fredag 16 juni 2017

1437 Lilla Akademiens skolavslutning 14 juni 2017

Lilla Akademien hade som vanligt sin skolavslutning i Sankt Matteus kyrka i Stockholm och jag hade den stora glädjen och nöjet att än en gång få vara med om denna. Mina barnbarn, Casimir 9 år och Caspar 7 år går på skolan och det var dels en avslutning i klassrummet och därefter i kyrkan.

Vi startade tidigt på morgonen med att åka tunnelbana till skolan. Uppstigning klockan 6, frukost och konsertkostymerna och dito skor för pojkarna och finklänning för lilla Clarissa. Hon har också kommit in på denna musikskola och ska börja i förskoleklassen där till hösten.


Mirren åker med de tre barnen på tunnelbanan varje dag från Mälarhöjden till Odenplan och byter dessutom tåg vid Gamla Stan. En prestation! (Bilderna går att klicka större.)

Vi började i klassrummet för årskurs 3 där Casimir är elev och där det blev ett mycket känslosamt avsked. Treorna lämnar nu lågstadiet och får en ny lärare i årskurs 4. Alla föräldrar och barn var märkbart rörda när Mirren avtackade den mycket populära fröken Hanna med blommor, presentkort och champagne. För att inte tala om fröken själv som älskat sina barn från allra första stund. Kärleken har varit ömsesidig.


Caspar på skolgården med sin bästis Mattias. Lissan bredvid.


Kvarlämnat på skolan. Mirren hittade inget eftersom hon är noga med att namna alla kläder. Myrorna får ta hand om allt om ingen hör av sig. Till vänster om Mirren fanns ett helt bord med skor och stövlar.

Efter att barnen sjungit några sånger, berättat snälla saker om varandra och vilket minne som var roligast under denna tid, var det dags för avslutningen i årskurs 1 där Caspar är elev. Här var inte så mycket känslor utan mer bara glädje över det kommande sommarlovet. Barnen hade läst en bok med titeln Den magiska kulan och fick därför en fin kula i present. Huruvida den är magisk återstår att se. 


Varje barn i  årskurs 3 får berätta något snällt om en klasskamrat. Casimir står som nr tre från höger. 


Caspar väntar på att få bli uppropad.


Caspar får en kram och en present av fröken Margit. Hans klassföreståndare Dinara står bredvid beredd med den magiska kulan. 

När avslutningarna i klassrummen var klara tågade alla iväg till Sankt Matteus kyrka några kvarter från skolan. Den blev som vanligt helt fylld av elever, föräldrar och andra anhöriga. Jag var inte den enda mormodern som var där... Jag lyckades dock få en sittplats på läktaren men såg inte mycket av avslutningen eftersom det stod ett par rader med föräldrar framför mig. Det gjorde inte så mycket eftersom jag hörde desto mer. När lågstadiet sjöng tog jag mig fram mellan raderna så jag fick några fina inspelningar.


Som synes fick inte alla sittplats ens på läktaren utan fick stå upp.


Eleverna i årskurs 3 väntar på de övriga kompisarna på lågstadiet som kommer att tåga fram om en liten stund för att sjunga "Idas sommarvisa". De åtta barn som inte spelar med i klassorkestern är förmodligen pianister. Här får alla avgångselever i årskurs 9 och i årskurs 3 på gymnasiet var sin ros av förskoleklassen och årskurs 1. Jag fick en bild när Caspar överlämnade en ros till "storasyster" Jessica. Hon är nr 3 från vänster med vit blus. 


Det är en speciell känsla när skolans ca 200 elever och alla deras musikaliska föräldrar gemensamt sjunger Den blomstertid nu kommer. Den vackra överstämman sjöngs av de äldre eleverna och organisten var naturligtvis också elev på skolan. Hon går i årskurs 1 på gymnasiet och spelade ett stycke ur Boëllmans Suite Gothique som utgångsmusik. Den blomstertid nu kommer kan man höra på videoklippet i slutet av inlägget. Så även Idas sommarvisa som hela lågstadiet sjöng till ackompanjemang av klassorkestern i årskurs 3.


En bild av Sankt Matteus kyrka vi utgången till kyrkan.


Casimir får en sista kram före sommarlovet av fröken Hanna.

Casimir, Lissan och Caspar tillsammans med "storasyster" Jessica som just har gått ut nian.

Efter avslutningen i kyrkan gick barnens pappa Christian, Mirren, barnen och jag till en thailändsk restaurang vid Odenplan och åt god thaimat som räckte till en middag till. Ägaren själv påpekade att vi kunde få med oss hem maten som vi inte orkade äta upp.


