torsdag 3 februari 2011

Fredagstema Show&Tell – IS

Annika i Reston har hittat på fredagsteman för februari. Övriga fredagsbloggare finns länkade hos henne. Rubriken på det första är kort och gott IS. Hade kanske tänkt att gå ut på stan och se om det fanns några istappar kvar att fotografera, men så blev det inte…

Efter mässan i kyrkan i söndags var det nämligen kyrkkaffe, som vår församlingsvärdinna Eva S. hade fixat som vanligt. Hon sköter fikat med den äran – alltid ljuvligt hembakat bröd och hon glömmer aldrig att jag bara dricker te eller att MM är vegetarian om hon har brett smörgåsar.

Vi småpratade lite och hon berättade om hur fint det var hemma hos dem nu när isen i ån höll på att bryta upp. Jag tände omedelbart och berättade i min tur om bloggen och fredagstemat och bad sen om att vi skulle få komma och hälsa på och ta lite fotografier på isen och ån och huset.

Det är en upplevelse i sig att komma hem till Eva, som bor i en pietetsfullt restaurerad gammal kvarn från 1700-talet. Jag hade varit där tidigare, men aldrig MM. Eva sa att vi var välkomna och att det passade bra om vi kom dit på onsdagen. (Bilderna i inlägget går att klicka större för detaljer.)

Huset - en gammal renoverad kvarn från 1700-talet ligger precis vid ån

Evas och Leifs hem är helt unikt – dels för att huset ligger alldeles invid en å – och dels för att det är så speciellt och vackert inrett. Mycket har Eva och Leif gjort själva, t.ex. målat och tapetserat, men stora ombyggnader som t.ex. den vidsträckta altanen som sträcker sig utmed halva huset, har man fått yrkeshjälp med. Utsikten från altanen är helt betagande!

Utsikt över ån och grannhuset från altanenEva och jag på altanen

I huset är den murade stenväggen även kvar inomhus i bottenvåningens gästavdelning.

Eva hälsar oss välkomna

Ån brusar mäktigt utanför huset och isen håller väl inte så länge till. Den lilla bron över ån byggdes i somras, men är inte riktigt färdig än. Det fattas järnstänger med rep att hålla sig i så att man kan vandra över till andra sidan. Inte så kul att trilla ner i forsen.

Nästa sommar ska den lilla bron förses med stänger och rep som man kan hålla sig i när man går över till andra sidan

Kakelugnen är köpt på nätet och kom nermonterad till huset. Hjälp med att sätta ihop den igen fick familjen av en specialutbildad kakelugnsmakare i Valdemarsvik. Härligt att det fortfarande finns sådana hantverkare kvar!

Tapeterna bakom kakelugnen har mönster från gamla 1700-talstapeter

Det stora matsalsbordet står alltid dukat till fest med en vacker linneduk och linneservetter. Eva har flera barn och barnbarn, som ofta kommer på besök. Hon måste damma av tallrikarna ibland, annars är det bekvämt att ha allt färdigt om man blir överraskad. Som den matmamma hon är har hon alltid någonting att bjuda på i frysen.

I matsalen står bordet alltid dukat med linneduk och matchande servetter


Har man riktigt stor fest med många gäster sitter man också i det angränsande uterummet. Den används naturligtvis mest på sommaren.

 
Det inglasade uterummet används mest på sommaren men idag, när solen ligger på, är här 24 grader varmt...

Den stora altanen går nästan runt hela huset

I det trevliga köket har man behållit den gamla järnspisen. Bra att ha om strömmen går, vilket ofta händer här ute på landet.

 Man har behållit den gamla järnspisen i köket

För övrigt är köket modernt och funktionellt

Vi har svårt att slita oss från den fantastiska utsikten från verandan över den brusande ån, där vattnet faller ner i kaskader och rinner ner i den lugna lilla sjön nedanför.


Men Eva har bryggt kaffe och kokat te till mig och vi avslutar sightseeingen med att fika vid köksbordet och prata en stund. Snart är vi tillbaka i vårt hus, som visserligen är trevligt men nu ter sig ovanligt vanligt i jämförelse med den gamla kvarnen.


MM tar det försiktigt på den hala vägen från huset

24 kommentarer:

olgakatt sa...

Du var i god tid med fredagstemat!
(Du vet väl att man kan schemalägga ett inslag att publiceras en viss tid om man vill vänta med att lägga ut det?)
Väldigt trevligt att få vara med på besöket hos Eva och se hennes vackra hus med omgivningar. Och is fanns det ju gott om!

✿Ewa sa...

Vilket fint hus! Och is var det ju precis som på gångvägen här också. Man får hålla tungan rätt i munnen. ;)

Ha en riktigt bra dag!

Miss Gillette sa...

Fantastiskt hus! Jag har alltid önskat mig ett alldeles särskilt hus, en fyr eller brandstation eller varför inte kvarn, men efter tolv år med en helt vanlig villa som behöver helt vanlig skötsel och underhåll är jag inte så värst sugen på att dra igång nåt stort renoveringsprojekt ... Senare i livet kanske, men just nu gottar jag mig åt att få se andras alldeles särskilda hem, i verkligheten eller på bild. Tack, detta var jätteinspirerande!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag har kollat upp det nu så jag ska göra det nästa gång. Annars är det rätt bra att vara först, haha! Men det är ju lite illojalt, förstås.
Apropå isen var det ju den som genererade besöket även om det inte blev så mycket skrivet om just den.

Hade länge tänkt att ta med MM till Eva för att visa honom hennes unika hem, eftersom han jobbar mycket med henne i kyrkliga sammanhang. Nu blev det ju ett bra tillfälle att bjuda bort sig :-) !

Musikanta sa...

