söndag 20 februari 2011

Om faran med att beställa reservdelar...

Jag har en mixer av märket Braun, som jag är väldigt förtjust i. Den var ganska dyr när jag köpte den och den fungerade perfekt i flera år. En dag hade jag väl laddat den lite för mycket med isbitar, så de små plastbitarna som finns under tillbringaren och driver kniven runt, gick sönder.

Min mixer som jag gillar väldigt mycket när den fungerar.

Iväg till affären där jag hade köpt den. Jo då, det fanns möjlighet att få beställa en reservdel som ersatte den trasiga. Skulle kosta 450 kr, frakt inräknad. En likadan ny Braun mixer skulle gå på precis dubbelt så mycket – så varför inte? MM hävdade att vi kunde köpa en ny av ett annat märke för hälften av priset, men jag var envis, Braun eller ingen annan...

Något år gick och mixern mixade allting perfekt. Tills en dag när plötsligt soppan, som jag mixade den dagen, började läcka ut på köksbänken. Jag begrep ingenting eftersom jag skruvat ihop den ordentligt som vanligt, som jag trodde.

Ända tills jag upptäckte små gummibitar som simmade omkring i purén. Det var den lilla gummipackningen som gått sönder mellan tillbringaren och den plastring som man skruvar tillbringaren i. Jag måste ha lagt gummipackningen ovanpå kniven i stället för under den.

Vi åkte iväg till affären igen och visade upp den lilla packningen som jag plockat ihop delarna på sedan jag fiskat upp dem ur purén. Jo då, det skulle gå att beställa en sådan, fanns ju inte i det vanliga sortimentet givetvis. Vi beställde den lilla gummipackningen och på hemvägen sa jag lite försiktigt till MM att den skulle nog gå på minst 35 kr, så dyrt som allting var nu för tiden. Men en ny Braun skulle ju gå på mer etc.etc.

Några dar senare kom det beställda och expediten tog fram en plastpåse. "Det blir 179 kronor", sa han. Jag stirrade på påsen och tog fram min trasiga lilla gummiring.

Det var den lilla gummiringen till höger som jag trodde jag beställde...

”Det måste vara fel, det var en sån här jag beställde och inte plastringen som tillbringaren ska skruvas fast i. Den var det inget fel på.” Killen tog plastringen ur påsen och med den följde den lilla gummiringen som låg inuti. Min nya gummipackning. ”Man kan inte beställa BARA gummiringen, tyvärr” sa han.

Någon mer reservdelsbeställning till min Braun blir det aldrig mer och aldrig mer någon ny Braun mixer heller. Nästa gång något går sönder på den köper jag en mixer för 199 kronor hos Rusta.

17 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

En så spännande historia om din Braunmixer:). Jag känner väl till hur man försöker hålla sina älsklingar vid liv, för att senare konstatera att reservdelarna är hutlöst dyra.

Lycka till med den efterföljande mixern!

kramar
Karin

Musikanta sa...

Karin:
Hoppas att den gamla håller åtminstone ett tag till. Men är det inte hemskt att man ska behöva slänga hela den om en gummipackning går sönder?
Kram från Ingrid

Evatina-beth sa...

Min gamla Bosch assistent hade också förlorat spänsten i packningarna och eftersom den är minst 30 år så investerade jag i en ny maskin. Dyr visserligen, men om den kan användas i 30 årär det ju en överkomlig kostnad.

Musikanta sa...

Eva:
Jag vet. Det var den fina röda väl! Men den här mixern är inte så många år och jag har inte använt den särskilt mycket heller.
Min gamla Electrolux köksassistent är över 30 år gammal och den fungerar fortfarande utmärkt!
Kram från Ingrid

Ailas sa...

Hittade in här via "pettas" och passar på att säga hej, när jag nu ändå är här.

Förstår att du blev frustrerad efter äventyret med mixern. Jag hade nog gått i taket. Håller tummarna att den ska fungera länge, länge än.

Jättefin blogg!

Hälsn
/Ailas

Musikanta sa...

