torsdag 19 maj 2022

1899 Pelargoner, pelargoner

Så var de då dags för den årliga pelargonplanteringen. Jag har aldrig haft några gröna fingrar förutom när jag målar mina tavlor. Därför är det köpeblommor som gäller. Pelargoner är snälla blommor och mördarsniglarna gillar dem förhoppningsvis inte. Förra året åt de upp flera tagetes som jag hade planterat men pelargonerna fick vara ifred. 

18 pelargoner inköpta på stamstället Lundby Trädgård. (Bilderna går att klicka större.)

Först måste dock penséerna i krukorna vid trappan planteras om. De har en tendens att blomma över och vissna i slutet av juni, vilket förorsakade en familjekris förra året när jag ville slänga dem. Nu får de stå på innergården i stället i lugn och ro tills de vissnar ner. Fyra nya pelargonplantor står och väntar på fönsterblecket.

Jag har också två blomlådor under köksfönstret där det också ska planteras pelargoner. Det behövs en hel del grejor innan jag börjar. Eftersom jag inte kan ta mig upp från marken utan stöd tar jag ut en pall att häva mig upp från. Jag tar även ut ett bord från min "ateljé" till blomlådorna som jag kan använda så jag slipper böja mig ner. 

En av blomlådorna är färdigplanterad. Ikeapåsen har jag två dynor i som jag använde när jag jobbade med krukorna vid ytterdörren. 

Kent kommer och hejar på mig. Solen strålar och det är nästan svårt att se utan solglasögon. 


Penséerna är omplanterade och blomlådorna klara. 

Nu återstår innergården där jag har fyra stora blomlådor. Det går ganska fort när man väl sätter igång. Men så har jag ju också en del jord kvar i dessa sedan förra året. 

Det är så ljust att det som ser ut som en öken fortfarande är gräsmatta.

6 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Kul att titta in här hos dig när du är i pelargontagen.
Det har ju blivit lite tradition av ditt pelargonplanterande.
Eller minns jag fel?
Härligt är det med blommor och i all synnerhet pelargoner.
Ha en fin helg Ingrid!
Kram

Bloggblad sa...

Det blir fint!
Ett tips: nyp av vissna blommor varje dag på penséerna så kommer det nytt och mitt i sommaren kan du klippa ner den helt om de blir spretiga. Efter några dagar kommer det nytt. De är så snälla!

Musikanta sa...

P.Karin:
Haha, jag känner mig så duktig när jag har planterat alla mina pelargoner så att jag känner mig tvungen att dokumentera detta. För dig som varit med mig länge är det ju ingen större skillnad mellan inläggen. Kanske inte att jag behövde pall förr för att ta mig upp från marken?
Önskar er båda också en skön och trevlig helg.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag ska verkligen följa ditt tips. Om inte för annat än att undvika en äktenskapskris. Kent älskar penséer och de får bli hur spretiga som helst för honom.
Ha det gott

BP sa...

Duktig tjej! Bra jobbat!
Pelargoner måste vara den mest populära sommarblomman i hela Sverige. Alla, precis alla planterar dom i lådor eller rabatter i trädgården. För att inte tala om balkonglådorna som under sommaren är fyllda med röda alternativt rosa pelargoner.
Har en granne som varje år planterar sina rosa pelargoner i lådor på balkongen. Hon planterar som i början på juli(!), och på något märkligt sätt klarar de sig med hennes hjälp (antar jag) till mitten på december(!). Å då ser dom helt fräscha ut. Snacka om någon som har gröna fingrar.

Musikanta sa...

BP:
Din väninnas pelargoner klarar sig förmodligen för att de är under tak. Sedan har det ju varit milda höstar och vintrar de senaste åren. Mina pelargoner frös förra året - då det var några minusgrader en natt - men tog igen sig efter ett tag. Sen dess är jag noga med att täcka över dem när termometern ser ut att sjunka under nollan på natten.Pelargonerna i blomlådorna klarade sig på grund av att taket skjuter ut något över dessa.

Anledningen till att jag älskar pelargoner är att jag besökte Sevilla i min ungdom under en liftresa från London. Jag glömmer aldrig de vita husen med de eldröda pelargonerna i de svarta smidesprydda balkonglådorna. Det är bara dem jag kommer ihåg från Sevilla :-). Det är nu 66 år sen och då var Fuengirola, som var vår destination i Spanien, en liten fiskeby!
Önskar dig en skön helg!
Ingrid