fredag 4 september 2015

1162 Lördagstema - Kultur

Septembers lördagsteman har Olgakatt hittat på. Det första har rubriken KULTUR. Övriga teman finns listade till höger i bloggen. Där står också vilka lördagsbloggare som är med. Kul om det vore fler som hoppade på lördagsbloggen.


Kammarmusik hör väl definitivt till Finkulturen, som jag skrivit om lite längre ner i inlägget. Min brorsdotter Karin, som är altviolinist har också andra strängar på sin lyra - eller viola - som synes ovan. Här har hon tecknat en stråkkvartett med en enda linje!

Begreppet kultur, hur ska man tolka det? Man tror man vet precis vad det är men det är inte så lätt att definiera ordet när man tänker efter. Det är ju mycket som är kultur. Mögelkultur. Främmande kulturer. Finkultur. Kulturtant. Kultursnobb. Det är många ord som dyker upp i samband med kulturbegreppet.

Wikipedia har en del förslag vad som menas med kultur. Därifrån har jag saxat en del. "Begreppet har en betydelse som ligger nära konstarterna." D.v.s litteratur, konst, musik, teater, film, formgivning och arkitektur. Det är väl framför allt artiklar och recensioner rörande dessa konstarter som man hittar på tidningarnas kultursidor. Intressant är också att detta kulturbegrepp endast handlar om humaniora - teknik och vetenskap räknas tydligen inte som kultur - Wikipedia igen.


Datorn ingår inte i begreppet kultur enligt Wikipedia...

Men sen finns det också ett samhällsvetenskapligt kulturbegrepp som "inkluderar allt icke-biologiskt som skiljer en grupp människor från en annan." Också enligt Wikipedia. Det är lite lättare att förstå vad man menar med detta ord. Vi har ju t.ex. kulturkrock som är ett ganska vanligt ord.

Jag tyckte det var intressant när jag hittade en artikel, också på Wikipedia, som handlade om Finkultur. Några exempel på finkultur: Opera, klassisk litteratur (inte nyare!), konstfilm (vad man nu menar med det?), jazz (det var definitivt inte kultur när jag växte upp...), bildkonst och teater, dock med reservationer för de senare. Hade gärna velat veta vilka dessa reservationer var.

Ordet Fulkultur fanns inte med på den här sajten. (Men jag hittade ett annat inlägg om detta ord här.) Istället kallar man det för Anti-finkultur- fantastiskt nyord - på Wikipedia. Exempel på sådan Anti-finkultur är buskis, Hollywoodfilm (sic!), kiosklitteratur, dansbandsmusik och schlager, veckotidningar och skvallerpress. Porrfilm och såpoperor hör också dit men det kanske man kunde gissa. Dragspelsmusik skulle väl platsa där också, antar jag.


Small Town Singers räknas inte som kulturyttring, eller? Fast de uppträder ju i kyrkan, så kanske...

Intressant med distinktionerna. Svensk och europeisk film anses tydligen vara kulturell i motsats till amerikansk. Gillar man pop och dansband - eller ve och fasa - dragspelsmusik är man inte kulturell, men väl om man diggar jazz! Min salig far skulle rotera i sin grav - som David Lagercrantz uttryckte det i Babel häromkvällen - om han läste detta.

För min del tycker jag inte att det ena eller andra är bättre eller sämre. Inte anser jag mig vara okultiverad bara för att jag sitter klistrad vid teven när det är Midsomer Murders eller Downton Abbey. Eller när jag läser deckare av min senaste favoritförfattare, Elly Griffiths.


Det här är den tredje boken i serien om Ruth Galloway, arkeologen. Man får nog mer nöje av böckerna om man läser dem i ordning eftersom handlingen fortlöper i böckerna. 

25 kommentarer:

olgakatt sa...

Uttrycket "finkultur" används ofta i nedlåtande ton som om man borde skämmas för att man föredrar klassisk (eller sk seriös) musik framför pop eller alla de olika namn på stilar som finns. Vilket är lika korkat som när Sten Broman nedklassade dragspel som instrument. Vad är det f ö för skillnad på dragspel och accordion? Jag har hört otroligt vacker musik spelas på accordion men gillar även typ Livet i Finnskogarna!

Birgitta Malmstedt sa...

Du vet väl att man kan schemalägga sina inlägg i Blogger så att de publiceras automatiskt det datum man väljer? Nåja, det var bara trevligt att få läsa ditt intressanta inlägg redan nu fredag kväll. Inget kul att se på TV. Tack för boktipset.
Hälsningar
Birgitta

Bloggblad sa...

Ordet finkultur används förmodligen enbart av dem som inte själva sysslar med den, ungefär som att ingen människa själv säger att hen är märkvärdig.

Mina elever hävade att sport till kultur, men det tycker inte jag.

Jag har funderat mycket på varför det anses finare med Bach än med Kurt-Kennetz.... Och finare med opera än musikal. Låt allt finnas utan att bedömas av andra än dem som älskar det.

