tisdag 24 november 2015

1200 Ensemblekonsert på Riddarhuset

Nästan hela förra veckan tillbringade jag i Mälarhöjden tillsammans med Mirrfamiljen. Som alltid händer det mycket när jag är där. Redan på tidsdagskvällen var Mirren och jag på Lilla Akademiens ensemblekonsert på Riddarhuset. Det var elever från högstadiet och gymnasiet som sjöng och spelade.


Violinensemblen på Lilla Akademien. Jessica är nummer sju från vänster med rosa blomma i håret. (Bilderna går att klicka större.)

Jessica, som går i åttan bor i veckorna hos Mirrfamiljen och är redan en fantastisk violinist. Hon skulle spela tre satser ur P.G. Telemanns svit Gulliver tillsammans med skolans violinensemble. (Videoklipp nedan.) Naturligtvis måste Mirren gå dit och lyssna och jag fick också följa med. Jag tycker mycket om att besöka Riddarhuset med sin historiska miljö där man i andanom kan se adelsmännen i sina vackra kläder gående upp och ner för stentrapporna där trappstegen är blankslitna.


Högstadiets celloensemble spelade Faurés Pavane överjordiskt vackert - lite för lång att spela in tyvärr.  

Programmet var över två timmar långt - utan paus - men mycket omväxlande. Det blev därför aldrig tråkigt. Ungdomarna är ju också så otroligt duktiga. Bland annat framträdde en grupp slagverkare, flera blåsargrupper och en gitarrgrupp. 

Några sångsolister fanns också med som säkert låter sig höra talas om i framtiden. Det måste vara väldigt roligt och utvecklande för ungdomarna att få spela tillsammans i en ensemble som omväxling mot att sitta och övar ensamma i timmar, som många gör. Vår Jessica övar i genomsnitt fyra timmar per dag... 

Programmet avslutades med att skolans egen jazzgrupp sjöng Min längtan och Flickan från Ipanema.


Jazzgruppen på Lilla Akademien eller Lillan, som eleverna kallar sin skola.
Violinensemblen å Lilla Akademien spelar sista satsen ur sviten Gulliver av G.P. Telemann.
Stora brassensemblen på Lilla Akademien spelar Koppången av P-E Moraeus.

13 kommentarer:

Ditte sa...

Tack för besöket på konserten i Riddarhuset med Lilla Akademien. De är verkligen jätteduktiga och det var extra roligt att lyssna och se Jessica förstås.
I Riddarhuset har jag varit några gånger, men då på fest men minns också att jag varit på en konsert där elever vid Musikaliska Akademien framträdde.
Får hålla utkik i fortsättningen efter konserter där med Lilla Akademien.
Kram och tack än en gång.

Veiken sa...

Jag niger och bockar på samma gång! Så vacker inramning till de duktiga musikerna! Det lät fantastiskt vackert. Jag förstår att du njöt mest hela tiden! Kramar

Tredje året i Hjo sa...

Det är skillnad på mopedister och violinister. Jo.

Musikanta sa...

Ditte:
Du kan gå in på Lilla Akademiens hemsida - där står när de olika evenemangen äger rum.
De dubblerade julkonserterna är den 7 december - samma dag som jag har uppträdande med min kör på SPF:s julfest här i Söderköping. Jag sörjer över att inte kunna vara med, det var en upplevelse att höra alla eleverna på skolan sjunga och spela julsånger.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Riddarhuset är ju en förnämlig plats att ha konsert på, så bara att gå dit är en upplevelse. Man förvånas ju över att alla eleverna är så fantastiskt duktiga. Många spelade utan noter och de flesta utan dirigent. Och det lät ändå samstämt. Det är disciplin det...
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Vem vet, kanske det finns någon mopedist som är en duktig violinist också. Eller tvärtom. Eleverna på LA tror jag nog inte vågar åka moped. Om de skulle åka omkull och skada händerna är ju framtiden förstörd. Eller för den skull fötterna också för organisterna på skolan...
Ingrid

Ingrid sa...

Tänk så roligt att ni har den där musikaliska ådran i släkten. Ett gemensamt intresse som gör att olika generationer kan ha trevligt tillsammans.
Min svärson Claudio spelar ju helt annan musik än ni gör, men det musikaliska intresset råder även i hans familj och nästan alls spelar och sjunger. Det var annat vi Stenstugu på min tid. Då var det bara jag som trallade och sjöng för barnen.
Ha en skön dag!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Jag spelar ju gärna t.ex. jazzmusik och även italienska schlager ibland, så Claudio och jag skulle säkert kunna riva av någon låt tillsammans.
Barnbarnen däremot ägnar sig bara åt klassisk musik. Just nu är det de traditionella julsångerna som gäller. Framför allt för Casimir som sjunger i Stockholms Gosskör också.
Vilken tur att du trallade och sjöng för barnen när ingen annan gjorde det!
Önskar dig en skön dag också.
Kram tillbaka från din namne.

Annika sa...

Så duktiga de är!
OCH vilken lokal att haha konserten i. Härligt.
Förstår att du alltid gläder dig då LA håller konserter och föreställningar.
Kram

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Tack för den trevliga "sammankomsten" på fin plats med fina unga musikanter ... Koppången gör sig! Rikt musikliv har du var än du är :-)
Koppångentoner i kramen!

Musikanta sa...

Ja, man blir förvånad över kvaliteten på de unga musikerna. Men så övar de jämt också. Det är alltid lika roligt att vara med på LA:s evenemang. Tyvärr kan jag inte vara med på julkonsterna där båda barnbarnspojkarna är med eftersom min kör ska sjunga på SPF:s julfest i Söderköping samma dag.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Koppången är en favorit, spelade den ofta som postludium vid jultiden i kyrkan. Ja, inte lider jag brist på musik i min omgivning. Fast hemma har jag sällan radion på annat än för nyheter.
Kram tillbaka från Ingrid

Eleonora sa...

Lyckliga du som fick höra de här lovande ungdomarna. Nästa gång vill jag gå med - påminn mig snälla du!

Ha det nu så gott och stor kram från
Eleonora