måndag 7 februari 2011

Kyndelsmässogudstjänst i Börrums kyrka med Sankt Annakören

Söndagskväll och Kyndelsemässogudstjänst i Börrums lilla vackra kyrka en och en halv mil från Mogata. Det var förresten i Börrum det var kallast i Sverige för någon månad sen!

Börrums kyrka i dagsljus och sommargrönska - MM tog fotot

Hela kyrkan är full av levande ljus som ger en behaglig värme åt den lilla träkyrkan. Jag räknar till etthundrafemtio stycken ljus ungefär. Sankt Annakören eller rättare Sankt Annakvartetten ska sjunga i kväll. Den består av mina vänner Marie och Leif, som jag sjunger och spelar med i Dagsbergs Dragspelsgäng, Putte som egentligen är saxofonist och som jag också brukar spela ihop med och Brita, som är kanslist på församlingsexpeditionen.

Min efterträdare Roger, ackompanjerar på digitalpianot och spelar psalmerna från läktaren. Kören sjunger fint och samstämt fyra sånger. Inte dåligt för att vara så få! Här kommer en videosnutt med en av italienaren Marcello Giombinis vackra sånger. "O Gud, du är solens ljus för mig om dagen och när det mörknar är du här hos mig”. Sången slutar tyvärr lite abrupt eftersom kameran stängde av efter tre minuter.


Giombini var en stor psalmförfattare och kompositör i den katolska världen och har faktiskt en psalm med i den svenska psalmboken. ”Dina händer är fulla av blommor” psalm 154 som man brukar sjunga till påsk

Vi är bara några stycken personer i kyrkan förutom prästen, kantorn, kören, vaktmästaren och kyrkvärdarna. Här på landet är det inte populärt med kvällsgudstjänster, besvärligt för gamla att sitta och köra i mörker och i dåligt väglag. För det är ju mest äldre som besöker gudstjänsterna här ute.

Synd att så få får uppleva den här fina stunden med körsång och alla levande ljus. Sångerna är vilsamma och vackra och prästen Kurt E. håller en fin och stämningsfull och föredömligt kort predikan.

Efter gudstjänstens slut dukar kyrkvärdarna fram kaffe och hembakade bullar och kakor, som Asta bakat, på ett bord framför altaret. En liten stund av trevlig gemenskap som säkert många som är ensamma skulle ha uppskattat!

Asta i mitten har bakat alla goda kakor och bullar som vanligt

4 kommentarer:

Bloggblad sa...

Trevligt. Det kom inte många till Drothem heller, halt, regnigt och mörkt. Men vi var väl 25 som sjöng ganska fint för de 10-12 som kom.

Jag hör av mig om jag behöver någon bild. Håller på att skicka in nu, och vet inte säkert vad jag behöver.

Vacker sång, förresten, de är duktiga!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det var så fint i den lilla kyrkan, som på julottan med alla ljusen. Jag är glad att vi åkte!

Synd att det kom så få till er, tråkigt när man har övat och jobbat för detta. Drothem är ju också en så vacker kyrka. Kanske det behövs en annons som är lite större än bara de rader som sitter tillsammans med de andra i samlingsannonsen.

Jag är också förvånad att det lät så fint om St.A-kören eftersom jag vet att de inte hade övat särskilt mycket till skillnad mot er...

Bloggblad sa...

Jag tror ändå inte nån vågade sig ut - det regnade och var glashalt, det är extremt mörkt där runt kyrkan också.

Jag sparade bilden som lagt ut, och fick den i stort och rätt format. Tackar tackar.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Skickade en ny bild obeskuren innan jag läst din kommentar. Hade tydligen inte klippt bort någon...