Ailas:
Hej och välkommen till min blogg. Kul att du hittade hit. Jag har varit nyss varit inne hos dig och läst och tycker att din blogg är verkar mycket givande och läsvärd.

Hinner inte att kommentera just nu eftersom jag ska åka till "stan" dvs. Norrköping om en stund. Tittar in lite senare.
Om du inte har något emot det lägger jag till dig i mina länkar.
Kram/Ingrid

Miss Gillette sa...

Men även en onödigt stor packning för 179 blir ju mycket billigare än en ny mixer. Går det inte att hitta en generisk packning på Clas Ohlsson eller liknande? Jag tycker absolut att man ska laga gammalt så länge man kan istället för att köpa nytt.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
En ny mixer kostar inte mycket mer än packningspaketet. Så det blir nog en ny billig nästa gång något går sönder.
Att få en exakt likadan gummiring som den till Braun tror jag är omöjligt. Åtminstone påstod de det i affären. Inte gör Braun såna med standardmått, inte...

Påminner om när en liten flisa gick bort från plasthöljet på ena bromslyktan på bilen. Trodde att vi kunde sätta dit ett nytt plastglas ungefär som en fönsterruta som gått sönder. Vi fick byta HELA ljusinsatsen därbak för några tusen kronor!

Mirren sa...

Fast jag har väldigt svårt att ondgöra mig för att du får byta en del som du till och med själv skriver att du kört i mixern!! Spelar väl ingen roll om den är en vecka gammal eller tio år då! Men, men köp du en billig mixer nästa gång så får du se att det är sant som jag brukar säga "buy quality cry once". Jag har haft dåliga mixrar i plast (som jag tror pappa köpt åt mig på Rusta) så jag vet vad jag talar om. Själv får jag göra smoothies i matberedaren, mixern klarar inte det...

Miss Gillette sa...

Håller med Mirren. De billiga prylarna från lågprisställena _kan_ vara bra om man har tur att få ett hyggligt exemplar, men själv har jag slutat handla annat än rent pynt på såna butiker. Målarfärg vi prövat har varit urusel, virke vi köpt har varit odugligt, apparater och verktyg pajar nästan genast och/eller är så ogedigna och oprecisa att de är obrukbara även om de är hela.

Vad gäller packningen kan det inte vara omöjligt att tillverka en själv av nåt tunt gummimaterial, så länge originalgrejen finns kvar och kan användas som mall. Jag har haft en snubbe som kunde sånt och jag vet att det finns många mekartyper i garage och verkstäder runtom i landet som gör sånt. (Många veteranfordon som rullar på vägarna går det inte att få reservdelar till om man inte tillverkar dem själv.) Den händige får ta det som en utmaning! ;-)

Musikanta sa...

Mirren:
Efter att ha läst Miss Gillettes kommentar blir det Jojje nästa gång den eventuellt går sönder. Jag tror faktiskt att SK var den som satte ihop Mixern senast, det var han i alla fall som kom på vad det måste ha varit för fel :-) !
M&P

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Tack för tipset. Vi har just en sån bekant som du skriver om som kan fixa allt. Men jag kunde ju inte tänka mig att en liten gummiring skulle kosta så mycket! Nu vet jag... Det blir Jojje nästa gång något överhuvudtaget går sönder här som går att stoppa in i en bil.
Ingrid

Marianne sa...

Så luriga de är! Du kanske skulle gått till någon järnhandel och hört om de hade en lagom stor packning av annat märke.

Nu får vi i alla fall hoppas att mixern håller framöver.

Kramar!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag frågade faktiskt i en stor järnhandel innan jag beställde men där var det nobben direkt.
Om inte mixern håller går det att använda min lilla hushållsmaskin upptäckte jag :-).
Kram från Ingrid

Eleonora sa...

Haha vilka Braun-äventyr du är med om. Hoppas den håller nu då. Ett tag.

Margit sa...

Ja, man lär sig av misstagen..det stämmer nog det....
Kram!

Musikanta sa...

Margit:
Ja man blir klokare för varje dag :-) !
Kram tillbaka