fredag 28 januari 2011

Fredagstema Show&Tell -Den bästa maträtten jag har ätit på en semester

Maisoui är den som håller i sista fredagstemat för januari. Tack Maisoui för trevliga teman. I februari är det Annika i Reston som tar över taktpinnen. Övriga fredagsbloggare finns länkade hos henne.

Hur jag än anstränger mig kan jag inte komma på en enda maträtt som har varit den bästa under alla våra resor under årens lopp. Det kanske beror på att våra luncher eller middagar mest bestått av pizza eller olika pastarätter. I Kina är det förstås ris med massor av olika smårätter som gäller.

Att det brukar bli så mycket pizza beror på att MM är vegetarian och att pizza Margarita är en av de få rätter som han kan äta utan att vara orolig för eventuellt kött- eller fiskinslag. Han är dessutom mycket förtjust i pizza. Både utomlands och här i Sverige kan det vara svårt att få goda vegetariska rätter utom på vegetariska restauranger.

Den bästa och godaste maten på semesterresorna utomlands är för mig alltid hotellfrukosten. I synnerhet den som serverades i Tyskland. Hårdrostat kaffe, te, ljuvligt, färskt franskbröd, underbar fet och onyttig yoghurt med massor av smaker, olika marmelader och ostsorter, müsli, frukt, juice och riktigt smör på buffébordet. För den som ville ha en stadig frukost fanns det också massor av varma rätter, äggröra, bacon, hårdkokta ägg, korvar och mycket annat.


Bilderna från nätet

Äter man rejält av denna rikliga måltid klarar man sig nästan ända tills kvällen utan mat. Bara känslan av att stiga upp på morgonen, göra sig i ordning och gå till matsalen och ta för sig av buffébordets läckerheter, gör att man längtar till nästa gång man ska ut och resa. Hade inte varit så dumt att ha ett sådant färdigt hemma när man stiger upp på morgonen…

Även denna bild från nätet

Här nedan en bild från vår resa till Peking i augusti förra året. På detta hotell serverade man både västerländsk och kinesisk frukost. Riklig och god, men inte i paritet med den tyska.På rena kineshotell serveras dock inte västerländsk frukost. Den gången vi bodde på ett sådant hotell var det Starbucks som gällde för frukosten, eftersom kineserna varken äter bröd eller mjölkprodukter.

21 kommentarer:

olgakatt sa...

Bara en gång i Kina har jag bott på ett hotell med två matsalar, en kinesisk och en västerländsk (annars har det varit blandat eller helkinesiskt). Vi västerlänningar visades in i den västerländska men jag smet in i den kinesiska. Jag kan äta västerländskt hemma! Och inte ens i USA vill jag ha Starbucks tunna kaffeblask om jag kan slippa. På Manhattan går jag till Java Girl.
Men smaken.. osv;)

Annika sa...

Ja, jag tyckte det var svårt den här veckan, och hoppade således faktiskt över.
Men klart att man borde ha tönkt på hotellfrullar!!
DE är ju BÄST!!!
Älskar också att äta en stadig, god frulle på hotell. OCH visst står man sig bra.
Tycker inte heller direkt om Starbucks kaffe, men jag älskar deras lattes. deras bryggda är alltför beskt.
Men som Olga skriver; smaken är...
Ha en riktigt FIN HELG!!!
PS, jag gillar nog margarita pizza bäst av alla jag också ;-)

Musikanta sa...

Olgakatt:
För mig som inte dricker kaffe, spelar det ju ingen roll om det är blaskigt eller inte :-). Men jag har svårt för en frukost som inte innehåller vare sig bröd eller mjölk/yoghurt/ost/müsli eller juice etc.etc.

För att inte tala om Mirren och MM som inte äter någon kött- eller fiskmat och inte äter kokta ägg eller äggröra... De skulle i så fall bara få äta riset i den kinesiska frukosten och lite bönor. Och frukt naturligtvis, men det blir man inte mätt av.

Ett sådant buffébord som på västerländska hotell har i alla fall inte jag tillgång till hemma, så därför passar jag på att frossa när jag är utomlands!

Musikanta sa...

Annika:
Ja, som du säger, smaken är olika och det är ju bra. Jag är så gammal att jag gärna vill bo på bra och bekväma hotell nära centrum numera när jag är ute och reser.

I min ungdom liftade jag runt i Europa, sov utanför toaletter på tåg eller bakom lastbilschaufförer och bodde på vandrarhem. Så det räcker med strapatser för min del...Jag uppskattar alltså ett snyggt hotell med dito västerländsk frukost :-)!

Starbucks har varit en räddning alla gånger vi varit i Peking för MM och Mirren. Gott bröd och god fruktsallad och gott te för Mirren och mig. MM har heller inte klagat på kaffet, vad jag vet. Den enda nackdelen är att det är dyrt i förhållande till andra matställen i Kina.

✿Ewa sa...

Jaa! Riktigt bra hotell frukost är alldeles underbart gott. men som sagt vid resor både i Italien och Frankrike så har det inte varit helt perfekt...behöver bröd med fibrer i och starkt kaffe på morgonen.

Bäst var det absolut när vi var i Brasilien. Massor av allt från yoghurtar till frukter, juicer, en kock stod och stekte både söta och "salta" pannkakor. En ren njutning!

Kram

Musikanta sa...