Annika sa...

Jag tycker det är fantastiskt med kultur - konst, litteratur, musik - som är populärt inte bara i år utan även 300 eller 400 år senare. Vad är det som gör att vissa kulturella utrryck överlever och andra faller ur minnet och folks "repertoir" redan året efteråt. Mycket av det som kallas finkultur faller inom kategorin som överlevt genom flera stater, många många trender och jag undrar vad det är som gör att de håller så länge. Om det faktiskt finns en slags djup ådra av känslor och utrycksfullhet som är så universella att de inte går ur modet. Undrar vad av den kultur som publiceras och produceras idag som fortfarande kommer lever år 2500 eller 2800 långt efter att vi inte längre finns (om nu jorden finns då...). Kram.

Karin sa...

Visst är det kul med kulturens alla yttringar och definitioner. Och det där med att fulkulturkan bli fin om den bara får vara med ett tag. Shakespeare var ju inte finkultur på sin tid och teater har överhuvudtaget haft ett tvivelaktigt rykte. Och romanläsandet! Huga, det förvred huvudet på kvinnorna och förstörde ungdomen!
Kul inlägg!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Lustigt att det egentligen var i ironisk mening som uttrycket Finkultur myntades av sociologen Harald Swedner 1965. Vad gäller dragspel hör det ju verkligen till folkmusikkulturen i vårt land. Och visst hör spelmansmusik till kulturen om än kanske inte till "finkulturen" enligt vissa. Det är ju där kultursnobbismen kommer in. Att tycka vara sig förmer än andra bara för att man gillar en viss sorts musik och litteratur. Jag brukar kalla sådana människor för pretentiösa. Har inte så mycket till övers för dem. Jag tycker att man ska ha respekt för andra människor smak, vare sig det gäller musik eller annat.
Ingrid som önskar dig en skön helg.

Musikanta sa...

Birgitta:
Det är klart att jag vet det :-). Jag började ju blogga redan 2007... Jag tyckte bara det var roligt att för en gångs skull komma först (?). Annars brukar mina lördagsinlägg för det mesta komma några dagar försent.
Jag ska just hämta fjärde delen i serien om Ruth Galloway på biblioteket. Är spänd på hur det kommer att gå för henne.
Hälsningar från Ingrid som önskar dig en skön helg.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Visst är det så. Det var bara kul att se att uttrycket var så klart definierat på Wikipedia men att det från början just bara användes ironiskt, som jag skrev i kommentaren till Olgakatt. Du vet ju sen tidigare vad jag tycker om (i det här fallet) pretentiösa människor :-).

Opera var väl musikal på den tiden det begav sig. Ren underhållning. Skillnaden är väl bara att man sjunger hela tiden i operan men pratar ibland i musikalen. Intrigerna i operorna är ju inte heller särskilt komplicerade...

Konstigt också att man inte räknade teknik och vetenskap till "finkultur". Sport är väl en del av kulturen också även om det kanske inte räknas till just finkulturen. Det var ju de gamla grekerna som började med OS.

Musikanta sa...

Annika CA:
Tack för din fina och tänkvärda kommentar. Ja, man undrar verkligen vad i dagens kultursfär som kommer att överleva många hundra år framåt. Kanske Beatles musik? Eller ABBA. Bibeln har ju överlevt i 2000 år så den kommer väl att vara med framöver också - och Koranen. Kanske även några nobelpristagarböcker. Andy Warholes soppburkar just för att de är typiska för vår tid? Kul att spekulera. Kanske ett framtida lördagstema - Vad är det i vår kultur som fortfarande finns kvar om 2000 år?
Kram tillbaka från Ingrid som önskar dig en skön helg over there.

Anna/notonmusic sa...

Ja det är verkligen underligt att olika sorts kulturyttringar värderas på olika sätt, kultur är ju meningsbärande på något sätt och det är oerhört individuellt. Och apropå dragspel säger jag bara Astor Piazzolla! Men visst är det spännande att fundera över begreppet kultur, inte minst när man arbetar med kultur! Ha en fin helg Ingrid :-)

Musikanta sa...

Anna:
Håller absolut med dig. Jag har blivit mycket mer tolerant med åldern - när jag var ung kunde jag exempelvis tycka att de som gillade Snoddas hade väldig dålig smak. Nu när jag har hört honom på gamla dar hör jag att han sjunger helt rent, vilket inte man kan säga om alla sångare nu för tiden.

Men det var kul att läsa att jazzen har blivit rumsren. För min pappa var det den värsta musik han kunde tänka sig. Om tycke och smak ska man inte diskutera, säger ordspråket, men det tycker jag visst att man kan. Mirren och jag har väldiga diskussioner om musik eftersom jag älskar romantisk musik à la Rachmaninoff och hon bara gillar barockmusik...
Visst är det kul att jobba mitt i kultursmeten!
Kram från Ingrid

Äventyret framtiden sa...

