talet. Minns inte varför. Åt andra sidan fortsatte jag med fotboll tills jag fyllde 44.
Är dålig på att skaffa nya hobbyn utan håller mig till läsning av böcker, kolla på fotboll på tv och blogga. Beundra dig att du hinner med så mycket.

PS. Visst lär man sig den hårda vägen. Märkligt att tavlan transformerades på det sättet. Tavlornas utseende är ju inte ens nära varandra. Båda är läckra, och i den transformerade tavlan ser jag minst tre ansikten. Ditt, ett till vänster och en uggla nordöst om den rosa färgen.

Ronny sa...

Ja, gissa om det tog mig tid att komma på bokstäverna "LE", framför "HAVRE". Såna där småord brukar ju vara utfyllnad också, på korta "återvändsrutor". Utan hjälp av andra ord.
Dina "hällor" är fantastiskt vackra färgspel. Den första i den här sviten visar dessutom tydligt hur en konstsimmerska gör en volt under bassängens, av vågor glänsande vattenyta. :)

Karin sa...

SÅ fina, dina hällor!

Kloka val, både det du slutat med och det du börjat med. Jag bävar lite för när jag kanske måste sluta köra bil, för det vore väldigt opraktiskt för mig. Än så länge går det bra och min mycket pigga faster fortsatte köra i sitt närområde till hundraårsdagen. Då slutade hon, mycket vemodig, eftersom hennes barn sa att det inte passade sig för hundraåringar att köra bil. Hon var spänstig och mycket snabb i skallen, så egentligen var det nog ingen fara.

Duolingo-franskan har jag agnat mig åt också, eftersom jag trodde att jag skulle åka till Korsika förra året. Det blev uppskjutet till i år och sedan inställt. Men min franska han jag i alla fall fräscha upp. Och visst kan den bli lite tjatig ibland den där appen, men man glömmer ju inte att öva!

Musikanta sa...

BP:
Otroligt att du spelade fotboll tills du var 44! Du måste ha haft en enastående kondition. Kan inte tänka mig någon jobbigare sport. Jag har spelat en endag match i mitt liv - lärare mot elever. Jag försökte gömma mig så gott jag kunde när bollen kom emot mig...
Köra i mörker har jag alltid tyckt varit svårt - kanske för att jag har glasögon. Hemskt när det blänkte av regn i asfalten!

Någon transformation av tavlan är det inte - den näst sista är gjord vid ett tidigare tillfälle så det var ju inte konstigt att du blev förvånad :-). Jag tog ju ingen bild på den sista innan färgen hade runnit ut bara. Kul att du ser saker i den som jag inte har gjort förrän nu!
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Musikanta sa...

Ronny
Då har jag ett namn på hällan: Sjöjungfrun. Tack för det! Önskar dig en skön fortsättning på helgen!
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Så länge jag har Kent som kör är det inga problem. Hade jag varit ensam hade jag nog fått flytta. Här på landet har de dragit in många bussar - det går t.ex. inga på lördagar.
Det värsta med Duolingo-appen är översättningen till engelskan. Finns det någon engelsman som t.ex.säger:" When I was little" när det står *"Quand je suis petit"? Jag försöker tänka mig engelska på franska, men det blir fel många gånger ändå. Men jag har lärt mig en hel del vardagliga fraser som inte stod i mina böcker när jag läste franska på universitetet - alltid något :-).
Ingrid

Lena i Wales sa...

Tiden och kroppen gör att man gör olika saker.
Jag har inte åkt skidor eller skridskor på länge, har ju inte varit mycket i Sverige, men skulle gärna vilja ta upp det igen.
Har svårt med balansen, så cykling är svårare nu än tidigare.
Är så dålig på korsord, men försöker med enkla ibland.
Roligt att prova på lite olika saker.
Trevlig Lucia!