måndag 21 november 2022

1922 Snökaos igen

Bilderna går att klicka större.

Det var ett tag sen sist det var snökaos här i Söderköping och Mogata. Ett minnesvärt sådant ägde rum den 17 november 1995. Eftersom jag sparat alla mina almanackor sedan 1993 - 29 stycken - var det lätt att spåra händelsen. Så här skrev jag då:


Anledningen till att jag var ledig på söndagen var att jag var kantor i Mogata på den tiden. 

Kent lyckades ta sig till Söderköping med buss från jobbet i Norrköping, men sen var alla bussar till Mogata inställda p.g.a. snöovädret. Han fick sova över hos min mamma, som bodde i Söderköping. Jag jobbade då också som frilansare på NT och skulle skriva om en trollutställning på Mogata skola  lördagen därpå. Det är det jag antecknat som Trollparad i almanackan. Artikeln som jag skrev finns att läsa i slutet av inlägget. Kanske någon känner igen sig?

Nu 27 år senare är det ungefär likadant igen. Med undantag av att vi är pensionärer och inte behöver ta oss någonstans. I skrivande stund nu på måndagskvällen är jag innerligt tacksam för att det (ännu) inte blivit något strömavbrott. I Bottna en och en halv mil härifrån har de ingen ström. Vi har varken spritkök eller öppen spis så det blir fort kallt inomhus. Vattnet försvinner också. 

De flesta bilderna är från söndagen, men några har jag tagit idag.




Den snötäckta innergården.


Isen börjar lägga sig på den lilla dammen.


 Segelbåten vid fönstret syns inte.


Utanför groventrén


Ingen idé att ta ut bilen idag.


Vitt och vackert.


Fågelhuset har fått mössa.

Vi försöker ju spara på elen och har dragit ner på värmen. Stängt av den helt i en del av huset. Så i orgelrummet/gästrummet/ateljén är det numera bara15 grader varmt vilket gör att jag varken kan måla eller spela orgel. 

Jag fryser även om vi har 20 grader i köksavdelningen - lite svalare här i mitt arbetsrum dit inte varmluften från värmepumpen riktigt når. Men jag har hittat på råd. Min gamla fårskinnspäls har jag plockat fram från garderoben och placerat på kontorsstolen. Den värmer skönt om ryggen.


Jag kan också fortsätta med att öva på min flygel en timma om dagen trots att det är ganska kallt i vardagsrummet. Jag värmer upp min vetekudde och lägger på tangenterna innan jag börjar spela. 


Flygeln är har väldigt stark klang så det är därför det ligger trädgårdsdynor ovanpå. 

Förhoppningsvis smälter snön bort om någon dag så Kent kan sätta på vinterdäcken. Men prognosen är att det kommer ännu mer snö i natt. Så det blir väl ingen promenad i morgon heller.

De barn som var med på trollutställningen borde vara i trettioårsåldern vid det här laget. 


6 kommentarer:

Bloggblad sa...

Det var väl ungefär samma snökaos när Mirren skulle födas? När jag föddes i mitten av mars, var det meterhöga snövallar i Sthlm. Inga taxibilar, bara en upptrampad stig - lagom bred för en person - där pappa fick putta på bakifrån när de gick till Sabbatsbergs BB.

Ett födelsedagskalas i slutet av 70-talet fick ställas in helt, gästerna kom öht inte ut till sin bil och inget var plogat. Lite ovanligt med så sena snöoväder.

Musikanta sa...

Bloggblad:
En evig tur att hon inte föddes ute i snön eftersom vi fick pulsa upp till (gamla)lasarettet i snön från Östra Promenaden efter att vattnet gått. Säkert minst två kilometer. Mitt i natten var det men sen föddes hon inte förrän vid elvatiden på dagen. Inga taxibilar eller ambulans här i Norrköping heller.

Jag kommer ihåg en kontraktskördag i mitten av mars i Gryt (av alla ställen) när det var massor av snö och det snöade hela tiden när vi åkte. Men då hade vi väl dubbdäck på i alla fall. jag skulle väl dirigera eller nåt, annars hade vi väl inte åkt?

Ingrid sa...

Jag går redan och längtar efter lite god sommarvärme och solsken. Enda sättet att bli varm är nästan att gå ut. Då är det varmt en stund i alla fall när man kommer hem. Sen börjar man frysa igen.
Ha en fin tisdagskväll!
Kram

BP sa...

En av mina gamla chefer sparade också på almanackor på jobbet. När han gick i pension, slängde han dom. Han hade sparat bordsalmanackor.

Snösituationen hos dig liknar den vi har här. Här uppmanade arbetsgivarna sina anställda igår via mejl att jobba hemifrån. Vilket de flesta gjorde. Varningen var aningen fel, då det inte snöade alls idag. Men 35 centimeter blötsnö ligger på på bilen och på innergården. Jag gick heller inte ut.

Vad gäller värme så vägrar jag att frysa. Det får kosta vad det vill. I vår ålder borde det vara förbjudet att spara in på värme. Jag menar kalla temperaturer i olika rum kan ju ha mindre roliga konsekvenser i form av mögel också. Nej tack!

Tror du har också råd att ha det varmt och skönt. Snåla inte på värmen och inte på ljus heller. I vår ålder kan man faktiskt snubbla, vilket kan ha ödesdigra konsekvenser.

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag ska försöka våga mig ut i morgon. Det beror ju på om det inte är halt. Jag längtar efter lite lagom värme. Mår i alla fall bättre när det är kallt än när det är hett ute.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Det är ofta diskussioner NÄR något hände här hemma. Det slutar ofta med att jag går till min lilla almanackssamling och letar rätt på händelsen. Så jag behåller dem nog. I jämförelse med alla andra tusen böcker överallt här hemma tar de väldigt liten plats.
Jag ska nog sätta på värmen i övriga delen av huset i morgon så jag kan vara där och måla lite.
Visst har vi råd att värma upp lite mer, det är bara jag som är snål :-). Jag ska verkligen ta din kommentar ad notam!
Kram från Ingrid