måndag 4 augusti 2008

Mystisk insekt

Från Marianne har jag fått ett tips - en kackerlacka. Jag har googlat på dess små trevliga djur och faktiskt hittat en fullvuxen hanne som är ganska lik. Men jag har för mig att kackerlackor såg annorlunda ut och mest höll till där det var varmt - bakom spisar och i ventilationstrummor etc. Den här kom flygande mitt ute i sjön...

Kan detta vara en kackerlacka?Här är i alla fall en fullvuxen hanne

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är verkligen inte kunnig i det här området, men det liknar inte en kackerlacka. De är mycket äckligare!

Musikanta sa...

Hej Rutan! Välkommen till min blogg. Hoppas du kunde ta bort den dubbla kommentaren, Jag ska inte ha så bråttom nästa gång!

Tyvärr kan jag nästan aldrig klicka mina bilder större så jag kan inte se ordentligt vad det är för en kuf. Jag håller med dig - den var faktiskt inte särskilt äcklig.

Men det finns visst 4000 olika sorters kackerlackor läste jag så det kanske är en i alla fall...

Marianne sa...

Nej, nej, jag tror inte att det är en kackerlacka, jag menade bara att jag ser kackerlackor överallt när det är en insekt efter kackerlackskriget jag hade här i höstas : )

PS. Jag vann kriget.

Amber sa...

Jag brukar, sedan jag var liten, kalla dem för sågbock. :-) Det finns en sort som heter sävbock som är rätt lik, men den har kortare horn.

Jag är i alla fall säker på att det är en långhorning av något slag - förmodligen en timmerman, därav mitt gamla sågbock.

Här kan du se
http://www.nationalnyckeln.se/volymer/fardiga/langhorningar.asp

Har en god vän som varit med och skrivit i Nationalnyckeln, så jag vågar inte ha fel. :-)

Musikanta sa...

Amber:
Tack för att du tittade in och för ditt kloka svar. Jag ska strax skriva ett nytt inlägg och tala om att du har löst mysteriet.

Som gammal mellanstadielärare får man skämmas för att man är så okunnig att man inte hade en aning om att det fanns 124 arter av skalbaggen långhorningar...

Musikanta sa...

Amber:
Jag har lagt en länk till dig i min blogg och hoppas att du inte har något emot det.

Musikanta sa...

Marianne:
Eftersom det finns så många tusen olika sorter kackerlackor kunde det mycket väl ha varit en sån. Jag tycker fortfarande att det är en viss likhet.

Mirren förde också krig mot dess insekter i Kina men hon vann tyvärr inte detta!

Mirren sa...

Vill påpeka att jag inte förde krig med dem utan (insektsvän som jag är) tänkte att "det gör väl inte så mycket - de kan väl få bo här de också" ända tills mannen (som är mycket närsynt och har dåligt mörkerseende) insåg att vi delade lägenheten med dem. De ramlade helt enkelt ner på honom en dag när han duschade, när han sedan insågatt våra dörrposter (som var svarta) var fulla med kackerlackor köpte han giftfällor som han satte överallt i lägenheten. Därefter åkte han hem till Sverige och lämnade mig att sopa upp högar av döda (och halvätna) kackerlackor.

Musikanta sa...

Mirren:
Något att begrunda så här inför OS.

Marianne sa...

Hihi, Maken är lite som Mirren när det gäller insekter, men det är inte jag, jag är mer som Mirrmaken. Fast till och med Maken fick nog efter att ha varit ensam hemma i höstas ett par veckor då han var tvungen att själv fixa all mat och insåg att de fanns ÖVERALLT. Nu har vi någon sorts pasta i alla vrår som gör att de inte ens vill komma in, absolut bästa lösningen. Nu är det myrkrig i stället, jag gillar inte att ha en miljon minimyror i maten. Vi har nu försökt med silikon i alla springor i skafferiet + alla öppnade förpackningar i burkar och täta plastpåsar.

Azfor sa...

Det där är en barkbock lever oftast i tallskog om jag inte minns helt fel!

Musikanta sa...

Azfor:
Roligt att du hittade min blogg. Hur kom det sig - det var ju ett tag sen jag skrev mitt inlägg! Bra att jag fick reda på vad det var för sorts insekt till slut...

Anonym sa...

Flera år senare ramlar jag in på din blogg, men jag skriver ändå då det kanske kan vara kul att veta vad du hittat. Det är en Tallbock, eller möjligtvis en Granbock (ovanligare) som du har på bilden.
Hälsningar från en insektsintresserad Thomas Berkemar från Kalmar=)

Du är vad du tränar. sa...

Vi fick påhälsning av en sådan i dag här uppe i arjeplogsfjällen (hann ta kort också men vet inte hur el om jag kan publicera det här) och det är då rakt ingen haha kackerlacka men gott å väl en tallbock möjligtvis även om vi inte har mkt av sånt här :)

Musikanta sa...

Hej Du är vad du tränar:
Välkommen till min blogg! Tack för kommentaren även om det var några år sen jag skrev inlägget. Tallbock eller granbock, kan fortfarande väldigt lite om skalbaggar utom tordyvel och ekoxe. Kul att du hittade en sån -bock!Granbocken var tydligen lite sällsyntare.
Ingrid

Musikanta sa...

Thomas Berkemar:
Såg att jag inte svarat på din kommentar. Bättre sent än aldrig. Tack för upplysningen och för att du tog dig tid med att svara mig! Jag satsar på tallbocken :-). Kanske jag återkommer till dig någon gång eftersom det äldsta av mina yngsta barnbarn är oerhört intresserad av skalbaggar.
Hälsningar Ingrid