Entrén till Dardelutställningen. (Bilderna går att klicka större.)
Rapparen Petter tränar med Stockholmsfilharmonikerna inför kvällens konsert. Scenen är uppbyggd utanför ingången till Operan.
God äppelkaka med vaniljsås smakade alldeles förträffligt. Ingen 5:2 denna vecka.
Redan i själva entrén möttes vi av en jättebild av en jätte, en scenografi som Dardel skapade till uppsättningen av Svenska Balettens första säsong i Paris 1920 - Dårhuset. Baletten har inspirerats av Pär Lagerkvist. I salarna innanför hade en del av väggarna väggarna målats i starka färger i knallgult, illgrönt och mörklila. Mycket effektfullt som bakgrund till målningarna. Här kommer några bilder på några av tavlorna. Utställningen omfattar 100 verk av Nils Dardel så det finns alltså massor av intressanta målningar som jag inte har tagit med.
Jätten, en scenografi som Dardel skapade till Svenska Balettens första uppsättning, Dårhuset, i Paris 1920.
Den här tavlan heter, om jag inte minns fel, Picknick i det gröna. Jag kan inte hjälpa att jag tänker på Ernst Billgren när jag ser den. Men Dardel var först...
En av de målningar som ofta förekommer i artiklar om Dardel. Crime passionel.
Dödens domestiker. À votre santé, Nils! Skål på franska. Dardels målningar är ofta makabra, kanske det berodde på att han hade ett hjärtfel och visste att han inte kunde leva så länge.
Baren. Akvarell.
Vattenfallet är den hittills dyraste modernistiska målningen som sålts i Sverige. Den såldes på Bukowskis 2012 för 24 miljoner kronor.
Dardel var bisexuell, vilket kanske märks av det ömsinta porträttet av den vackre, unge mannen. Tavlan heter Fiskaren.
Rolf de Maré, skapare av den Svenska Baletten och en god vän till Dardel, som var en mycket uppskattad porträttör av samtidens societet. De röda klipporna i bakgrunden påminner mig om dem som jag målade på Södra bruket på Öland!
Den här makabra tavlan, Huvudjägarnas middag, har jag aldrig sett förut. Inte heller Huvudjägarnas frukost, som hängde bredvid.
Många av Dardels tavlor är makabra och bloddrypande fantasier. Den här har titeln "Besök hos excentrisk dam".
Den har berömda tavlan av "Den döende dandyn" är nog den som förekommer mest i artiklar och böcker om Nils Dardel. För tankarna osökt till " A portrait of Dorian Gray" av Oscar Wilde genom spegeln han håller i handen.
Självporträtt i underbara nyanser av grått.
Det återstår alltså 88 tavlor kvar att titta på på utställningen, som jag tyckte var mycket intressant. Framför allt för att Dardel målade i så många olika stilar. Han hade t.o.m målat en tavla i kubistisk stil. Jag är väldigt ledsen för att jag inte köpte utställningskatalogen, som har fått mycket fin kritik. Då hade jag förmodligen kunnat berätta lite mer om målningarna. Kanske jag hinner upp och inhandla den innan utställningen slutar den 14 september.
11 kommentarer:
Var det inte Petter som var rapparen? Honom gillar jag, trots att jag annars inte är så förtjust i den stilen.
Jag tror faktiskt att jag har läst en bok där Dardel fanns med på ett hörn... Om jag inte minns fel.
Bloggblad:
Det är klart att det var Petter - han är tydligen berömd! Jag kände på mig att det var något fel med namnet. JAG har ju aldrig hört talas om honom men både Åsa och Eleonora hade. Jag ska uppdatera. Tack!
Några Dardel, bl a Den döende dandyn, var med på en utställning häromåret på Malmö Moderna men 100 st på en gång låter mycket lockande. Får se om det kan bli en Stockholmstur innan det är för sent.....
Olgakatt:
Du behöver inte åka till Stockholm eftersom utställningen kommer att visas på Moderna museet i Malmö från februari nästa år. Det är åtminstone vad som står på Moderna museets hemsida. Här är länken http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Utstallningar/2014/Nils-Dardel-och-den-moderna-tiden/
Ingrid
Ja, "Den döende dandyn" är nog den mest visade målningen av Dardel. Men så är den ju också ett mästerverk. Fanns någon version av "Svarta Diana" med? Det är min egen favorit ända sen barndomen.
Intressant att se ditt urval.
rONNY:
Nej, efter vad jag kunde se var inte Svarta Diana med. I så fall måste jag ha missat den...
Jag tog foto på väl dubbelt så många tavlor, men det skulle bli för långt inlägg att lägga in alla bilderna.
De här målningarna tyckte jag var intressanta och Den döende dandyn måste man nästan ha med ifall det skulle vara någon bloggvän som inte kände till konstnären tidigare.
Ingrid
Ronny igen:
Jag skulle naturligtvis tagit med en tidig tavla som man kunde ha gissat var målad av Braque. Det visar ju på att han var influerad av kubismen i sin ungdom, men sedan målade efter sitt eget huvud, som t.ex. Jolin.
Ingrid
Ska till Sthlm i sep. Ett besök på Moderna verkar vara en god idé. Gillar "Baren". Goa gubbar!
Petter lyssnar vi inte på i Hjo. Hiphop kommer jag aldrig att lära mig tycka om, försöker inte ens.
Hans:
Vi lyssnar inte heller på Petter här i Mogata. Visste inte ens vem han var. Dottern upplyste...
Utställningen tar slut den 14 september. Bra om man inte kommer allra sista dagen - då brukar det vara massor av folk.
Ingrid
För mig är Nils von Dardel för evigt förknippat med Villa Muramaris, konstnärshemmet strax norr om Visby som byggdes av Johnny Roosval och Ellen Roosval von Hallwyl. Där gjorde Dardel planritningen till trädgården.
Ha en skön fortsättning på veckan!
Kram, Ingrid
Har läst om den vackra villan som totalförstördes förra året i en brand. Så sorgligt, men ser också att den börjar byggas upp igen.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.
Skicka en kommentar