fredag 25 februari 2011

Fredagstema Show&Tell - När kvällen faller

Det sista fredagstemat i februari,som Annika i Reston står för, har rubriken När kvällen faller. Övriga fredagsbloggare finns länkade hos henne. Tack Annika för trevliga fredagsteman i februari! I mars tar Ewa över. Klicka gärna på bilderna!

På den tiden när vi båda jobbade var det en markant skillnad mellan morgon, eftermiddag och kväll. På morgonen steg man upp vid sextiden och gjorde sig i ordning för att gå till jobbet. På eftermiddagen kom man hem från jobbet, klädde om sig och lagade mat.

Bilden från nätet

Några timmar på kvällen kunde man kanske känna sig ledig om man inte hade skrivningar att rätta eller andra saker som måste göras. Vid halv elvatiden senast brukade man gå och lägga sig efter att ha somnat vid datorn några gånger.


Bilden från boken Skolstollar av Staffan Lindén


Numera, när vi båda är pensionärer, är det ingen större skillnad mellan morgon, middag och kväll. Vi stiger upp när vi vaknar vid halv niodraget om vi inte har någon tid att passa, äter middag när vi blir hungriga och går och lägger oss efter att ha somnat vi datorn några gånger. Det kan dröja ända till ettiden på natten ibland.


Bilden från Gunilla Dahlgrens bok - Ingen ålder för en domkyrka

Därför är det svårt att säga när exakt kvällen faller. Kanske när det är dags att tända lamporna, men det är ju väldigt olika beroende på årstiden. Förutom På Spåret ser vi heller aldrig på TV, annars kunde man ju tänka sig att kvällen faller när t.ex. Rapport startar klockan 19.30.

Här i Norden faller ju kvällen mycket olika beroende på årstiden. På sommaren faller den knappast alls men på vintern faller den redan vid fyratiden när det är som mörkast. Två timmar tidigare i Lappland!

Solnedgång på norra Öland

I Beijing i Kina faller kvällen alltid vid samma tid året runt, antar jag. Klockan halv sex ungefär börjar det mörkna och klockan sex är det becksvart. Jag vet eftersom man fick skynda sig hem om man var ute och cyklade då man inte hade något lyse på cykeln.

Det är egentligen bara på sommaren, när man går sin lilla kvällspromenad på strandängen hos Mirrfamiljen på Öland, som man plötsligt inser att kvällen verkligen börjar falla. När himlen färgas röd av den nedgående solen och när sjöfåglarnas skrik börjar tystna…

Solnedgång över viken nära sommarhuset på norra Öland

25 kommentarer:

Grekland nu sa...

Vilket fint inlägg! Det där med att kvällen faller är verkligen helt olika på sommar och vinter, om man jobbar eller är ledig osv. Men ändå måste jag säga att jag själv följer klockan och lägger mej vid ungefär samma tid oavsett årstid, äter vid samma tid osv, för jag mår bäst så. Skrattar åt att ni tydligen ofta somnar vid datorn...själv somnar jag garanterat vid tvn.

Annika sa...

Ni har ett skönt liv, Ingrid. SÅdär ska det vara. ta det lite som det kommer, lugnt och skönt.
Jag är nog mer som IB ovan, vill äta vid vissa tider, lägga mig ungefär vid ungefär samma tid hela året.
Datorn stänger jag av varje kväll, rätt skönt. Somnar gjutet framför dumburken :-)
TACK Själv, ingrid. Du är alltid så flitig med temat, och så kvick att kommenterar hos alla!!
KRAM och ha en fin helg!!!

Ailas sa...

Jag håller också på med avtrappning just nu; från de strikt schemabundna dagarna till tidlösheten. Vad klockan är spelar ingen roll för mig, jag flyter hit och dit om jag inte har något speciellt inbokat. Häromnatten glömde jag att gå och lägga mig över huvud taget, eftersom jag så gärna ville avsluta en bok! Sådant kallar jag verkligen livsluft.

Trevlig kväll vill jag önska dig!

Äventyret framtiden sa...

Ett så härligt befriande lättsamt inlägg. Jag blev glad av det
och så fint du beskriver sommarkvällen, när fåglarna tystnar...

Fortsätt att leva så...

Kramar!

Bloggblad sa...

Underbara bilder.

Tanken har slagit mig också, att jag nog inte är gammal, för jag är fortfarande tonårstrött om morgnarna. Väntar ivrigt på den tid när man behöver mindre sömn.

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag är verkligen orolig för hur det ska bli när vi ställer om tiden om en månad. Kommer vi att sova till halv 10 då? Nej, då blir det att ställa väckarklockan!

Håller med dig om att man mår allra bäst när man håller ungefär samma tider för mat och sömn under dygnet.
En skön helg önskar jag dig.

Musikanta sa...

Annika:
Tack för rara ord! Det värmer :-).

Det blir ungefär samma tider som i vanliga fall, dock med några timmars fördröjning...

Jag är ganska trött på morgonen men väldigt pigg på kvällarna. Det är därför jag aldrig kommer i säng.
Ha en skön helg du med och hälsa duktiga Karolina och trevliga Peter!

Musikanta sa...

Ailas:
Det är avigsidan av den eviga semestern, att man flyter hit och dit om man inte har någonting inbokat. Och kan strosa omkring i mysdress och tofflor hela dagen.

