torsdag 17 november 2022

1921 Med Marianne i Östra Husby Bygdegård

Igår samlades medlemmar i samtliga Vikbolandets SPF-föreningar till ett möte i Östra Husby bygdegård. De som arrangerade träffen var Kuddby och Å SPF-föreningar. Anledningen till att min vän Marianne Bokblad (alias Bloggblad) var där var att Marianne hade bjudits in för att berätta om sin bok och hålla ett kåseri om hur hennes föräldrar, som var frälsningssoldater, äntligen fick varandra.



Marianne visar upp sin bok - Jag drömmer dig hit. Ägg och vinflaskor som syns i bakgrunden är lotterivinster. (Bilderna, som Kent tog, går att klicka större.)

Att jag också var med berodde på att jag ackompanjerade de väckelsesånger som fanns med i programmet och som alla kunde sjunga med i. Det var bland annat sådana godbitar som Pärleporten och Barnatro. Publiken, som uppgick till nästan nittio personer var inte sena att delta i allsången.


Eftersom det saknades piano fick jag ta med mig synten.
 

Som synes helt fullt i lokalen. Damen i vit tröja längsta fram är Britt.Marie Edwardsson, tidigare kyrkoherde i Kuddby församling. 

Jag har spelat som kantor i alla kyrkorna på Vikbolandet, i synnerhet efter att jag gått i pension. 12 stycken sammanlagt. Men trots det var det inte många av åhörarna jag kände igen eller som kände igen mig. Man syns ju förstås inte när man sitter på läktaren och spelar orgel. En som i  alla fall kände igen mig var min gamla kära skolkamrat - Eva Wahren. Det blev ett kärt återseende.

Eva och jag.

Marianne berättade intressant och medryckande, både om sin bok och om hur frälsningsarmén bildades. Rörelsen startade 1882 och det första mötet var i december Ladugårdlandteatern på Östermalmstorg.(Numera Folkan.) 

Många människor anslöt sig snabbt eftersom de (bland annat) blev hänförda av de glada och melodiska sångerna, som var lätta att sjunga med i . Till skillnad mot de (på den tiden) sega koralerna i kyrkan. Det var framför allt kvinnorna som tog plats i rörelsen vilket också var mycket ovanligt vid den tiden. Här kan man läsa mer om Frälsningsarmén.

Bilden med de sju kvinnorna är från Norrköping, de första soldaterna 1885. Deras tröjor var röda och broderierna av korsstygn med guldfärgat garn.


Bilden från Marianne.

Men då Mariannes pappa var officer i frälsningsarmén och hennes mamma bara vanlig soldat var det många hinder i vägen innan de slutligen kunde gifta sig. Alla dessa motgångar när det gällde att träffas har Marianne beskrivit i sin bok. Som källor finns hundratals brev som hennes mamma och pappa skrivit till varandra. Kåseriet illustrerades med bilder och texterna till sångerna vi sjöng.

Marianne i berättartagen. Hennes mamma sitter i mitten av en ungdomsgrupp i Norrköping. 

Det var roligt att se annonserna för vilka hattar man skulle ha på sig i Frälsningsarmén och vad de kostade. 

Bilden från Marianne

Den hatten som jag bär är lite modernare än den bonnett som Marianne har på sig.


Det var också viktigt hur soldaterna uppträdde när de var ute och hade möten. Här är ett exempel.


Bilden från Marianne talar för sig själv. 

Efter att vårt program var klart serverades köttsoppa till förrätt och äppelkaka till efterrätt. Som tur var hade vi ätit lunch tidigare - Kent är vegetarian och i så fall hade de väl varit tvungna att hitta på någon vegetarisk maträtt till honom. Säkert besvärligt för många på Vikbolandet för vilka vegetarianer är lite eljest. (Tänker osökt på Michael Nyqvist i Grabben i graven bredvid.)


Det var roligt att få vara med och göra lite nytta, inte så ofta nuförtiden. 


Fina blommor fick jag med mig hem också. 

10 kommentarer:

BP sa...

Gillar monteringsanvisningar för bonnetterna - hahaha! Å sedan den vårdslösa hållningen av soldaten. Den hållningen är ju idag mera regel än undantag om man säger så.
Himla kul att hela 90 personer kom till bokreleasen. Jätteskoj!

Äventyret framtiden sa...

Så roligt att få se er båda tillsammans igen i kulturellt inlägg.
Boken är bra, det vet jag som har den men just nu utlånad för tredje gången. All heder åt Marianne men också åt dig som lyfter fram kvällen så fint. Roligt att så många kom!

kram

Bloggblad sa...

BP: det roligaste med den bilden om vårdslös hållning, är att det står under bilden att ingen bild på en kvinnas hållning behövs, för ”en kvinna vet hur man för sig”

Äventyrwt i framtiden: tack snälla! Kul att du lånar ut den! Det var verkligen trevligt och kul att ha Ingrid med. Hon fick riva av några låtar till kaffet också. Tänk den som kunde lira så ….

Musikanta sa...

BP:
Du får läsa Mariannes kommentar om hållningen! Det var ju inte bokrelease den här gången, men så klart att Marianne hade böcker med sig som man kunde köpa för en hundralapp! Billigt för en så fin bok.
Önskar dig en trevlig helg!
Ingrid

Musikanta sa...

Äventyret framtiden:
Så roligt att du har Mariannes bok. Den är verkligen läsvärd. Alltid kul när det är så många som kommer. Det är ju en del förberedelser som behövs ju...
Kram tillbaka
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag övar ju piano en timme om dagen just för att fingrarna fortfarande ska vara rörliga. Roligt att få spela något annat än skalor, Chopin och Beethoven för en gångs skulle. Hoppas det blir fler gånger.

Bloggblad sa...

Om du är hemma den 4 februari så har jag och min namne ett gig åt dig. Skriv upp datumet. Helt andra sånger.

Musikanta sa...

Jag noterar datumet. Ska bli kul. Du får höra av dig.

Lena i Wales sa...

Vilken trevlig dag.
Verkar vara en intressant bok.
Hemskt att det var så med giftermål inom frälsis. Jag som trodde att vi alla var lika inför Gud! Många av dessa ojämlikheter har gjort att jag många gånger varit skeptisk inför olika kyrkor, statskyrkan och frikyrkor. Detta har inget med min tro att göra, utan vad människor gör i Guds namn.
Fortsatt trevlig söndag!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Det är stor skillnad (som tur är) idag i alla frikyrkor. Numera är det inte syndigt att vare sig spela kort, gå på bio eller dricka vin som det var förr. Alla får klä sig som de vill, ha vilken frisyr de vill och sminka sig. Det fick de inte när jag växte upp. Det är ingen större skillnad på svenska kyrkan och frikyrkan numera heller. Nästan alla av de frikyrkliga väckelsepsalmerna kom också med i "nya" psalmboken 1986.
Ha en skön vecka önskar
Ingrid