lördag 16 juni 2018

1575 Månadens illustratör juni 2018 - Ragnvald Blix

Har man aldrig hört talas om denne norska politiske satirtecknare är man säkert inte ensam. Hade det inte varit för att Arbetets Museum i Norrköping har anordnat en utställning med hans teckningar, hade jag heller inte haft en aning om vem denne illustratör var.


(Bilderna går att klicka större.)

Med några enkla penndrag har Blix fångat ondskan som lyser i ögonen hos Hitler. "En teckning av en man som försöker kompensera sin brist på karaktär och medmänsklighet genom att rynka ögonbrynen och spela stark", läser jag på texten bredvid porträttet. Boken om Ragnvald Blix, från vilken bilden och de kommenterande texterna i inlägget mestadels är tagna är författad av Rikke Petersson. Utställningen pågår till den 14 oktober.

Ragnvald Blix föddes 1882 i Oslo och dog i Köpenhamn 1958. Han är mest känd för sina antinazistiska karikatyrbilder även om han i sina yngre år tecknade för välkända tidningar i Paris och München där han bodde i många år. Känd i Sverige blev han genom sina teckningar i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT) under pseudonymen Stig Höök och där redaktören Torgny Segerstedt var känd för sin antinazistiska hållning under andra världskriget.

Den här utställningen fokuserar på Blix teckningar närmast före och under andra världskriget. Några av hans bilder har blivit berömda och även givit upphov till ordet quisling i betydelsen landsförrädare.


Quisling hälsar med hitlerhälsningen och säger: "Jag är Quisling". Vakten frågar. "Och namnet?"

Sven Hedin var en berömd svensk upptäcktsresande, nazist och god vän med Hitler. 1945, efter Hitlers självmord skrev han en nekrolog i Dagens Nyheter där han beskrev Hitler som en de största män världshistorien ägt.


GHT den 18 mars 1944. I bakgrunden ligger Tyskland öde och Hitler ser inte glad ut. Himmler till vänster övervakar det hela. Texten till bilden lyder: "Er blinda tro på vår seger ger mig styrka, dr.Hedin." "Det sa kejsar Wilhelm också."

Nazisterna ansåg att kvinnans plats var i hemmet och att hennes främsta uppgift var att föda barn, helst söner som kunde bli soldater. Efter Hitlers maktövertagande fick kvinnor statliga bidrag för att gifta sig och föda barn. 


Propagandaminister Goebbels talar (skriker) inför ett auditorium av kvinnor som sedesamt titta ner. "Av er kvinnor begär vi bara att ni förmerar oss."


"Du bli student? Hur kan du inbilla dig att en kvinna skall få en utbildning när inte ens vår ledare har!"

Bilden nedan är en skildring av tyskarnas arkebuseringar av norsk gisslan. Under våren 1942 hade 93 unga norrmän skjutits av tyskarna. Dessutom hade de tagit 320 män, en del av dem skolpojkar för att en känd hirdman - en av Hitlers handgångne män -  hade sårats dödligt. Den tyske ministern i Stockholm krävde att tidningen skulle dra in bilden, vilket dock aldrig gjordes.


Från GHT 18 juli 1942. Gisslan ska exekveras. "Skall jag sköta om detta också måste jag ha bindel för ögonen" säger döden.

Något som är känt är nazisternas förlöjligande av den samtida konsten som man menade var Entartete Kunst d.v.s. degenererad eller urartad konst. Utställningen 1937 visade 650 tavlor som man konfiskerat från tyska museer. Konstriktningar som klassades som degenererade var bland annat impressionismen, kubismen, expressionismen och surrealismen. Till de bannlysta konstnärerna hörde bland annat Marc Chagall, Otto Dix, Vasilij Kandinsky, Paul Klee och Emil Nolde. Mer om denna utställning kan man läsa här. Blix reagerade tydligen direkt på detta eftersom bilden infördes redan i november 1937.


"När vi kan tillverka konstgummi och konstsilke, varför skulle vi då inte kunna skapa en konstkonst? säger propagandaminister Joseph Goebbles. Önskan om att skapa en nazistisk samtidskonst gick dock aldrig i uppfyllelse. Porträtt av djur och människor (som här ett par i bayersk nationaldräkt) och landskap var det enda måleri som ansågs passande.  

I slutet av kriget, då det började gå illa för Tyskland, rekryterades yngre och yngre soldater - ibland så unga som tolvåringar till den tyska armén. Här nedan är en bild av jultomten som barnen hotar med sina vapen när han kommer med julklappar till dem. 


"Va - känner ni inte igen mig? Jag är ju jultomten som kommer med leksakerna!" Bilden från GHT en dag före julafton 1944. 

Utställningens sista bilder visar Hitler i sin bunker innan han tar livet av sig. En slagen Hitler med giftflaskorna i bakgrunden. Goebbels, som förgiftade sina sex barn, sin fru och sig själv står och kikar ut genom källargluggen. Texten under bilden syftar på att Hitler räddats så många gånger från attentat. "Bara den Allsmäktige nu inte av gammal vana räddar mig igen."

En av Ragnvald Blix mest berömda teckningar är av Mona Lisa som han gjorde redan 1905 som 23-åring. Jag fotade bilden från boken.


Vill man se fler bilder av Ragnvald Blix kan man titta här

6 kommentarer:

Gunnel sa...

Satirteckningar är många gånger värdigt användbara. Idag måste det vara ett himmelrike för den slags konstnärer med alla ledare i världen som gör den ena grodan efter den andra. Kram

Eleonora sa...

Hitlers konfiskering av konst var fruktansvärt fel o jag vet inte om alla verk har blivit funna. Såå många fina konstnärer blev utfrusna.
Kände inte heller till denne tecknare trevligt få läsa om honom. Tack Ingrid

Ronny sa...

En mästerlig tecknare! Vissa bilder, som "Jag är Quisling." t.ex. har ju blivit klassiker. Flera av bilderna här har jag aldrig sett förr.
Fint reportage!
Ronny

Musikanta sa...

Gunnel:
Vi har ju inte någon av de stora dagstidningarna så tyvärr får vi inte veta om det finns några politiska satirteckningar i dessa. Som du skriver finns det ju massor av saker som borde vara gefundenes fressen för sådana tecknare. Ja, Trump har man väl sett en och annan karikatyr på förstås.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Elonora:
Det stod att utställningen skickades runt i hela Tyskland och att den var i den särklass mest populära. Folk gillade väl att se på de fina tavlorna. Att alla inte delade Hitlers uppfattning om konst kan man ju se av att t.ex. Göring köpte/stal massor av verk av t.ex. impressionisterna.
Kram tillbaka från vännen Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
Roligt att du uppskattade inlägget. De har bilderna var väl ca en fjärdedel av vad som fanns på utställningen. Den ligger i anslutning till EWK-museet så man kan ju passa på att se den också om man ändå är där.
Ingrid