torsdag 27 januari 2011

Kate Greenaway illustratör och författare 1846-1901

Kate Greenaway 1846-1901 (Alla bilderna i detta inlägg från nätet)


Kate Greenaway var en barnboksförfattare och illustratör som levde under den Victorianska eran i England. Hon dog samma år som drottning Victoria. Hennes böcker böcker blev mycket populära och hennes första, Under the Window, blev en bestseller. Den innehåller små enkla och idylliserade verser för barn.


Hennes far var träsnidare och Kate började tidigt måla med vattenfärger. Hon studerade vid South Kensington School, vars namn senare ändrades till Royal College of Art. Efter avslutade studier försörjde hon sig med att tillverka Christmas och Valentine Cards tills hon gav ut sin första bok 1879 vid trettiotre års ålder.

Hennes illustrationer visar små gossar, klädda i Skeleton Suits. Dessa plagg var inte så farliga som det låter. Plagget bestod av en åtsmitande jacka över en spetsprydd skjorta samt ett par byxor, hopknäppta med jackan med många knappar. När man ser på bilden undrar man hur tålmodiga de små pojkarna var när alla dessa knappar skulle knäppas!

Skeleton suits

Tyvärr står det inte under bilden på nätet vem konstnären är, som Kate Greenaway kanske fick inspiration från. Bilden från ca 1805.

De små flickorna var alla utan undantag klädda i smock-klänningar efter modet på den tiden. Klänningar i smock var även populärt när jag var liten och jag minns att min mamma sydde en sådan åt mig.

Illustrationer från någon/några av hennes böckerDäremot slapp jag att ha en bonnet på mig ute såväl som inne, som de små flickorna var tvungna att ha på den tiden. Flickorna fick ha långt hår när de var små men lockarna måste hållas i styr och skyddas mot smuts med en liten mössa som man knöt under hakan. Fortfarande ser man sådana små mössor på flickbebisar och på dopbarn av bägge kön.


På nätet läser jag om Kate Greenaway att “She never developed much understanding of the anatomy of the human figure; the limbs in her drawings are often mere appendages to her clothes. In fact her real genius was for inventing and designing clothes and accessories which inspired not only devoted readers and countless imitators, but also a persistent fashion in children's dress.” Trots detta var Kate Greenaway barnböcker omåttligt populära under hennes livstid.

Kate Greenaways barnboksillustrationer gav alltså upphov till barnmodet hos medel- och överklassen i England i slutet av 1800-talet. Hon blev också med tiden mycket förmögen och lät designa ett hus åt sig i Hampstead i London. Där bodde hon till sin död 1901.

Phillis has invited Belinda to tea

Ett litet exempel på en av hennes barnboksverser:

You see, merry Phillis, that dear little maid
Has invited Belinda to tea;
Her nice little garden is shaded by trees
What pleasanter place could there be?

There´s a cake full of plums, there are strawberries too.
And the table is set on the green
I´m fond of a carpet all daisies and grass.
Could a prettier picture be seen?

A blackbird (yes blackbirds delight in warm weather.)
Is flitting from yonder high spray;
He sees the two little ones talking together,
No wonder the blackbird is gay!


Enligt en källa var hon socialt engagerad och bilderna kan ibland tänkas ha en djupare mening. Blickarna här dras ju ofrånkomligen till den lille sotarpojken i bakgrunden som står och tittar på de lyckliga barnen. Misshandeln av sotarpojkarna upprörde ju bland annat Dickens.

5 kommentarer:

em sa...

Många av hennes böcker finns hos Gutenberg för den som vill frossa i gulliga barn.
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Det är givetvis på Gutenberg jag har varit inne och botaniserat - var annars skulle jag ha hittat denna pärla? Jag tyckte också det var roligt att läsa om barnmodet på den tiden, och det fanns ju en hel del länkar på Wikipedia om detta.

Tack för att du slussade in mig på Gutenberg, men jag får försöka hålla mig därifrån eftersom man blir fullständigt uppslukad rätt som det är!
Ingrid

PIA sa...

Å, så gulligt! Jag hade brevpapper med hennes barn när jag var tonåring.

Bloggblad sa...

Jag blir ju riktigt bildad av dina inlägg!

Musikanta sa...

PIA:
Kanske jag också hade - tycker jag känner igen många av figurerna :-) !

Bloggblad:
Det är meningen, haha!