tisdag 10 maj 2022

1897 - Besök i Rhododendrondalen 2022

Innan Motala Ström störtar ner i strida forsar i Industrilandskapet i Norrköping flyter den stilla längs med Åbackarna vid Kneippen i Norrköping. På måndagen efter Kents födelsedag beslöt vi oss för att göra den årliga utflykten till Rhododendrondalen vid strömmen. 

Otroligt vackert denna dag i solskenet och med den skira grönskan. (Bilderna går att klicka större.)

Vi antog att det skulle vara färre besökare på Färgargårdendär vi tänkt oss att fika - på måndagen än på söndagen, vilket förmodligen var ett helt riktigt antagande då denna dal är ett kärt utflyktsmål för Norrköpingsborna. 

Vi har varit där många gånger och det är också mina hemtrakter eftersom jag växte upp i Kneippen. Men på den tiden fanns det inga rhododendron-buskar där och ingen väg utmed södra sidan heller efter vad jag kommer ihåg. I år kom vi tydligen tidigare än vad vi brukar eftersom inte särskilt många buskar stod i full blom. Samtidigt fanns det ett överflöd av blommande träd som jag inte varit med om förut.


Här blommar häggen för fullt.


Några av buskarna stod i full blom men på de flesta var inte knopparna utslagna som synes i bakgrunden.


Det hör ju till att vi ska bli förevigade varje gång, Kent och jag, vi är där. Den här gången blev det en annan jacka än den rosa som jag har haft på mig några år tidigare. (Som Kent tagit bild på i tidigare inlägg.)


Här blommade i alla fall en röd rhododendron. 


Och här en annan bakom Kent.

Det blev ju inget större födelsedagsfirande på söndagen så vi hade bestämt att det fick bli fika på Färgargården på måndagen i stället. Vädret var helt underbart, varmt och soligt, och bjöd på många fina vyer över Motala Ström på vägen mot gården.


Utsikt över strömmen där den gamla fina Femöresbron saknas i bakgrunden. Det påstås att det ska komma en ny bro dit 2024, men det återstår nog att se. 

Det var mest pensionärer som letat sig till Färgargården och det var gott om plats både ute, inne och på verandan. 


Blommande körsbärsträd framför husen.


Ett lite urblekt konstverk som fått vara kvar över vintern vid ingången.


Kent väntar snällt på mig.

Efter att vi njutit länge av kaffe, Fanta och var sin chokladbiskvi tog vi farväl av Rhododendrondalen för detta år. Vi sa även hej då till änderna som alltid flockas vid stränderna. 


4 kommentarer:

BP sa...

Vilket härligt väder:-) Perfekt tajming för er utflykt. Ni ligger veckor före oss vad angår blomningen av rododendronbuskarna. Vi har några på innergården, men de ligger mest i skuggan, så de blommar inte förrän i juni - tidigast.
Skoj med "selfies" som dokumenterar att ni avklarat även årets besök:-)
Sedan gillar jag "lapptäcket" utanför Färgargården - läckert. Det gör inget att det är aningen blekt tycker jag.

Äventyret framtiden sa...

En fin utflykt till Rhododendrondalen, dit jag har varit med er tidigare på det här sättet.
Jag blir påmind om "våra" rhododendron" då vi bodde i Geta. De var så vackra och njutbara. Men de har säkert inte börjat blomma ännu.
Tack Ingrid för att du visade allt det vackra!
Kram

Musikanta sa...

BP:
Inte nog med att det var en fantastisk dag, det var inte många på Färgargården heller. Men det var förhållandevis få buskar som var utslagna. Det var så varmt att jag egentligen inte hade behövt ha jackan på men jag har fickorna i stället för väska numera.
Lapptäcket var jag också imponerad av. Att det finns så många duktiga kvinnor (antar jag).
Ingrid som önskar dig en skön fredag utan incidenter...

Musikanta sa...

P.Karin:
Ja, du som varit med mig nästan från början av bloggeriet har väl sett en fem sex stycken, haha. Förr, när Femöresbron fanns började vi långt borta på andra stranden och gick vidare till Industrilandskapet. En promenad på ca 4-5 km. Numera är det högst en som gäller :-(. Men jag får acceptera att jag inte orkar som förr. Det är bara att gilla läget. Önskar er en skön fredag 13. Det är väl bara här i Sverige som man är orolig för den dan? :-)
Ingrid