torsdag 31 januari 2019

1642 - Tips som underlättar mitt liv

Jag var just i färd med att leta efter en bok med hushålltips när jag råkade på Husmoderns presentböcker som jag bläddrade i i mitt förra inlägg. Boken verkar vara spårlöst försvunnen men jag tror att den ligger någonstans ibland böckerna i en hylla i mitt rum - den hylla som jag bestämt att jag ska städa någon dag.

Medan jag letar efter den kan jag dela med mig av några alldeles egna tips som underlättar livet för mig själv. Jag använder t.ex. tre olika par glasögon varje dag som jag måste rengöra flera gånger om dagen. Ett par när jag läser, ett par vid flygeln och datorn och ett par när jag ska se som vanligt.

Tidigare gjorde jag ren glasögonen med en droppe diskmedel men sen kom jag på att fylla en tom sprayflaska med vatten nästa ända upp och sedan tillsätta några centiliter diskmedel och skaka om. Vatten först och diskmedel sist. Jag använder Yes eftersom det är väldigt drygt. (Bilderna går att klicka större.)


Extra bra med den här flaskan är att man kan spraya lite lätt när man handdiskar t.ex. en stekpanna eller annat som man kanske inte diskar i diskmaskin.

Jag har många toppar och tunikor med ganska vid urringning som alltid brukade falla av klädhängaren om jag skulle in i garderoben och ta något annat plagg. Mina extra stora klädnypor som jag köpte på Dollarstore - men som jag tyvärr inte har sett till på sistone och ingen annanstans heller - är perfekta att klämma på klädhängaren så att tunikan sitter kvar. Vanliga klädnypor är för små och går sönder om man försöker.


Om ni läst mina inlägg tidigare så kanske ni kommer ihåg min stora vurm för IKEAs rullvagn Råskog. Här har jag berättat om denna fantastiska rullvagn. Jag har köpt den i alla möjliga färger men för ett tag sen kom det en ny modell som var blå. Jag ville gärna köpa den men hade inte något speciellt som jag tyckte jag kunde använda den till. Förrän jag fick i mitt tycke en genialisk idé. Så det blev utflykt till IKEA i Linköping och inköp av ännu en Råskog - en blå.

Mycket av mitt vakna liv tillbringar jag vid det stora köksbordet i köksavdelningen. Där äter vi alla mål och där sitter jag också och läser böcker och löser korsord. Bortersta änden av bordet använde jag som förvaringsplats för böcker, tidningar, korsord, pennor och diverse annat. En ask med småsaker, burkar med tabletter, glasögonfodral och hörlurar brukade ligga där också. Om vi skulle få gäster fick jag plocka ihop allt och placera ut sakerna på olika platser i mitt rum.


Så här brukade det se ut ungefär. 


Det är här en Råskog till kommer in i bilden. Den blå, som jag köpt, förpassades till "ateljén" där den fick ta över mina målarpenslar som fanns i en svart eftersom jag tyckte den svarta passade bättre till köksbordet. För det är där den står numera, denna eminenta svarta rullvagn - alldeles bakom min stol. I den ligger allt jag tidigare brukade ha på bordet. Mellanfacket är t.ex. vigt för biblioteksböcker, både de som jag läser i och de som jag ska lämna tillbaka.


Om jag får besök är det  bara att rulla in hela vagnen i mitt rum.

Sist ett litet tips för den som spelar piano och klaviaturen på instrumentet är iskallt. Vårt vardagsrum är nämligen ganska kallt så här års. Värm en vetekudde i mikron och lägg på tangenterna en stund så blir det lättare att spela :-).

15 kommentarer:

Ronny sa...

Du har ju tidigare gjort mig intresserad av de rullande "förvaringsenheterna" och huset vi bor i har inga trösklar, så jag hade kunnat lasta dem ganska fulla. Problemet hos mig är att jag skulle behöva en hel kundvagnsparkering för alla mina Råskog'ar. Här är nog lösningen att vara mycket radikalare med mina samlade rikedomar. Tyvärr. :)

Geddfish ♥ sa...

När jag hade köpt min röda variant, skrev du om din blå och vad du använde den till. Jag har min i badrummet, perfekt.
Man ska göra det lätt för sig, så tips är alltid välkomna!
Kram

Musikanta sa...

Ronny:
Skillnaden mot att förvara allehanda grejor på hyllor och i lådor är att dessa inte rullar. Det är det som är finessen med Råskog. Jag har dem inte heller parkerade på samma ställe utan lite varstans i huset. Men nu blir det inte fler - på ett tag i alla fall :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Det kanske behövs en där också så småningom. Än har jag ingen i badrummet.
Kram från Ingrid

Karin sa...

Vilka finurliga tips! Väldigt användbara och det är nästan så att jag får lust att börja spela piano, bara för att få värma upp tangenterna med vetekuddar. Och vad smart med klädnyporna! Jag blir GALEN på diverse toppar som trillar ner på garderobsgolvet bara jag öppnar garderobsdörren.

En sån där fiffig rullvagn har jag också – kanske efter tips från dig? – framförallt för att plocka undan målargrejerna när jag behöver bordet till annat.

Karin Eklund sa...

Jag har en liknande vagn på toaletten. Och en bättre ordning tycker jag själv. Klädnypor är bra till mycket :)
Jag brukar dem på samma sätt som du gör. Har man långskaftade läderstövlar kan man med snören och klädnypor få dem att stå under hatthyllan om man fäster snören i den och i stövlarna med hjälp av nyporna

Musikanta sa...

Karin:
Tyvärr har jag inte sett sådana där stora klädnypor i plast på länge. Men jag är glad att jag köpte så många när det begav sig. Höll också på att bli galen av alla plagg som åkte av.
Visst är det praktiskt med rullvagnarna till alla målargrejor när jag måste plocka ner ateljén när barn och barnbarn kommer på besök. Bara att rulla undan vagnarna.
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Haha, det glömde jag bort - klädnyporna i stövlarna. Men jag behöver inga snören, jag bara rullar en kartongbit och sätter ner i stövlarna så står de för sig själv. Försök så får du se.
Ingrid

Gunnel sa...

Det är kul att läsa gamla "husmorsböcker" En del av tipsen är faktiskt riktigt bra. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Haha, de här "tipsen" har jag hittat på alldeles själv. Men visst är det mycket bra saker som man kan hitta i de här gamla böckerna.
Kram tillbaka från Ingrid

byblixtra sa...

Bra tips!
Rullvagnen är suverän och du kom på ett bra sätt att hålla köksbordet fritt från böcker och annat.

Musikanta sa...

byblixtra:
Det har blivit bra mycket lättare att städa köksavdelningen sen jag kom på det här :-).
Ingrid

Mias Mix sa...

Bra med massa tips. Så smart med rullvagnen. Min son brukar tjata på mig att jag ska skriva ner alla gamla husmorstips. Så jag har faktiskt tänkt göra en kategori på bloggen om det. Ska ta tag i det.
Har en sprayflaska med diskmedel, ättika och vatten till badrummet. Blir skinande rent. Mina vetekuddar hade jag även i frysen i somras och kylde ner mig med.
Roligt att få se dina fina tavlor i skär-inlägget! Jättefina!

Musikanta sa...

Mia:
Ska pröva det där med ättika + diskmedel. Låter bra. Bra tips med vetekuddarna som även kan kyla. Det har jag inte tänkt på.
Ingrid

Musikanta sa...

Mia:
Försökte kommentera hos dig men det gick inte. Jag kände ju igen skylten från De Geerhallen ju :-).
Ingrid