söndag 30 augusti 2015

1159 Söderköpings Gästabud 10-års jubilerar

Så var det då återigen dags för Söderköpings Gästabud - i år hela tre dagar. Vädret har varit fint och massor av folk från när och fjärran har kommit för att vara med om detta evenemang. Mycket har varit sig likt, en del nya knallar har tillkommit. Om man nu hade sådana på medeltiden.


Trångt på lilla Storgatan i Söderköping. (Bilderna går att klicka större.)


Även trångt på Hagatorget och Skönbergagatan.

Igår lördag var det som vanligt kröningsceremoni i Sankt Laurentii kyrka. Birger Magnusson, son till Magnus Ladulås och hans hustru Helvig av Holstein kröntes i Söderköping i just denna kyrka 1281. Bröderna Erik och Valdemar var också med, de som brodern Birger spärrade in i ett torn på Nyköpings slott och sedan - enligt sägnen - kastade nyckeln i Nyköpingsån så att bröderna svalt och törstade ihjäl. Fler inlägg från kröningsceremonin kan man läsa om här och här.


Kung Birger och hans drottning har just blivit krönta. Min vän Bloggblad står längst ut till vänster i kören. Bredvid henne min svägerska Anne Sophie. 

Teater Sythercopie står för programmet. Vi har ju sett kröningen flera år tidigare men det är lika roligt varje gång eftersom man känner - eller åtminstone känner till - nästan alla de som deltar i ceremonin. Nytt för i år var att kyrkokören utbytts mot Sankt Anna vokalensemble där bland annat vännen Bloggblad (se ovan) är med och sjunger. Det lät väldigt fint om kören - man behöver inte vara så många för att det ska låta vackert.


Utanför Sankt Laurentii kyrka.

Efter det strosade vi runt lite bland alla stånd. Det fanns mycket att välja på - framför allt i matväg från kanderade äpplen och rostade mandlar till varm korv med bröd.


Prästen Stig med fru Anna-Karin säljer varm korv och kaffe utanför Klockaregården.


Här bakas det tunnbröd.


Hemfärgat garn.


Att svarva utan el gick alldeles utmärkt.


Jag såg inte många spekulanter här.


Fler spekulanter här på hemvägen.

Även idag söndag har vi varit i kyrkan på en medeltidsinspirerad mässa där Linköpings Gosskör sjöng. Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka när processionen med de minsta gossarna i täten tågade förbi och sjöng en vacker medeltidshymn - i stämmor och helt utan noter. Kören sjöng också flera gamla medeltida hymner under mässan - även då i stämmor och utan noter. Underbart!


Linköpings Gosskör. På bilden sjunger kören de liturgiska delarna i mässan. Det är agendor de håller i händerna och inte noter. Fantastiskt att de överhuvudtaget kan sjunga med i den medeltida liturgin med sina komplicerade melodier - det har de väl inte haft tid att öva på...

12 kommentarer:

Bloggblad sa...

Fina bilder! Att du kunde komma åt att fota utan en massa folk! Jag gick runt lite igår och fick tränga mig fram. I dag hade jag inte tid att titta eftersom vi hade bjudit gem gäster som fick börja med att vara med på kröningen.

Gunnel sa...

Det är så roligt att äldre tider och dess levnadssätt uppmärksammas. Det finns mycket att lära, speciellt gamla hantverkstekniker som absolut inte får glömmas bort. Fina bilder från evenemanget.

Geddfish ♥ sa...

Fina bilder. Roligt att se gammalt komma igen och så är det lite varstans.
Gosskören måste ha varit fint att se och lyssna till.
Knallarna kom ju ifrån Borås, Ulricehamn och Knallebygden där. Säkert minst från 1700-talet. Intressant.
Tack för visningen! Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag tog de flesta bilderna på söndagen när det inte var så mycket folk i omlopp.

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, det är spännande att se hur folk förr i världen löste en massa problem när man inte hade tillgång till el. Svarven hade personen förfärdigat själv. Han drev den med hjälp av snören och trampor. Intressant både för barn och vuxna nu när det mesta är industritillverkat.

Musikanta sa...

Gerd:
Jag vet att knallarna kom från Västergötland men inte att det kom från Borås. De hette väl något annat på medeltiden, men de fanns naturligtvis även då.
Gosskören var underbar och pojkarna väldigt duktiga tycker jag som kunde sjunga så svåra sånger. Det är alltid roligt att vara med på Söderköpings Gästabud.
Kram tillbaka från Ingrid

Eleonora sa...

Oo det är precis som jag kommer ihåg det. Allt stämmer och jag kan nästan känna hur det var att passera alla dessa bodar och roliga utställare- jag är sååå glad att jag har fått uppleva detta fantastiska spektakel!

Allt gott till dig nu så här inför höstsäsongen. Stor kram
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, vi hade ju fint väder då också. Det var väldigt roligt att ha dig här då!
Stor kram tillbaka från Ingrid

Annika sa...

Kul med Söderköpings Gästabud - som ett första - och mindre blodtörstigt - kapitel till det som sen hände i Nyköping.

Medeltidsmarknad har jag också varit på och gillar. Mycket gott och spännande - ingen vanlig marknadsskit i plast :) Och medeltida musik är ju underbar. Både sekulär och kyrklig sådan! Har du någongång lyssnat på skivor av Garmarna? De har folkvisor från medeltiden men även arrangemang baserade på poesin av HIldegard von Bingen. Fint! Och tack för din kommentar på mitt mörka inlägg - jag har svarat: det blev ett till helt inlägg till i kommentaren... Kram.

Äventyret framtiden sa...

Det är alltid lika roligt att få vara med om gästabudet igen!
Jag tycker att det var alldeles nyss ni var där men tydligen har det redan runnit ett år sedan dess.
Fina bilder, trevliga berättelser till dem och en hemsk rysansvärd historia om instängda och ihjälsvultna bröder.

Kram
Karin

Musikanta sa...

Annika CA:
Tack för ditt långa och tänkvärda svar på min kommentar. Jag håller fullständigt med dig och ska ta till mig dina synpunkter om hur man kan hjälpa i det lilla.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, medeltiden var inte på något sätt mindre hemsk än nutiden. Fast det är väl lite lugnare i Sverige idag i alla fall. Kungafamiljen tar inte livet av varandra - tvärtom som väl är.
Tycker också det bara var alldeles nyss vi var där, tiden går så fort i den här åldern.
Kram från Ingrid