fredag 13 maj 2022

1898 I Ateljén i maj

Någonstans på nätet hittade jag en konstnär som bäddat in sin snurrskiva med aluminiumfolie. Jag var inte sen att pröva på min egen snurrbricka och det visade sig vara mycket praktiskt. Bara att ta bort folien i stället för att tvätta ren brickan. 

I vårt förråd hittade jag en spånplatta som man kanske kunde göra samma sak med. Det gick utmärkt och den är stadigare och planare än tidningarna som jag använder att täcka bordet med.

Det är mycket viktigt att duken står helt plant på underlaget när man målar. Färgen tenderar att rinna åt ett håll annars medan den torkar. Något som jag har tråkig erfarenhet av. (Bilderna går att klicka större.)

Jag tänkte att färgen skulle räcka till två dukar. En som jag redan påbörjat som en vanlig akrylmålning men tröttnat på och en liten 20x20 för att se hur färgerna skulle ta sig ut när man hällt ut dem över duken. Det är alltid en överraskning. Resultatet tyckte jag inte blev så dumt. Färgen höll sig på samma ställe på dukarna också medan de torkade. Och folien tar jag bara bort inför nästa hälla. (Som den klimatsmarta jag är går den till metallåtervinningen, med färg och allt.)

Färgerna blir lite annorlunda när tavlorna torkar. Den här tavlan är i storlek 33x40.


Ofta är de perfekta hällorna som konstnärer lägger ut på nätet inte större än den här. Här har jag fotat den på en stol. 

10 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Så snygga de blev dina hällor! Vilken kul teknik!
Lycka till med allt ditt konstnärande Ingrid!
kram

Karin sa...

Så snyggt! Och smart med folieskyddet! Det är så kul att se vad färgerna kan hitta på när de får flyta fritt. Det är det roligaste sättet att måla akvarell också: vått i vått och så vickar man målningen åt olika håll innan färgen torkat. En slags hälla det också!

Musikanta sa...

P.Karin:
Tack för din uppmuntrande kommentar. Och tack för lyckönskningen - den behövs eftersom det så ofta inte blir vad man tänkt sig.
Önskar er en skön helg.
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Ja, folieskyddet var verkligen en avlastning. Ja, du som målar akvarell vet ju att det kan bli lite hur som helst när man låter färgen flyta :-). Det var bra med den stadiga spånskivan också - den ger inte efter som tidningarna ibland.
Önskar dig en skön och trevlig helg.
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Tack för hällan jag fick i dag! Så fin! Den söker nu sin plats, kommer säkert att hitta "hem"!

BP sa...

Smart med aluminiumfolie. Gissar att även gladpack skulle göra jobbet;-) Använder du vattenpass för att säkerställa att duken ligger hundra procent plant? Hursom - sista tavlan är min favo. Vet inte varför, men jag tycker att just dina hällmålningar gör sig bäst som kvadrater.
Sedan tänkte jag på en sak till. Om du väljer ramar som är tjockare än dina nuvarande som är cirka 1,5 cm, cirka 3,5 cm och låter färgen rinna över kanten av duken/ramen så blir det en del av konstverket.

Å då jag vet att du gillar att experimentera så kolla den här sajten:
https://www.konst.se/hedeart. Ulla-Britt är en kompis till mig och jag har minst 20 "miniatyrtavlor" av henne. Tänkte att du kanske vill experimentera med spets, tyg, läder med mera i samband med hällkonsten.

Musikanta sa...

Aina:
Såååå glad över att du gillade den. Men den behöver ljus för att komma till sin rätt.
Önskar dig en skön fortsatt helg.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Det är lite stadigare med folien annars går det väl lika bra med gladpack. Tyvärr är alla kvadratiska dukar 30x30 på Dollarstore slut - de kostar tre gånger så mycket på Panduro. Det är dessutom mycket lättare att få bra tavlor med dessa eftersom de går att snurra på min ostbricka. Om de kommer in igen ska jag köpa upp hela lagret.

Det är mycket få konstnärer som sysslar med APA som ramar in sina tavlor. däremot är det noga med att måla alla sidorna. Det har jag lärt mig av alla videofilmer. Man sätter inte heller ut namnet på framsidan.

Tack för tipset med länken - all inspiration mottages tacksamt!
Önskar dig en skön fortsatt helg!
Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Apropå hällor - du vill kanske titta här:
http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2022/05/uppat-vaggarna.html

Musikanta sa...

Aina:
Fantastisk fin plats för min tavla! Jag är så glad!
En stor kram från
Ingrid