söndag 26 maj 2019

1674 Klasskonsert i årskurs 1 på Lilla Akademien

I slutet av vårterminen har alla klasser på musikskolan Lilla Akademien i Stockholm en klasskonsert. Det är konserter enbart med ensemblespel. Då jag har tre barnbarn som går på skolan brukar jag åka upp varje år för att vara med. Först ut på lördagen för en dryg vecka sedan var Clarissa som går i ettan. Hon skulle ackompanjera två flöjtister på orgel.
Bilderna går att klicka större.

Temat som klassen har läst, sjungit och spelat teater om på vårterminen var TID. Detta tema illustrerades fördömligt av klassen med både sånger och skådespel. Trots att eleverna är så unga är de redan duktiga på sina instrument som t.ex. harpa, slagverk och valthorn. För att gå på skolan är det obligatoriskt (till skillnad från Adolf Fredriks musikskola) att spela ett instrument. OCH att öva på detta. Fiol och piano överväger dock bland instrumenten. Programmet nedan visar vilken bredd det finns i klassen.

Klasskonserterna hålls i danssalen och stolarna räcker inte till för alla föräldrar och anhöriga som är där för att lyssna och heja på sina barn. En konsertsal håller på att planeras så till nästa år kanske klasskonserterna kan hållas där.

Konserten börjar med att alla barnen sjunger Alice Tegnérs visa Januari börjar året med musik av L. van Beethoven. Varje årstid representeras fortsättningsvis av hennes sånger: Om våren, Om sommarn, Om hösten och Om vintern. Varje årstid illustreras av små sketcher.


Barnen är uppställda för att sjunga Januari börjar året. Pianoläraren Victoria kompar på flygeln. 

Alla barn har fått en roll och något att säga. Clarissas klassföreståndare, Anne, är hon som hittar på och skriver manus till alla Sång- och dansföreställningarna i februari på Musikaliska, så Clarissa är lyckligt lottad.Januari börjar året med text av Alice Tegnér. Musik av L. van Beethoven. 

Efter sången kommer höstscenen och här uppträder flera svampar. Efter att ha avvisats flera gånger från gemenskapen får till slut den stackars flugsvampen vara med i gänget.


Alla barnen talar högt och tydligt så att alla, även de som står längst bak, hör vad de säger. Ingen verkar vara det minsta nervös.

I scenen om vintern är Clarissa med och bjuder på sockervadd i brist på snö. Man har gjort en anmälning om något som saknas till byns polis och han antecknar på sitt block att det är snö som saknas. Till slut dalar det i alla fall några snöflingor över ensemblen.


Clarissa längst till höger är vinterklädd och med "sockervadd" i händerna.

I scenen om våren letar barnen efter vårtecken och här kommer det fram både tussilago och snödroppe. Barnen sjunger också Lennart Hellsings Hyacinter och tulpaner. I sommarscenen avhandlar man både Första metaredagen, Gökotta och Mellan hägg och syren. Hela konserten avslutas med Den välkända Sommar, sommar, sommar. 

Clarissa skulle på orgel ackompanjera Medea och Conrad som spelar flöjt. Med tanke på hur svårt det är att ens få ton i en flöjt så är det beundransvärt att de här barnen kommit så långt. Clarissas ackompanjemang var inte heller det lättaste och de hade inte övat tillsammans mer än några gånger. Tyvärr blev det lite strul i mitten av stycket eftersom en av flöjtisterna kom lite i otakt. Det är då Lissan vänder på huvudet och undrar vad som står på? Men det ordnar upp sig mot slutet och alla slutar samtidigt. Man får ju komma ihåg att ungefär hälften av barnen bara är sju år gamla!
Medea, Conrad och Clarissa spelar Deviennes Trio för två flöjter och piano. (Fast Clarissa spelar orgel.)

Inga kommentarer: