söndag 5 mars 2023

1935 Kaffekalas hos Maïté och middag hos Pierre och DouDou

Himlen är lika blå idag som i alla övriga dagar vi vistas i Limoux i södra Frankrike. (Kent tog alla bilderna som går att klicka större.)

På onsdagen är vi bjudna på kaffe till Maïté som är en annan av Annas vänner i Limoux där de har sitt hus. Maïté bor i ett hus någon mil från den lilla staden och lever ensam sedan många år eftersom hennes man är sjuk och vårdas på ett sjukhem. Dagen till ära har hon bakat två tårtor, en med citroner och en med äpplen. 


Maïté längst till vänster, jag, Jörgen och Anna. Tavlorna i bakgrunden har Maîté själv målat. 


Gräset är grönt som synes och många vårblommor har kommit upp. Till höger den nya Volkswagenbilen som vi hyr.

På torsdagen är vi inbjudna på middag till Pierre och Doudou - vänner också de till både Anna och Jörgen. Pierre har varit diplomat i många år men arbetar nu nära borgmästaren i Limoux. Han hjälper Anna och Jörgen med diverse kommunala bestyr som t.ex. hur fasaden på deras hus ska förbättras. När vi kommer ner är redan jobbarna igång att renovera fasaden. Den ska bli gul med ljusgröna fönsterluckor. 


Fasaden på huset på Rue de la Mairie som den ser ut när vi är där.


Färdig fasad någon vecka efter att vi kommit hem till Sverige. 

Jörgen har en frissa, Gwendolén, som han alltid klipper sig hos när han är i Frankrike. Hon har sin salong ett stenkast från deras hus. Eftersom det står både Mesdames et Messieurs på skylten passar jag också på att klippa mig innan jag ska gå bort på kvällen. 


Skönt att slippa tvätta håret själv för en gångs skull.


Det blev ju bra!

Pierre och DouDou bor i ett fantastiskt gammalt hus alldeles nere vid stranden vid floden Aude som rinner genom staden och som man kan se på den översta bilden och även längre ner i inlägget. Huset är totalrenoverat och har t.o.m. en trapphiss för att ta sig upp till de tre våningarna. Till terrassen ovanför tredje våningen får man gå upp själv. Hissen installerades av den amerikanska damen som bodde i huset tidigare. 

Vi tas emot med en drink före middagen. Anna har med sig egenförfärdigade presenter, en virkad mössa till Pierre och en likaså virkad väska till Doudou. 


Det är ovanligt kallt för årstiden så Pierre blir glad över mössan.


Även DouDou blir glad och överraskad.


Tavlan i bakgrunden och som syns på flera av bilderna har Pierre själv målat. Han har också inrett ett rum på vindsvåningen till ateljé och där barn och barnbarn kan sova över när de kommer och hälsar på. 

Vi får en fyrarättersmiddag som börjar med kallskuret och små kex med diverse röror. 


Huvudrätten är en fransk ratatouille med kött som mörats i flera dagar, berättar värdparet. Ris till detta. Kent, som är vegetarian, föräras med en egen maträtt. När vi har ätit färdigt och jag är mer än mätt kommer ostbrickan fram. Ostarna är delikata, i synnerhet den italienska gorgonzolan som bokstavligen smälter i munnen. 


Till ostarna serveras körsbärssylt.

Som om inte detta är nog blir det helt makalöst goda små skålar med efterrätt till kaffet, som vi dricker vid bordet. Grädde överst på några med en sagolikt god kolasås under. 


Efter att jag tackat för maten - det gör man inte i Frankrike förrän man ska gå hem fick jag veta - går vi trapporna upp till terrassen för att beundra utsikten över den nattliga staden. Underbart vackert men ganska kyligt. 

Vi får också titta in i Pierres arbetsrum där han har en liten samling av saker som han har tagit med sig från sina många utlandstjänstgöringar.  


Pierre med sin chica DouDou. 


Utsikt från terrassen.

Både jag och Kent är mycket tacksamma för den gästfrihet som visades oss när vi var på besök i Limoux. För de goda tårtorna som Maïté bakat bara för vår skull och för den utsökta måltiden som vi åtnjöt hos Pierre och DouDou. Det blir ett fint minne från kanske den sista gången som (åtminstone) jag hälsar på i Limoux.

6 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Vilken fest ni blev inbjudna till med så mycket gott att äta.
Osten ser mycket god ut, snålvattnet rinner.
Ja, allt ser gott ut!
Och du är alltid snygg Ingrid, både före och efter klippning!
Fina upplevelser ni fick vara med om!

Kram
Karin

Bloggblad sa...

Maten ser väldig god ut!
Kul för dig att få träna lite på franskan!
Jag blir nyfiken på vad en klippning kostar i Limoux.

BP sa...

Fantastiskt! Det märks att ni är i ett land där mat står väldigt högt på prioriteringslistan. Bara att tacka och ta emot. Och jag dreglar;-)
Gillar färgkombon av den målade fasaden - så snyggt det blev.
Hoppas dock att du absolut kommer att åka dit några fler gånger!!!

Musikanta sa...

Äventyret framtiden:
Osten var helt fantastisk, har aldrig ätit så god! Man får inte ge upp trots att man är så gammal, haha. Men visst kunde man ha varit några kilon lättare...
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Haha, det var mest Anna som pratade. Men det franska paret var bra på engelska så det gick ganska bra. Klippningen med hårtvätt kostade omkring 400 kr. Något lite billigare än här hemma. Men svenska kronan har ju minskat i värde mot euron sen förra gången vi var där.

Musikanta sa...

BP:
När jag bjuder på middag (mest barn och barnbarn numera), är det en varmrätt och efterrätt som gäller. Jag blev nästan mätt på förrätten vid den här middagen.
Jag tycker det var fint att de hade lagat en extra grönsakstallrik till Kent. Fasaden blev fin trots ovanliga färger - snyggare än jag hade tänkt mig :-).