onsdag 16 december 2015

1212 Julen sjungs in med Stockholms Gosskör

Igår var vi - Kent, Mirren, Caspar och jag plus Kents kusin med sambo och lyssnade på Stockholms Gosskör som sjöng in julen i Gustaf Vasa kyrka. Det blev årets hittills största upplevelse för mig - jag missade ju Lilla Akademiens julkonsert eftersom min kör skulle underhålla på SPF:s julfest samma dag.


Här är hela Stockholms Gosskör uppställd. Alla i preparandkören i vita skjortor med händerna på ryggen. Nästan alla i alla fall... (Bilderna går att klicka större.)

Kent har tagit alla bilderna i det här inlägget och även spelat in videofilmerna. Det beror på att jag satt illa till med två damer framför mig som skymde halva kören. Programmet var mycket varierande både med traditionella julsånger och med lite nyare, som A merry little Christmas och Let it snow. Det var bara de äldre sångarna som hade pärmar, alla övriga sjöng hela programmet utan noter. Duktig av de små att lära sig fem sånger på engelska förutom alla de svenska.


Här kommer Frosty the snowman valsande fram.

Den främsta anledningen att vi gick dit allihopa var naturligtvis att Casimir - det äldsta av de yngsta barnbarnen - är med och sjunger i Preparandkören. Där får gossarna börja efter antagningsprov när de fyllt åtta år. När de sedan sjungit ett år i denna kör flyttas en del upp i diskantkören. Vi får hålla tummarna för att Casimir kommer med där till hösten. Han älskar att sjunga.


Casimir står som nr nio från vänster. 

Allt som allt består Stockholms Gosskör av fyra körer. Konsertkören, Målbrottskören (!), Diskantkören och Preparandkören. Övar gör pojkarna i Preparandkören två gånger i veckan. Denna dubblerade julkonsert - den första var på måndagskvällen - började 19.30 och innan dess hade pojkarna repeterat i över en timme. Inte undra på att en och annan av de små gossarna gäspade stort, i synnerhet när de inte fick vara med och sjunga, men måste stå alldeles stilla och lyssna till de äldre körsångarna.


Konserten tog nästan en och en halv timme. Här är kvällens program.
Här sjunger preparandkören och diskantkören Santa Claus is comin' to town.
Bing Crosbys gamla succemelodi - White Christmas sjöngs med inlevelse av hela kören. Fast med svensk text:Jag drömmer om en jul hemma. (Om det är någon som skulle vilja höra hur de andra körerna låter är det bara att gå in på gosskörens hemsida och beställa någon av deras inspelade skivor.)

17 kommentarer:

Annika sa...

Avundsjuk - det ser ut som ett fantastiskt program! Jag har snöat in på Härlig är jorden trots att den egentligen inte känns riktigt som julmusik. Veni Immanuel är också otroligt vacker. Och ifråga om röstharmonier så är gosskörer en av de allra vackraste varianterna tycker jag.

Musikanta sa...

Annika CA:
Det var fantastiskt fint. Jag har ju bara lagt in de sånger där Casimir var med, övriga sångare sjöng otroligt vackert flerstämmigt - de flesta sångerna à capella. Härlig är jorden är ju en psalm som sjungs hela året och vid alla tillfällen. Begravning, bröllop, jul och midsommar. Folk kan ju i allmänhet verserna utantill också. Mycket användbar :-).

Margaretha sa...

Vad tråkigt att jag missade den fina sången. Var inte tillräckligt uppmärksam. Hade alla gånger hunnit.
Får bli nästa gång. Problemet bara att jag blir så rörd ...
Ha en bra jul med hela familjen.
Kram Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Ja, man får inte snyfta högt, för då stör man. Du kan ju tänka dig hur jag kände mig som såg "min" lille pojke i första ledet så allvarlig och så uppmärksam på dirigenten. Och som sjöng det bästa han kunde.
Nästa gång får du gå in på gosskörens hemsida, där stod det när de släppte biljetterna. Minst en månad tidigare tror jag det var. Det blir en vårkonsert 13 maj i alla fall med hela gosskören.
Kram tillbaka från Ingrid

Tredje året i Hjo sa...