*Ewa:
Ja, jag tyckte huset är så speciellt och dessutom är läget helt unikt. Det ligger dessutom långt bort från allfarvägen så det är svårt att hitta dit.
Jag fick ju med lite om isen i alla fall :-)...
Kram!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det ligger ju oändligt mycket arbete bakom det här huset, som man kan förstå. Men Eva är fantastiskt energisk med allt vad hon tar sig för.

Men jag håller med dig. Min energi vad gäller vårt hus räcker till nöds till städning någon gång per vecka. Och sen vi gjorde om köket för några år sen har jag inte ens orkat tänka på några fler reparationer, även om det skulle behövts.
Kul att du fick lite inspiration igen, haha!

Eleonora sa...

Ingrid - du gör alltid så trevliga och intressanta inlägg!! Det är en fröjd att få läsa här.

Din vän Eva har ett underbart hus och hon och maken verkar ha tagit så väl hand om det. Vilken atmosfär och stark karaktär huset har. Förstår att besöket satt kvar länge, länge i kroppen!

Ha det gott nu till helgen och stor kram till dig söta vännen.
Eleonora

Lotta sa...

Åh, så fint din väninna bor! Och visst är det mäktigt när isen börjar lossna i ån. Riktiga vårkänslor får man då, trots att det nog är lite för tidigt ännu att hoppas...
Hoppas din helg blir riktigt bra!

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för rar kommentar som vanligt! Alltid roligt att få...
Jag hade faktiskt hoppats på att få ett tillfälle att skriva om det här huset, eftersom jag inte vet något som är likt det. Och när jag fick det passade jag på!

Hoppas att din ischias är bättre så att du kan fungera normalt igen. Jag önskar dig också en skön helg.
Många kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Lotta:
När man ser med vilken kraft den här lilla ån brusar, så kan man ju tänka sig hur det är när vårfloden drabbar våra stora älvar!
Tyvärr är det väl lite tidigt att tro att det är våren som kommit hit. Men visst inger sådana här bilder hopp om den i alla fall!
Jag önskar dig också en bra och skön helg!
Ingrid

Malin sa...

Vilket härligt hus! Mysigt med ån precis utanför.

Annika sa...

DU är en SANN bloggare, Ingrid. Du tänker på temat då du hör ngn säga is på ån :-)
You're the best...

Men WOOOOW!! Eva!! Vilket hus hon HAR!
Rena, rama drömmen!! Helt UNDERBART! Där skulle jag mkt väl kunna bo. Vilken plats!
OCH himla hög mysfaktor dessutom!
SÅ coolt!!!

KRAMAR!!!

Musikanta sa...

Malin:
Hej Malin och välkommen till min blogg. Roligt att du tittade in och spännande med en bloggvän i Florida!

Det är ju just ån som gör det hela så mysigt med det här gamla kvarnhuset - man upplever årstidernas växlingar så nära! Har bara varit där tidigare på sommaren och då rann den lilla ån ganska lugnt och stilla.
Kram!

Musikanta sa...

Annika:
Haha, jag tänker VÄLDIGT ofta på min blogg när jag gör saker och ting nuförtiden. Mitt bloggande har faktiskt gjort att jag fått rumpan ur vagnen för att gå på konsert eller utställning ibland. Har tänkt att det här kanske är något att skriva om!

Eftersom MM aldrig hade varit hemma hos Eva var det ju ett gyllene tillfälle att passa på att visa honom hennes fantastiska hus, som jag tror hon har all rätt att vara stolt över.

Men, hade hon aldrig nämnt isen i ån, hade det väl inte blivit av. Och vi fick en trevlig stund tillsammans dessutom! Så visst är det bra med bloggen!!!
Många kramar från Ingrid

Saltistjejen sa...

Å vad underbart! Vilket hus! Och vilket läge!!! :-)
Fantastiskt fint! Och vad bra att ni fick komma dit på besök för att se på isen också.
Du får hälsa henne och tacka för att hon ville visa upp sitt hem såhär för oss ute i cyberrymden! :-)
Kramar!!

Musikanta sa...

Saltis:
Ja, läget är helt fantastiskt. Jag har aldrig sett något liknande. Jag ska hälsa från dig därborta i NY nästa gång jag träffar Eva och tacka! :-)))
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Å vad fint de bor! Både omgivningarna och själva huset! Blev ju perfekt för fredagstemat också!

Musikanta sa...

AFT:
Ja, jag kunde inte motstå att fara dit och "göra reportage" när jag fick chansen :-)!
Ha en skön fortsättning på helgen önskar Ingrid

Bloggblad sa...

Så mysigt! Men var i allsin dar ligger det? Åt Gusum till, eller?

Musikanta sa...

bloggblad:
Eva vill nog inte ha en detaljerad beskrivning om hur man hittar dit, haha, så jag mailar.

Västmanländskan sa...

Vilket fint hus och vilken vacker plats att bo på.

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Ja, när det är så vackert nu den här årstiden, hur fint är det inte till sommaren med ån som rinner alldeles förbi huset. Men lite avsides är det allt..
Nu är det väl snart dags, eller? Så spännande!!!

Bejla sa...

Kul med en helt annan tolkning av temat. Och vilket härligt, speciellt och vackert hem. Själv har jag altid drömt om att bo i en väderkvarn, men i en kvarn vid en å såg ju inte heller fel ut.

Musikanta sa...

Bejla:
Ja, vi kan ju skriva lite hur vi vill om temat. Men EGENTLIGEN ska man väl hålla sig till ämnet, som du har gjort på ett så exemplariskt och intressant sätt!

Jag skulle nog föredra en sån här kvarn i tre våningar i stället för en väderkvarn som kanske blir på fyra eller fem. Men jag är ganska nöjd med att bo i ett enplanshus nu när jag är äldre :-)!