måndag 6 maj 2019

1669 Orgelkonsert i Sankt Botvids kyrka i Oxelösund

I lördags gjorde vi, Kent och jag en utflykt till Oxelösund. Målet var Sankt Botvids kyrka där diplomorganisten Mathias orgelelever från musikskolan Lilla Akademien skulle ha en orgelkonsert.


Intressant kyrka uppförd 1959 och byggd helt i betong. Kyrkan ligger på en klippa och är samtidigt ett sjömärke som kan ses både från land och från havet utanför. (Bilderna går att klicka större.)

Två av de yngsta barnbarnen, Clarissa 7 år och Casimir 11 år, var med i gänget. Allt som allt var det sex elever från Lilla akademien. Lucas från Gy 2, Felix Gy 1, Olle åk 7, Casimir åk 5 och Clarissa åk 1 och Erik också gymnasist.

Om kyrkan var grå utvändigt så var insidan desto mer färgrik. Två jättelika glasmålningar släpper in ljus utifrån. Det är konstnären Tore Bergh som skapat dessa. Mer om kyrkan kan man läsa här.




Motiven på glasmålningarna föreställer missionären Botvid och hur han grundade de första kyrkorna.


Bakom altaret ses "Livets skepp", en trärelief gjord av Åke Jönsson. På skärmen till höger kunde man se organisterna när de spelade sina stycken på orgelläktaren. Tyvärr var batterinivån låg hela tiden tills inspelningen la av helt och hållet en tid innan konserten var slut.



Irina, organisten i församlingen hälsar välkommen.





Mycket Bach som synes.

Orgeln var helt fantastisk både när det gällde utseendet och ljudet. 


Efter att vi ätit vår matsäck i församlingshemmet tvärsöver kyrkplan var det dags för konserten klockan 16. Clarissa spelade Haydns Sommarsång och Hedvigs sång av J. Williams. Casimir spelade Pastoral ur En lantlig bröllopsfest av F. Berwald och Sonata i Fa per due organi av G. Piazza tillsammans med Mathias. 


Före konserten presenterades alla orgeleleverna. En av pojkarna kom tyvärr inte med på bilden. Mathias presenterar eleverna och berättar lite om kompositörerna i programmet. 

De båda fyrhändiga styckena spelade Casimir från läktarorgeln och Mathias från kororgeln. Inte så lätt med så stort avstånd, men det funkade bra. Efter det spelade Casimir själv Toccata och Fuga i d-moll av J.S. Bach. Toccatan kan man lyssna till i slutet av inlägget.


Clarissa med storebror Casimir. Sverigeklänningen har mamma Mirren haft när hon gick i åk 4 en gång i tiden så den är lite stor ännu på Lissan :-). Casimir är fin i sin sammetskavaj. 

Här kan man lyssna till Casimir, 11 år, när han spelar Toccatan i d-moll av J.S.Bach.

4 kommentarer:

Eleonora sa...

Casimir du fine pojke
Så underbart vackert o proffsigt du spelar
Lycka till framöver😃😃

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag ska be Mirren framföra önskningen och berömmet :-).
Kramar från Ingrid

Lena i Wales sa...

Roligt att få se kyrkan inifrån, har sett den utifrån många gånger.
Duktiga barnbarn du har, härligt!
Ha det bra!

Musikanta sa...

Lena:
Ja, jag blev väldigt imponerad av interiören i kyrkan. Så många underbara färger och fina glasfönster. Den ser ju så grå och tråkig ut på utsidan.

Barnbarnen är duktiga men så är det också många hundratals timmars övning som ligger bakom. Men det är roligt för dem att få lite feedback för dessa (tråkiga ?) övningstimmar och dagar. Jag måste naturligtvis dokumentera alla framsteg :-).
Ingrid som tycker det var roligt att du lyssnade.