lördag 2 juni 2018

1571 Lilla Akademiens klasskonsert årskurs 4

Trots att det var pingsthelg var både pingstafton och pingstdagen fulltecknade med Lilla Akademiens klasskonserter. På pingstaftonen var jag och lyssnade på klasskonserterna i  förskoleklassen där Clarissa går och i årskurs 2 där Caspar går.

(Bilderna går att klicka större.)

Det var Casimir som skulle ha konsert på pingstdagen. Han skulle framträda på tre ställen i programmet. Allra först på programmet stod Vals i A-dur av Brahms, där Casimir och Astrid spelade fyrhändigt på orgeln. Efter det ackompanjerade han Samuel, som spelade trumpet, i Ave Maria av Franz Schubert på orgel. Det tredje inslaget var ett gitarrstycke tillsammans med Vilgot, som spelade piano.


Barnen ställer upp sig i slutet av konserten för att tacka för applåderna och bli filmade av entusiastiska föräldrar och anhöriga.

Allt gick väldigt bra eftersom alla hade tränat många timmar tillsammans. Det är intressant att få ha följt det här barnen från årskurs 1 - förskoleklassen var temporärt nedlagd det året Casimir skulle ha börjat eftersom det pågick en utredning om huruvida inträdesprov för så små barn skulle få förekomma överhuvudtaget. Som väl var fick skolan dispens för inträdesprov med fokus på musik och året därpå fungerade förskoleklassen igen.

Under de nästan fyra år som gått sedan den första klasskonserten har många av eleverna utvecklats till goda - ibland helt fantastiska -  musiker, vilket kommer att framgå av nedanstående filmer. De flesta av barnen spelar numera två instrument, de får välja ett bi-instrument i årskurs 3. Casimir, som hade gitarr som huvudinstrument tidigare har övergått till att ha orgel som huvudinstrument och gitarr som bi-instrument.

Här kommer några videosnuttar från konserten.Samuel och Casimir spelar Ave Maria av Franz Schubert
Vilgot vid pianot och Casimir på gitarr spelar Rumbacada av Guillem.

Nästa videofilm är ganska lång. Om man inte orkar lyssna på hela kan man gå in på mitten och höra sista satsen och bli imponerad. Man har svårt att tro att barnen som spelar kanske inte ens fyllt 11 år. Men just för de här barnen är övning tre timmar per dag inte ovanligt.Jack, Oliver och Julia spelar två satser av Sonat nr 7 av G.F. Händel.

En härlig avslutning på konserten var Disneypotpurrit med några av blåsarna i klassen. Erik, som sitter vid pianot, hörde jag för några år sen i matsalen på Lilla Akademien där han satt vid en synt och spelade Vals i Ciss-moll av Chopin. Helt perfekt...
Från vänster Alva, klarinett, Evelina, tvärflöjt, Samuel, trumpet, William, trumpet och Simon, trumpet och Erik, piano spelar melodier ur Disneyfilmer.

Jag är bara så glad och tacksam över att alla mina tre yngsta barnbarn har den stora förmånen att få gå på den här musikskolan där alla klasskamraterna har det stora musikintresset gemensamt. Åtminstone har deras föräldrar det :-).

5 kommentarer:

Gunnel sa...

Riktigt njutbart att lyssna på så här en söndagsförmiddag. alla barnen är otroligt duktiga och jag förstår att du är stolt över dina duktiga barnbarn. Det har du all anledning att vara. Kram

Äventyret framtiden sa...

Jag kan inte annat än att hålla med Gunnel! Ni har fullt upp med era musikaliska barnbarn och har all anledning att vara stolta över dem. Så roligt också att både du och de har samma intresse. Det måste vara berikande för de yngre och också för dig.

Musikanta sa...

Gunnel:
Tack för din rara kommentar och kul att du lyssnade på musiken.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, om inte annat kan jag vara till hjälp då och då, som t.ex. att ackompanjera dem när de tränar på något stycke. Det är ju roligare om man spelar oboe att få lite komp. Musik är ju aldrig åldersrelaterat heller, som väl är.
Ha det skönt i värmen. Själv är jag helst inomhus eller sitter i skuggan.
Ingrid som önskar dig allt gott.

Annette sa...

I början av inlägget tänkte jag att det vore roligt att få höra dem, och så kom det filmer längre ned :) Otroligt duktiga, jag är imponerad. Vilken disciplin att träna så många timmar per dag, men så blir de duktiga också.

Våra tjejer har spelat olika instrument, men nu är det bara vår tolvåring som spelar piano. Tråkigt nog ledsnade vår trettonåring, trots att hon spelade tvärflöjt så att jag blev tårögd. Men sådant är livet, vill jag lyssna på tvärflöjt får jag helt enkelt spela själv ;)