onsdag 1 maj 2019

1668 Marknad i Mogata

En gång om året, den sista lördagen i april, väcks vår lilla by ur sin slummer. Det är då Mogata Marken gör sitt intåg. Vädret var det bästa tänkbara, men ändå tyckte jag att det verkade vara färre besökande i år än tidigare. Även knallarna hade blivit färre - inga loppisstånd frestade med sina "antikiviteter" t.ex. Kanske det berodde på konkurrensen från bilarna med bakluckeloppis på idrottsplanen?


Här ses jag längst till höger i bild på väg till marknaden. Kent tog de flesta av bilderna i inlägget. (Bilderna går att klicka större.)

Annars är det ett trevligt tillfälle att gå ut och träffa grannar och bekanta lite mer långväga ifrån. Eftersom det både fanns en liten karusell och en bilbana var det också en hel del barnfamiljer som  kommit dit. Det är Stegeborgs IF som arrangerar marknaden och kyrkan är också med och sponsrar.


Nytt för i år var alla kartongerna med prylar. Undrar hur man gjort om det hade kommit en regnskur?


De små stålskulpturerna var med i år också. 


Annars var det mest kläder och accessoarer som väskor och mössor som lockade. Även blommor fanns att köpa. 

 Utanför det gamla Tingshuset, som numera tillhör kyrkans lokaler sålde man bland annat "världens bästa bälte" . Hur det ska fungera utan hål kan man undra. 

Kyrkan deltar varje år genom att en präst säljer prästost och det serveras kaffe med dopp inne i kyrkan. Här kan man även dra sig tillbaka och vila sig en stund från marknadslivet utanför. Prästen Eva sålde ost med ganska god avans som oavkortat går till Svenska kyrkans internationella arbete. Eva stod som vanligt för fikat med gott hembakat bröd.


Mängder av ställningar med kläder på kyrkplan utanför Mogata kyrka. Dåligt med besökare som synes.


Eva säljer prästost och Eva serverar kaffe med tilltugg.

Det blev inga fynd för mig i år även om jag tittade snett på ett par pussel i en av kartongerna på kyrkparkeringen. Men priset avskräckte, 100 kr för varje. Kanske jag kunde ha prutat om jag hade gått dit igen strax innan marknaden stängde. Men de är kanske kvar till nästa år? Men en stor och god prästost finns ny i kylen. Alltid något.

10 kommentarer:

Lena i Wales sa...

Alltid trevligt med små lokala marknader och mycket socialt som du säjer. Träffa grannar och bekanta som man kanske inte träffar så ofta. Synd bara att de blir färre och färre.
Trevlig 1:a maj!

Anki sa...

Sådana här små lokala marknader brukar vara trevliga ... jag tycker de små djurskulpturerna ser spännande ut!
Önskar dig en fin 1:a maj!
Kram

Ingrid sa...

Så trevligt med en vårmarknad! Det är snart dag för marknad i Klintehamn också, men det dröjer nästan en månad.
Ha en fin första maj!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Förr om åren brukade det nästan vara hopplöst att ta sig fram med bil på våra smala vägar p.g.a. parkerade bilar. Inga problem i år. Men i år var det som sagt inte så många besökare som vanligt. Önskar dig också en skön fortsättning på 1:a maj. Här skiner solen.
Ingrid

Musikanta sa...

Anki:
Får väl se om det blir fler marknader här. Så få besökare som det var i år kan det knappast löna sig för knallarna som var här. De flesta strosar ju också bara omkring och tittar utan att handla något. Önskar dig också en skön fortsättning på första maj.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Den här marknaden har pågått sedan ett tiotal år tillbaka, men så få besökare som det var i år så undrar jag om det blir någon mer marknad. För oss i byn, där det sällan händer något, är det en lite spännande omväxling i alla fall.

Kram tillbaka från Ingrid som också önskar dig en fin fortsättning på denna sköna första maj. Lite regn kom det också på förmiddagen.

Äventyret framtiden sa...

Igenkännande såg jag att du har varit på marknad i Mogata och måste förstås titta in och se om du handlade någonting och på allt du visar

Kanske de har presenningar i närheten av de öppna bananlådorna utifall eventuell regnskur?
Märkligt att det inte kom flera människor men kanske det finns så mycket som drar under den här tiden av året.

En god 1 maj-kväll önskar jag dig och Kenth!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Haha, det är ju inte första gången jag skriver om Mogata Marken. Men det är i alla fall kul att ha det dokumenterat även om det inte händer så mycket nytt här.
Det är klart att de måste ha presenningar ifall det skulle bli regn. De täcker ju mycket väldigt snabbt. Det tänkte jag ju inte på.

Jag tror folk har blivit lite blasé med allt utbud som det finns på nätet. Så det var mest folk från byn och närliggande områden som kom dit, tror jag. Förr reste folk långt för att vara med - nyhetens behag kanske.
Önskar också dig och Uffe en fin fortsättning på 1:a maj.
Ha det gott önskar Ingrid

Rämmengården sa...

Så mysigt med en vårmarknad. Ha en fin dag kram Nina

Musikanta sa...

Hej Nina och välkommen till min blogg!
Jag läser också mycket och tycker det är roligt när jag får tips om nya böcker. Just nu har jag hittat en bok i min bokhylla som jag aldrig har läst : Den amerikanske pojken av Andrew Taylor. Den är mycket intressant och jag har svårt att lägga den ifrån mig.
Önskar dig en skön fortsättning på dagen
Ingrid