lördag 12 februari 2022

1886 Februarinytt från Bonniers Veckotidning 1927


 Omslagsbilden av Viola Wahlstedt-Borsi. (Bilderna går att klicka större.)

Det stora porträttet som alltid förekommer i början av varje tidning är av Berta Alice Victoria Zellman, mer känd som Tollie. Hon föddes 1887 och dog 1964. Hon var den tidens största komedienne men spelade också senare många karaktärsroller. Mer om henne kan man läsa här

Nils Dardel tecknade porträttet av Tollie Zellman.

Som vanligt är det gott och blandat i tidningen. Det gick tydligen en emigrantvåg detta år till "Det stora landet i väster". Den går dock inte till USA utan till Kanada. Emigranterna "debarkera i Halifax för att därifrån fortsätta färden till något av de kanadensiska nyodlardistrikten, där det fortfarande finns gott om obrukad jord och där starka och kunniga jordbrukare knappast riskera att inte omedelbart få arbete." 

Emigranterna erbjuds en rundtur med Svenska Amerikalinjens bilar i omgivningen för att de ska få med sig ett sista minne av Sverige.

I den långa artikeln håller man fram att det är stor skillnad på passagerarna i första och andra klass och på dem som reser i tredje klass. De förstnämnda reser endast för att roa sig eller för att få nya upplevelser, medan de i tredje klass är de som inte räknar med att återkomma till hemlandet. Där är det många tårar vid avresan från Sverige. 

Tredjeklasspassagerare och tredjeklasshytt.

En artikel om storpolitik är med i detta nummer. En konflikt som jag aldrig hört talas om förrän nu. Men mina historiska kunskaper är inte så djupa. 

Här är det England och Kantonregeringen som strider om Shanghai, Kinas viktigaste stad enligt artikeln. Jag har inte hittat något på nätet om hur denna strid slutade men Kantonregeringens soldater stod vid detta tillfälle bara 18 mil från staden medan det skulle ta en månad för England att skicka trupper dit. Skulle vara spännande att få veta utgången. 

Vintersport idkades i Sverige vid den här tiden på året. Här är det en bandymatch mellan Rättvik och Göta - bandysektion i Karlstad - på Stadion i Stockholm. Rättvik vann med 5-4. Den första ishockeymatchen i Sverige spelades 1921 så bandyn kanske var mer populär 1927?


Modebilderna är "För sport, resor och förmiddagsbruk". Man bytte tydligen kläder från förmiddagen till eftermiddagen och kvällen. Åtminstone i de borgerliga och adliga kretsar som tidningen vänder sig till. 


Damerna på bilderna ser inte ut att ge sig ut på skidor. Men väl herrarna på nästa bild. En bensinstation i centrum av Stockholm? Helt otänkbart nu men inte i bilens barndom. Här är det Shell som har etablerat sig med en stor bensinstation på Birger Jarslgatan.


 Omslagets sista sida är alltid i färg. Här reklam för Pommac.


Vi har fått en inbjudan, Kent, Mirren och jag, till vernissagen för den stora utställningen om 20-talet på Nationalmuseum den 23 februari, Swedish Grace. . Man kan undra varför? Jo, det beror på att jag har med ett antal av mina Bonniers Veckotidning och Charme med på utställningen. Mirren var mellanhand för avhämtning av tidningarna. En av arrangörerna hade sett mina inlägg på bloggen. Ska bli jättespännande! 11 kommentarer:

Bloggblad sa...

Grattis! Så spännande! Bloggandet kan ha effekt. Jag träffade ju min bästa tonsättare genom att hon googlade på något och hittade till min blogg och tog kontakt. Ovärderligt.

Kanske ska jag vara lite flitigare med bloggandet?

Musikanta sa...

Bloggblad:
Visst är det konstigt att någon på Nationalmuseum har läst min blogg! Hon visste precis vilka tidningar hon ville ha! Kul att få se hur de lagt upp dem och vad de har gjort för något med dem. Det händer ju inte så mycket nu för tiden så det ska bli spännande bara att få vara med på vernissagen!
Jag fick ju kontakt med den skicklige illustratören Ronny Lingstam också genom bloggen även om jag inte träffat honom i verkligheten. Men vi har utbyte då och då med varandra genom mejl.

Ingrid sa...

Det är så roligt med dina gamla tidningar, tänk att du har dem sparade.
Tack för din kommentar hos mig! Jag hade tappat bort din bloggadress, men nu har jag hittat den igen som du ser och under mitt sökande hittade jag reportaget inför din 80-årsdag (det var där jag hittade den). Det var roligt att läsa om dig och även jag fick ju den äran att vara med i Gotlands Allehanda när jag fyllde 80 - fast jag valde att ha det lite senare efter årsdagen.
Ha en fin början på veckan!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Kul att se dig här igen. Jag har köpt alla tidningarna på Tradera eftersom jag blev så förtjust i omslagsbilderna. Men det är fantastiskt att någon på Nationalmuseum har hittat mina inlägg också så att ett antal tidningar får vara med på Swedish Grace-utställningen.
Kent, Mirren och jag är dessutom inbjudna på vernissagen dagen innan utställningen öppnas. Vi bjuds också på middag på restaurangen på kvällen, Kent och jag - ska bli spännande! Det kunde man ju aldrig ana :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Karin sa...

Vilket intressant inlägg och spännande nummer av tidskriften. Utvandring till Kanada på 20-talet! Och det krångliga kinesiska inbördeskriget som är nestan omöjligt att få grepp om.

Och så Nordiska museets utställning dessutom – vad kul och grattis till förutseende samlande av tidskrifterna och blogginlägg som är värda att uppmärksamma, även – eller kanske framför allt – av museitjänstemän och -kvinnor.

Karin sa...

... nästan ... (skare ju va')

Musikanta sa...

Karin:
Klart jag begrep att du kan stava till "nästan" utan att behöva slå upp i någon ordbok.
Jag tycker det är mest fantastiskt att någon museipersonal har hittat till min blogg!
Vi är ju bjudna på middag efter visningen och nu är jag mest bekymrad över vad jag ska ha på mig. Folk som är inbjudna till vernissage och middag på Nationalmuseum är väl en massa kändisar eller sponsorer antar jag. Jag har ju aldrig varit på något sådant evenemang tidigare. Suck!

Lena i Wales sa...

Så kul med dessa gamla tidningar.
Så härliga bilder och man får se modet vid olika tillfällen, roligt.
Dessutom om händelser, små som stora.
Trevlig att du blev inbjuden, det är du väl förtjänt av.
Ha det bra!

Karin sa...

Ingrid, du klär dig ju alltid så snyggt och har personliga vackra kläder, så det är ju bara att välja något du trivs bra i! Det kommer att vara en massa kulturslashasar där, vet du, så den enda "risken" är väl att du kommer att var finast av alla:)

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Så glad att du uppskattar mina inlägg om BVT. Det ska bli spännande bara att besöka Nationalmuseum igen. Det har ju blivit så fantastiskt sedan man renoverade!
Ingrid som önskar dig en skön helg.

Musikanta sa...

Karin:
Jag hade nog mina tankar lite åt det håller sedan jag varit på Operan ett par gånger och sett publik med mössa och näbbstövlar. Men det var skönt att få din kommentar, då vet jag vad jag ska ha på mig :-).