söndag 24 juni 2018

1577 Musik och dans på gator och torg

Ett evenemang som varje år återkommer i Söderköping i mitten av juni är Musik och dans på gator och torg. Man börjar redan klockan 11.30 med en gemensam parad från Fiskartorget och sedan följer invigning av dagen. Musiken och dansen pågår till sent på kvällen.


Vädret den här lördagen var lagom varmt och regnet höll sig borta. Här på Hagatorget hade det byggts upp en dansbana där en sportdanstävling hölls. (Bilderna går att klicka större.)

Här ett axplock från alla föreningar som deltog i år: Ramunder Spel- och Dansgille, Söderköpings Storband, Norrköpings Sportdansare (visste inte att en sådan förening fanns), Hemgårdens folkdansare och många, många fler.


Några av paren som deltog i buggtävlingen.

Kent och jag åkte in till Söderköping vid tolvdraget och hamnade mitt i en tävling i Bugg, Lindy Hop och Boogie Woogie som Linköpings Sportdansklubb arrangerat. Skönbergagatan hade stängts av för trafik så man kunde i lugn och ro flanera där och mellan Hagatorget och Rådhustorget där den mesta dansen och musiken ägde rum.


 Storgatan i Söderköping.


På Storgatan kunde man njuta av fin musik av Söderköpingsbandet Locktonerna.

När vi lämnat Hagatorget promenerade vi vidare till Rådhustorget där Bjursmix från Dalarna just höll på att underhålla med härlig spelmansmusik. Vi missade folkdansen men Kent fångade några av deltagarna i sina sockendräkter utanför det gamla rådhuset.


Folkdansare utanför rådhuset där det samtidigt pågick en utställning.


Här spelar Bjursmix på Rådhustorget.Många spelade dragspel men man kan också se gitarrer, basfiol, fiol och nyckelharpa. 

Spelmanslaget uppskattades till fullo av publiken som både sjöng med och klappade takten som man kan höra och se på videosnutten jag lagt in här nedan. Det är Bjursås egen marsch som man river av.


Jag var nyfiken på vad det var för dräkt som min nyvunne vän hade på sig och fick veta att det var Vånga sockendräkt. 


6 kommentarer:

Ditte sa...

Vilket trevligt och fartfyllt evenemang! Förstår att detta lockade många att vara med och komma för att se på.
Tack för fina fina bilder och film!
Kram!

Ronny sa...

Vilket roligt evenemang - och återkommande till på köpet! Något för många andra kommuner att ta efter. Vår till exempel. ;)
Ronny

Musikanta sa...

Ditte:
Så roligt att du uppskattade inlägget. Det var kanske inte så många ungdomar då vi var där men det var ju rock och pop senare på eftermiddagen och kvällen som kanske lockade dit en hel del.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
Vad jag förstår är det inte fråga om någon ekonomisk ersättning för de flesta. Spelmanslaget fick väl lite betalt eftersom de hade en kvällskonsert i en kyrka kvällen innan. Annars tror jag alla ställde upp ideellt bara för att synas. Så det behöver ju inte kosta särskilt mycket för kommunen. Men det är klart, ett sådant evenemang är ju väderberoende.
Ingrid

Ingrid sa...

Vilket trevligt evenemang! Och så fina bilder du delar med dig av. Det är fint med de traditionella sockendräkterna. Den där mössan som mannen från Vånga bär är verkligen häftig.
Ha en skön vecka!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Jag tyckte hela han var häftig - undrar vad han bar på för instrument. Jag frågade aldrig. Roligt att du uppskattade inlägget.
Kram tillbaka från Ingrid