tisdag 22 januari 2019

1640 Månadens illustratör januari 2019 - Jim Kay

Mirren - yngsta dottern - som vet att jag har ett stående inslag på min blogg som heter Månadens illustratör, visade mig en ny illustrerad bok av J.K. Rowling när jag var uppe och hälsade på i Stockholm senast. Harry Potter och De vises sten i nyupplaga med illustrationer av Jim Kay.


Det är en omfångsrik bok som mäter 23x27 cm och med spatiös text uppdelad i spalter. Det finns ett hundratal illustrationer i boken i färg. Caspar, mitt nioåriga barnbarn sträckläste den. Bilderna går att klicka större.


Jag behövde inte bläddra länge i den förrän jag insåg att det här var en fantastisk illustratör. Att boken också är fantastisk visste jag ju förut, jag har läst den. Men det var många år sen och jag och jag hade glömt en hel del. Därför var det en upplevelse att läsa boken igen och samtidigt ta del av bilderna av denna lysande illustratör.



Jim Kay i sin ateljé i färd med att illustrera någon av J.K. Rowlings böcker. Hittills har tre böcker kommit  ut i svensk översättning.
Det var Rowling själv som bestämde att Jim Kay skulle illustrera hennes böcker om Harry Potter sedan hon sett hans illustrationer i boken A monster calls. För denna bok fick han Kate Greenway-medaljen år 2012. 



Hagrid hämtar Harry för att föra honom till Hogwarth.

Jag hittade en intervju med Jim Kay på nätet där jag fick veta en hel del om honom. Nästan allting som han tecknar och målar har sina förebilder i det verkliga livet – även karakatärerna i boken. Han har alltid med sig sitt skissblock där han ständigt ritar av saker och personer som han träffar på och sparar för att så småningom kunna ha med dessa i sina bilder.


Bilden av Harry Potter kom sig av att han åkte tunnelbana och fick syn på en liten pojke och hans mamma. Han talade om för henne att hennes son hade en "fantastic character". Att det var han som stått modell för bilden av Harry fick hon inte veta förrän boken hade givits ut - det var tvunget att hållas hemligt tills dess.

Den kloka och goda professor Albus Dumbledore är baserat på fotografier av en av Kays vänner som bor på andra sidan jordklotet. Han hade varit otroligt tillmötesgående sedan han sett Kays skisser till boken och skickat honom foton i olika poser. Allting som finns med på bilden är saker som Kay har hemma eller har sett eller är symboliska för Dumbledore. Som t.ex. boken som han skrev om drakblod. 

 The praying mantis - bönsyrsa på svenska - kan också tolkas som en profet. Den lilla vasen såg han på något museum och tyckte den skulle passa in. Citronkaramellerna äter Dumbledore dock bara för att han gillar det, enligt illustratören. 



Hermione är helt och hållet en avbild av Kays niece. Hon är begåvad och söt och har en tendens att tala om för honom att han inte alltid uppträder korrekt, berättar han. Dörren i bakgrunden hittade han på en vacker gammal kyrka i Suffolk för många år sen och gjorde en skiss av den som kunde vara bra att ha i framtiden. I dörren är inristade namn på Kays vänner - idén till grafittin fick han från the Tower of London där fångarna inte hade så mycket annat att göra än att rista sina namn på väggar och dörrar.


Kay får också inspiration från naturen och från sin trädgård som synes av bilden. Här flyger Harry på sin kvast Nimbus 2000. Bilden nedan är från quidditch-banan med sina ringar där bollarna måste flyga igenom för att det ska bli mål.

Intressant är också att Jim Kay bygger upp scenerier med kartong med toarullar och rullar från hushållspapper för att se hur ljuset och skuggorna kommer att falla. Karaktärerna framställer han på samma sätt i modellera. Om man vill läsa hela intervjun och dessutom se en videofilm där han berättar om sitt arbete kan man klicka här

Jag hittade boken på Ad Libris.  

16 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Jim Kay är ett helt nytt namn för mig men vilka bilder han gör!
Fantastiskt fina. Harry Potter har jag sett som film men aldrig läst, så kanske det är dags nu också för mig att göra det.

Tack Ingrid!
Ha en fin onsdag!

Lena i Wales sa...

Fantastiska bilder!
Jg har faktiskt inte läst en enda Harry Porter bok eller sett någon film, men dessa bilder var så fina.
Ha en fin dag!

Eleonora sa...

Fantastiskt Ingrid !
Gudabenådad konstnär o med blick tydligen på det mesta
Kram kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Om du har möjlighet, läs boken på engelska. Det är mycket av ordvitsar och annat som går förlorat i den svenska översättningen. T.ex. heter gatan Diagon Alley på engelska - inte lika roligt med Diagon-gränden. Rowlings språk är så helt fantastiskt och många av namnen på personerna symboliskt. Bara att döpa skolan till Hagwarth (efter Harvard) är ju genialiskt. Sådant kan ju aldrig komma fram i en film. Försök att låna den här upplagan på biblioteket annars.
Ha det gott önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Lena:
Rekommenderar starkt den här upplagan. Men läs den på engelska - den finns väl i ditt bibliotek. Här får du allt, både text och bilder. Boken är både spännande och roligt.
Ha det gott önskar
Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Du kan ju titta på hans video så blir du ytterligare stärkt i din uppfattning. Han är helt suverän.
Kramar tillbaka från vännen Ingrid

amo sin blogg sa...

Det er så spennande med bøker som i tillegg til gode tekster også
er illustrert av ein kunstnar.
Denne ser fantastisk ut.

Musikanta sa...

amo sin blog:
Håller helt med dig. Boken ÄR fantastisk.
Ha det gott önskar
Ingrid

Mascha sa...

Oh wow, that looks like a famous illustrated book! I'm not a fan of H. Potter, but the pictures speak to mee. Thanks for the describing of artist's work, I'll look to buy this book (hope, it is in German too)

Klimakteriehäxan sa...

Jättefina bilder, verkligen!

Musikanta sa...

Mascha:
I'm sure it has been translated into German. I don't Think Sweden will be the first country to have a translation of such a famous book :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Fler fantastiska bilder av denna begåvade illustratör kan du se här
https://www.bing.com/images/search?q=Jim+Kay&FORM=HDRSC2
Ingrid

Helén sa...

Jag kan bara säga WOW så fina illustrationer och så roligt att läsa om hur han jobbar. Det var ett väldigt intressant inlägg och jag ska läsa namnet Jim Kay på minnet och läsa mer om honom.

Musikanta sa...

Helén:
Tack för dunuppmuntrande kommentar - den värmer.
Ingrid

Vilt og vakkert sa...

Heisann, mitt eldste barnebarn, Saga, fikk Harry Potter 1 til jul av meg. Flotte illustrasjoner!

Musikanta sa...

Vilt og vakkert:
Hon kommer nog att gilla boken om hon inte redan läst ut den.
Ingrid