Barnen får var sin läsk dagen till ära i väntan på lunchen.
"Den blomstertid nu kommer" på Lilla Akademiens skolavslutning 14 juni 2017 i Sankt Matteus kyrka i Stockholm.Hela lågstadiet på Lilla Akademien sjunger Idas sommarvisa till ackompanjemang av klassorkestern i årskurs 3.

8 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Att gå ur skolan till sommarlovet med en magisk kula i handen är en fin symbolisk handling. I år blev det förstås så, andra gånger säkert annorlunda. Men tanken är väldigt fin.
Fint är det att också få vara med om dina barnbarns skolavslutningar.
I år har vi inte haft möjlighet att vara med på våra barnbarns. Inbjudningarna är begränsade till tre nära, kära och med mor, far och lillebror så ....är gränsen redan nådd. Men morbror (min son) och farfar med fru klämdes in i alla fall :) när Timothy gick ut högstadiet. Men i tanken kan man alltid vara med.
Det är något alldeles speciellt med skolavslutningar, troligen för att man minns sina egna just då.
Jag blir alltid lika förundrad över alla kläder som är "överlopps". Vilket överflöd vi lever i idag, när man inte märker att man har ett plagg borta.
Ha en fin helg Ingrid tillsammans med din Kent! <3

Gunnel sa...

Så trevligt det verkar ha varit på dina barnbarns avslutning. På högstadiet där Rasmus går nu är aldrig föräldrarna med. Varje klass har avslutning i sitt klassrum. Lite synd kan jag tycka. Trevlig helg

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för din långa och intressanta kommentar! Synd att ni inte kunde vara med på barnbarnets avslutning.
Jag har nästan varit med om skolavslutningar i hela mitt liv - först när jag själv gick i skolan och sen som lärare i nästan 40 år och sen som kantor när jag hade gått i pension. Men jag har aldrig någonsin varit med om en sådan fantastisk avslutning i kyrkan som den på barnbarnens skola. Det framgår kanske av inlägget :-).
Det är ju numera inte så vanligt att man har avslutning i kyrkan utan man har den antingen bara i klassrummet eller också ute på gården eller på idrottsplanen. För mig är början på sommarlovet alltid förknippat med Den blomstertid nu kommer och det är synd att många av dagens barn aldrig får varken höra eller sjunga den.

Gjorde också samma reflektion som du när jag såg alla kläder och fina skor som var glömda. Konstigt också att inte fler märker barnkläderna när det är så pass enkelt idag. Bara att klistra dit en etikett. Men man får hoppas att de kommer till användning på ett eller annat sätt.
Önskar dig och Uffe en skön fortsättning på helgen. Här har vi strålande sommarväder och riktigt varmt.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Du kan ju läsa vad jag skrev i kommentaren om skolavslutningar som inte är i kyrkan :-). Här i lilla Mogata är avslutningen i alla fall alltid i kyrkan och alla klasserna bidrar med sång och även ibland pianospel.
Jag önskar dig också en skön fortsättning på helgen!
Kram

Ingrid sa...

Vilken fin och stämningsfull skolavslutning.
Min favorit bland sommarpsalmer är ; En vänlig grönskas rika dräkt....
Men Idas sommarvisa och Den blomstertid... lät riktigt bra i dina inspelningar.
Kram, Ingrid

Karin sa...

Vad underbart för dina barnbarn att få använda och utveckla sin musikalitet! Strongt av Mirren att orka satsa på detta!

Vad roligt med en så fin skolavslutning – duktig skolledning och duktiga lärare som förstår hur viktigt det är!

Musikanta sa...

Ingrid:
Om du vill höra hur En vänlig grönskas rika dräkt lät för två år sen kan du lyssna här: http://musikanta.blogspot.se/2015/06/1127-lilla-akademiens-skolavslutning-i.html
De sjöng den lika vackert i år också men jag spelade aldrig in den.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Karin:
Ja det är åtminstone halva hennes förtjänst att de både spelar och sjunger. Casimir har dessutom kommit med i Stockholms gosskörs Konsertkör - så nu blir det väl ännu mer framträdanden och förmodligen turnéer utomlands också. Han älskar att sjung och blev helt salig av lycka när han fick höra att han tagits ut till denna kör.
Skolan är helt underbar - jag är så tacksam över att barnbarnen får gå där. Även lilla Clarissa ska börja där till hösten :-)
Kram från Ingrid