Har aldrig varit i Brasilien, men det låter som om det vore ett land för mig att åka till :-) !

Frankrike är inget land där man egentligen är någon frukost - jag har bott på hotell för länge sen där vi fick var sin croissant till kaffet, och det var allt. Det är naturligtvis bättre nu för tiden. Fiberrikt bröd finns väl knappt varken i Italien eller i Frankrike...
Kram från Ingrid

Grekland nu sa...

Jag sällar mej också till hotellfrukostarnas fanclub! Åtminstone när de innehåller allt det där som du beskriver. Då är det verkligen en fröjd att få gå och sätta sej och äta tills man blir proppmätt. Fast här i Grekland kan frukostarna vara ganska fattiga: kaffe, juice, två rostade brödskivor och ett par ostskivor. Roligare kan man ju ha...Den rikaste hotellfrukost jag kan komma på som jag ärtit var på ett ganska tjusigt hotell (jobbet betalade) i Helsingfors. Där fanns ALLT!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag tror att även nordiska hotell har blivit mycket bättre på frukostar. Sist jag bodde på ett bra hotell i Göteborg fick jag en alldeles utmärkt kontinental frukost. Kul att du kommer med i hotellfrukostarnas fanclub :-) !
Kramar från Ingrid

Evatina-beth sa...

Jag gillar hotellfrukostar!!

Musikanta sa...

Eva:
Ännu en medlem i Hotellfrukostklubben :-) !
Kramar!

Mirren sa...

Måste säga att Musikanta verkar ha begränsad kunskap om kinesisk frukost. Det är inte brist på mat för vegetarianer som är problemet (även om jag mig veterligen aldrig fått bönor som du skrev) utan att vi faktiskt inte tycket om det. Vad gäller mat på restaurang håller jag inte heller med förstås, utan föredrar ofta vegetarisk mat på vanliga restauranger. Rena vegetariska restauranger har oftast så konstig mat. Sedan att pappa bara vill äta pizza, det är nog en kombination av smak och ekonomi!

Musikanta sa...

Mirren:
Jag har ätit kinesisk frukost EN enda gång, så det är klart att min erfarenhet är begränsad. Jag kom bara ihåg att jag var så besviken över att det inte fanns bröd och smör (eller det kanske var slut?)

Vi var väl aldrig på någon vegetarisk restaurang när vi var i Peking, eller? Har för mig att de var väldigt dyra...

Stämmer nog helt vad gäller pappa :-) !
M&P

Lotta sa...

Oh ja, hotellfrukost är det bästa som finns!!! Jag brukar gå upp tidigt för att riktigt kunna njuta ordentligt och få i mig så mycket som möjligt i lugn och ro. Ibland blir det ju lite nerköp när hotellet man bor på bara serverar kaffe och vitt bröd och marmelad...så var det när dottern och jag var i London förra våren. Jag hade ju ställt in mig på riktig engelsk frukost med bacon och ägg och dylikt :-/

Bejla sa...

Visst är det lyxigt med en riktig hotellfrukost. Jag äter sällan lunch när jag bor på hotell ska erkännas. När jag reser långresor, som min sommar i Kina t.ex, blir det dock mest vandrarhem och billiga hotell där frukostbuféerna lyser med sin frånvaro. Då blir det att gå ut och köpa något läckert kinesiskt på första bästa gatuhörn. Otroligt gott. Sedan har jag ju heller inget som helst kaffebehov, vilket underlättar vid sådana tillfällen. ;-)

Eleonora sa...

Oh jag älskar också frukostar och den engelska med äggröra och bacon är en bland dom bättre - dock inte att förglömma den franska med alla god bröd och ostar och marmelader!

Musikanta sa...

Lotta:
Jag har ännu aldrig råkat ut för en sådan tråkig frukost som du pratar om. I England och i USA brukar man väl ofta äta bacon och ägg till frukost, eller hur!

Bejla:
Jag är så gammal numera att jag, som jag skrev i någon kommentar, gärna vill bo bekvämt och bra. Och då brukar det också serveras bra frukostar. Men, jag som bara dricker te, får sällan riktigt te på frukosten, tyvärr. För det mesta är det bara tepåsar :-(.

Musikanta sa...

Eleonora:
Har inte varit i Frankrike på länge, men de har väl blivit bättre på frukostar sen sist när man bara fick en croissant till kaffet.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Håller med om att det är något speciellt med hotellfrukostar! En av de bästa jag kommer ihåg är Hotel Incontinental i Helsingfors där vi bodde på skolresa sista året i gymnasiet. Minns att de hade både asiatisk mat samt amerikanska pannkakor och våfflor. Har säkerligen ätit ännu bättre hotellfrukostar sedan dess (t ex på BB i New England) men jag minns denna särskilt för att jag inte bott så ofta på riktiga hotell innan dess.

Musikanta sa...

AFT:
Att äta amerikanska pannkakor var väl underbart när du var tonåring och säkert hungrig också :-) !

Jag minns också de frukostar man åt i Tyskland när jag reste till Frankrike med mina föräldrar med bil. Man var ju inte van vid att äta nybakat vitt bröd med marmelad på morgonen t.ex. :-) !

Anna, Fair and True sa...

Eller med Nutella :)

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Jag är inte säker på att Nutella fanns för 60 år sen, haha!
Kram!