Det har alltid funnits och finns fortfarande (förstås) förståsigpåare som anser att viss kultur är förmer än annan viss kultur. Dvs det jag tycker om är bäst :)
Respekt för allas smak kallar jag kultur.
Kultursnobbar är det egentligen lite synd om.
Mycket trevligt inlägg för övrigt.
Tack Ingrid!

kram

Eleonora sa...

Jag tycker att Pettas svar var ungefär vad jag skulle vilja säga.
Kultursnobberi begriper jag mig inte på.
Ett fantastisk inlägg du har gjort - som vanligt.
Kram från
Eleonora

Musikanta sa...

PettasKarin:
Så fint du skriver i din kommentar! Jag kan verkligen hålla med dig om det. Tyvärr finns det många fortfarande som tycker att deras smak är bättre än andras, men de blir inte särskilt omtyckta heller.

Jag, som egentligen aldrig har gillat dragspel, var ju med i Dagsbergs Dragspelsgäng för några år den. Vilken guldgruva med låtar och sånger jag fick uppleva! Och vilka fina musiker som var med och spelade! Roligt att den folkliga kulturen lever vidare. Vi ser ju hur mycket Benny Andersson har fått med sig av den i sina världsberömda sånger!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

eleonora:
Det var inte så lätt att skriva något om ett ämne som är så stort. Men det har tydligen gått fram det som jag ville betona. Att jag tycker att alla kulturyttringar är lika mycket värda. Sen är det ju upp till var och en vad man gillar och inte gillar.

Varm kram tillbaka från Ingrid som önskar dig en skön helg.

Klimakteriehäxan sa...

Apropå schemaläggning av poster i Blogspot så har det inte funkat för mig på evigheter. Funkar det alltså för er andra??? Hur som helst har jag nu hängt på lördagstemat. Den där streckteckningen gillar jag!
Och när det gäller betydelsen av själva kultur-ordet så är jag vän av ursprungstolkningen, som är odling!

Veiken sa...

Jag gillar ju att vrida på orden ett litet snäpp. Jag tänkte genast på kul tur. En resa med en bergochdalbana kanske. ;)
Jag tror att om man frågar 100 människor vad kultur är för dom, så får man lika många olika svar!
Jag tycker att det är suveränt att ett enda ord kan beskriva så många olika saker! Kramar

Musikanta sa...

Aina:
Det funkar alltid för mig - än så länge i alla fall. Kul att du hänger med på lördagstemat. Ska bli spännande att läsa ditt inlägg. Men först ska jag gå in och titta på programmet som du rekommenderade.
Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Musikanta sa...

Veiken:
Jaha, du särskriver alltså :-)! Vore kul faktiskt att göra en liten enkät just om det ordet. Tror som du att man får olika svar av alla med undantag av kultursnobbarna, kanske.
Både suveränt och lite oroväckande att det finns så många olika betydelser på ordet.
Kramar tillbaka från Ingrid

englundskan sa...

Ett tag försökte jag definiera fin kultur med att det var dyrare biljetter till den. Men nu vet jag inte, och finkultur förutsätter ju att det finns en motsats, Fulkultur? Visst finns det musik som jag inte gillar men ful är den väl inte för det.
Men jag gillar verkligen bilden på den rosa blomman, den som "blev färdig idag"

Musikanta sa...

englundskan:
Nej, i så fall skulle väl rockkonserterna höra till finkulturen. Om musik är ful är ju upp till var och en att tycka. En del tycker ju opera är alldeles förskräckligt t.ex. Egentligen bara fåniga ord. Men man ska komma ihåg att ordet "finkultur" från början var ett ironiskt ord som den här sociologen hittade på. Det var väl aldrig meningen att det skulle bli något etablerat.
Ingrid

Bevare mig väl sa...

Fin-t kultur i detta inlägget.
Kulturen runt kram!

Anonym sa...

Ja, dessa konstanta behov att klumpa ihop vissa saker och benämna dem fina eller fula, som vissa har ett behov för att göra. De flesta saker har ju sin charm, sin tid och sin plats och själv gillar jag att blanda från många olika kategorier eller saker som är en salig blandning av allt möjligt. Det är berikande. Att t.ex. bara lyssna på kammarmusik ger ju kanske inte den stora upplevelsen, eller bara lyssna på pop för den delen; men på lite av varje, allt efter humör, det ger livsglädje det! (Om du frågar mig alltså. ;-) )

Musikanta sa...

Tove:
Tack för din kommentar.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Gnuttan:
Jag tycker också som du att den mesta musiken är njutbar. Många musiker är ju väldigt smala men jag hör till dem som uppskattar t.ex. både folkmusik och kammarmusik. Det enda jag har svårt för är många av melodierna i melodifestivalen. Där tycker jag det mest går ut på att skrika så högt man kan och att försöka överrösta bakgrundsmusiken. Nej, tacka vet jag gamla evergreens och de melodier som vann på 60- och 70-talen.
Kram från Ingrid