Underbart!
Målbrottskören låter väl sådär. Men den rättar nog till sig med åren den också.

Ditte sa...

Tack för detta! Vilket fint och omväxlande program! Och det var väldigt vackert att höra musiken. Jag förstår att du är stolt över Caspar, ja även de andra i kören. Och så duktigt att lära sig sångerna utantill, men det brukar å andra sidan mindre barn ha lätt för. Att följa med i noter och texter tar ibland koncentrationen från sången för de yngre och svårt kan det också vara att stå still med notpärmarna.
Har varit flera gånger på julkonsrter med Adolf Fredriks barn och ungdomskörer och det har också varit väldigt vackert. Mne i år hinns inga julkonserter med eftersom jag är på annan ort.
Kram och tack än en gång för upplevelsen.

Bloggblad sa...

Otroligt så disciplinerade de är! Får de sitta något under den långa konserten?

Musikanta sa...

Hans:
Roligt att du gillade det - då är det inte bara den partiska mormodern...
Jag kunde faktiskt inte höra ett enda målbrott i hela konserten - men de som är värst målbrottsliga får väl inte vara med förstås.
Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Det är inte lätt att hålla reda på mina barnbarn - förhoppningsvis får Caspar också börja i gosskören om ett och ett halvt år. Han är väldigt duktig på att sjunga och han har ju körsång och musik på sin skola varje dag nästan. Det är faktiskt många från Lilla Akademien som är med i gosskören.
Jag tyckte faktiskt synd om småkillarna som var så trötta i slutet av konserten. Det var ju deras vanliga läggdagstid.
Körerna från Adolf Fredriks sjunger också fantastiskt bra - jag har bara hört dem på teve.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

bloggblad:
De fick sitta under ca 20 minuter när de andra körerna sjöng. Men de var tillbaka i slutet.

Gunnel sa...

Det måste ha varit en stolt mormor och morfar som var på den konserten. Barnkörer är en fröjd att lyssna till. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Stolta och mycket rörda. Åtmionstone jag - Kent hade fullt upp med att fota och filma. Det var en lång konsert med många äldre körsångare också, men jag ville inte lägga in fler videoklipp eftersom man helst inte ville att man skulle fota eller filma. Stockholms Gosskör säljer ju egna inspelningar av sina konserter och även den här konserten spelades in. Så DEN skiva ska jag köpa så fort den kommer ut.
Kram tillbaka från Ingrid

Geddfish ♥ sa...

Underbara julkonsertbilder!
Vilka duktiga barnbarn du har, både att måla och att sjunga, det är ju en fröjd.
Nu fick jag inte igång videorna, får försöka senare.
Ha det gott, fredagskram, Gerd ♥

Annika sa...

Otroligt fint. SÅ ska det se ut, och så ska det låta. OOOO vad jag gärna hade velat vara med i publiken.
Vilken upplevelse.
Vad stolta ni måste vara över era duktiga barnbarn.
Kramar!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Tack för ljuvligheterna Ingrid! En smula rörd godrysning ger rösterna mig!
Stor kram!

Musikanta sa...

Tove:
Sak bli spännande att se vad de kommer att hitta på till våren åt de små gossarna. Kanske något i stämmor t.o.m. De lite äldre är ju redan proffs...
Stor kram tillbaka från Ingrid

Ölandsvindar sa...

Härligt! Jag ska på julkonsert i kväll. Då är det inga små gossar som sjunger utan något äldre personer, gubben bland andra. Själv ska jag njuta men dessutom fota och skriva reportage till Ölandsbladet.
Ha en bra 3:e advent /Kerstin