Jag beundrade min gamla mamma som steg upp kl.7 varje morgon, duschade och klädde på sig klänning och högklackade skor till frukost - varje dag tills hon dog vid 95 års ålder!

Det där med att läsa böcker är livsfarligt - jag skulle också kunnat sitta uppe hela natten om jag inte hade en som kommenderade mig i säng om det blir väldigt sent...
En skön helg önskar jag dig!
Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Så roligt att du tyckte om inlägget och t.o.m. blev glad av det. Det värmer hjärtat när man får höra sådant!

Den här veckan har jag varit i farten tre kvällar och bortbjuden en dag, så det är inte alltid livet är så lugnt som jag beskrivit det.
Ha en skön helg!
Kramar från Ingrid

Evatina-beth sa...

Ja, livet och dygnsrytmen blir verkligen annorlunda efter pensionen. Jag tycker kanske att kvällen börjar när jag tänder lamporna i fönstret. Vilka vackra bilder du visar !

Musikanta sa...

Eva:
Vårt hus är ganska mörkt, så jag har lamporna i köket på för det mesta på vinterhalvåret. Så lamporna är ingen indikator på att kvällen har fallit för mig, tyvärr :-)...

Roligt att du uppskattade mina bilder - det är verkligen vackert på Öland vid alla tider på dygnet!
Kramar!

✿Ewa sa...

Vilket fint inlägg du har skrivit. Jag ler stort åt dina bilder från Lindén och Dahlberg :D. De övriga bilderna är så fina. Så skönt att ha all tid i världen!! Att somna när man är trött och vakna när man är pigg. Det är frihet!! Och du tar vara på den

Kramar till dig och jag kommer med temat så fort som möjligt. :)

Saltistjejen sa...

Haha vilket roligt och finurligt inlägg på temat!! jag gillar det. Bilden från Öland var väldigt vacker.
Ha en fin helg!
kram!!

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Ewa:
Tack för den rara kommentaren - man blir så glad när det är någon som uppskattar vad man skriver!

Numera när MM (Musikantamaken) också är pensionär kan vi ta det så här lugnt. Förr när han jobbade gick jag alltid upp samtidigt och åt frukost tillsammans innan han gick iväg på morgonen.
Önskar dig en god fortsättning på helgen!
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Saltis:
Tack du också för rar kommentar! Alltid kul att få sådana...

Jag älskar naturen på Öland - det är lika vackert vilken tid på dygnet det är. Det blir ju aldrig riktigt mörkt heller vid havet på sommaren .
Kramar och en skön fortsättning på helgen önskar Ingrid.

Inga Magnusson sa...

Så hade jag då tid att läsa lite fler bloggar än de jag brukar hinna med. Det var trevligt här hos Dig med en tydlig presentation av Dig själv direkt! Den inbjuder till att läsa vidare.

Ha en trevlig söndag!

Musikanta sa...

Inga:
Välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit. Jag lägger gärna till dig i min blogglista om du inte har något emot det.

Eftersom jag inte brukar skriva om något som är särskilt kontroversiellt så tror jag inte att det är så farligt att tala om vem man är och vad man gör. På Facebook skriver man ju ständigt under sitt eget namn.

Däremot är jag noga med att inte tala om när/om vi åker på semester och blir borta från huset.
Ha en skön och lugn fortsättning på söndagen önskar Ingrid

Margit sa...

Skönt att titta på de roliga bilderna med texterna..på pensionärssituationen..och jag förstår, att min Lasse o jag "stämmer in" i mönstret..nu när även jag "klivit av" o slutat jobba. OCH bekvämt är det också!!!
Kram!

Bejla sa...

Det glömmer man faktiskt lite ibland, vilken lyx det ändå är att saker och ting varierar lite över året. Det är så klart många som ogillar vintermörkret, men själv sätter jag även pris på det.
Härliga bilder du valt till temat också! :-)

Västmanländskan sa...

Så fina kvällsbilder.

HeLena sa...

Fint inlägg! Och fina bilder!
Jag har också somnat många gånger vid datorn när jag pluggade... hahahaha då trodde jag att jag skulle kunna skriva färdigt fast timmen var mer än sen... hahahaha.
För det mesta är det skönt, när kvällen faller oavsett vad klockan är.
kram!

Musikanta sa...

Margit:
Jag njuter varje dag över att kunna göra lite som jag vill, när jag vill. Det måste också kännas skönt för dig som vad jag förstår, jobbat oregelbundna tider, att kunna vara ledig hela dagarna. Får man bara vara frisk är pensionsålderna en underbar tid!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Bejla:
Tack för din rara kommentar. Jag tycker också det är ganska skönt med hösten och vintern när man får krypa inomhus och tända ljus och lampor.

På våren och sommaren är det så många måsten - trädgården, reparationer av huset, städning i garderober, semester etc.etc. Den mörka tiden kan man ta det lugnt på ett annat sätt.

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Tack!

HeLena:
Tack för rar kommentar - det värmer!Det känns skönt att veta att det finns andra också som kan somna vid datorn :-)...
Håller med dig om att det är skönt när kvällen kommer och man har en god säng att krypa ner i...
Kram tillbaka!