fredag 12 juni 2020

1764 Fem en fredag vecka 24 - Dagens ord


Det är ElisaMatilda som varje fredag kommer med fem frågor som hon tycker vi ska svara på. Vecka 24 är rubriken - Dagens ord. Fler som antagit utmaningen hittar man på hennes hemsida. 
Anledningen till rubriken är att ElisaMatilda, som är upphovskvinna till den här utmaningen, fick inspiration av dagens ord från SAOB. Ordet var sigmarsört som är en blomma som jag aldrig hört talas om och som man inte hittar bland växter på nätet heller. Frågorna rör sig därför om trädgårdsskötsel, växter och om hur vi förhåller oss till dessa.

1. Vilken är din relation till begreppet "gröna fingrar". 
Jag önskar verkligen att jag hade sådana. Eftersom jag i princip ogillar allt trädgårdsarbete är det inte så underligt att jag inte har någon tur med sådant. Jag gillar inte att rensa ogräs heller och har svårt att skilja på vad som är ogräs och inte, när bladen börjar komma upp. Men det kom till en gräns när jag såg ogräset mellan plattorna till entrén häromdagen.


En dyna i en IKEA-påse är bra att ha för knäna eftersom jag ligger på alla fyra när jag rensar. Pallen måste jag ha som stöd för att överhuvudtaget kunna resa mig upp. 


Det är roligt när man ser att det blir skillnad. 

2. Vad skulle du vilja ha i din drömträdgård?
En trädgårdsmästare.

3. Hur kryddar du helst din mat?
Jag kryddar inte bara helst utan alltid med min absoluta favoritkrydda VEGETA. Roligt att få göra reklam för denna fantastiska kryddblandning som Kent, min man, förde med sig i boet för 44 år sen och som aldrig har vikit från kryddhyllan sen dess.

4. Vad för typ av växter gillar du bäst?
Just nu är det pelargoner som växer fint i blomlådorna och urnorna. Jag är också glad över att de små potatisar, som jag satte i urnorna har tagit sig.
Det är nästan tre veckor sedan jag petade ner två små potatisar i den nedersta urnan. Så jag började misströsta men fortsatte i alla fall att vattna. Och nu har det kommit upp några små blad. 

5. Om du fick sätta namn på en växt, vad skulle det vara?
Jag skulle kalla den Clarissa efter mitt älskade yngsta barnbarn. 


Clarissa, Lissan till vardags, är examensfin i ny klänning. 

21 kommentarer:

Bokdamen sa...

En trädgårdsmästare vore inte dumt, även om jag bor i lgh, men då skulle balkongen se riktigt trevlig ut med blommor och odlingar. ;) Gröna fingrar har jag brist på.

Hanneles bokparadis sa...

jag ser det inte som arbete... utan avkoppling

BP sa...

Jodå, en trädgårdsmästare skulle jag heller inte tacka nej till om jag hade en trädgård.
Har lika icke-gröna fingrar som du, men ändå lyckades du ju sätta potatis i dina urnor. Det har jag aldrig gjort.
Å om du inte vill ligga på alla fyra för att få bort ogräset mellan plattorna så finns det faktiskt "knivar" med skaft för sådant;-)
Vegeta hade jag aldrig hört talas om. Wikipdia skrev att Aromat var en liknande krydda. Den kände jag igen.

Mrs Calloway sa...

har tyvärr inte några gröna fingrar. men det växer några rosor i trädgården. spännande med kryddan. ska se om jag hittar den för jag blir nyfiken på att testa den

Bloggblad sa...

Per har köpt en mojäng som bränner bort ogräset mellan plattorna. Vi har betydligt fler framför vårt hus. Mest grus, men han bränner det där också. Enkelt och effektivt. Tidigare sprutade han ättika på det. Det vore nog enklast hos er med så få plattor. Per sköter trädgården hemma, jag sköter 50% av tomten vid stugan. Klipper alltid gräset. Där är det ju inte trädgård, så det är enklare. Det mesta är vildvuxen äng eller skog.

Bloggblad sa...

P.s. Han gillar inte trädgårdsskötsel, inte jag heller. Men när det ändå behövs börjar jag alltid prata om att skaffa lägenhet i stan - utan trädgård. Då går han ut och fixar...

Åsa sa...

Clarissa var ett fint namn! :) Vegeta, innehåller inte den glutamat?

Geddfish ♥ sa...

Clarissa är ett fint namn, ovanligt.
Aromat har jag hemma sen många år. Inte Vegeta, men BP skrev att det liknar varann.
Ett roligt uppdrag denna veckan!
Kram

Lillian "sognafaret" sa...

Clarissa var virkelig et nydelig navn. God helg!

Lena i Wales sa...

Roligt att läsa frågor och svaren.
Trevlig helg!

Ingrid sa...

Det är en av fördelarna med att jobba i trädgården - det syns ofta vad man gjort. Inte är det någon som ser om du städat inne, men den där välrensade gången är verkligen imponerande.
Det är likadant med gräsklippning - det luktar gott och det syns verkligen vad man har uträttat.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Bokdamen:
Klart att man kan ha en trädgårdsmästare på sin balkong också!
Ingrid

Musikanta sa...

Hannele:
Jag är faktiskt avundsjuk på alla som ser trädgårdsarbete som avkoppling! För mig är det bara ett sisyfosarbete.
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Jag är själv förvånad över att det har kommit upp potatisblast. Får se om det blir några potatisar också. Sätter dem mest för att få lite grönt i urnorna. Det blir nog inte tillräckligt med kraft för att få bortogräset mellan plattorna för mig i så fall. Det går utmärkt att ligga på alla fyra bara jag har pallen att ta mig upp med.
Ingrid

Musikanta sa...

Mrs Calloway:
Jag tror inte du blir besviken på kryddblandningen. Jag tror den finns lite överallt.
Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Haha - vi har plattor längs med hela huset. Men det växer så mycket gräs mellan dem så att de knappast syns. Jag sprutade ättika mellan plattorna när jag hade rensat färdigt så förhoppningsvis slipper jag rensa fler gånger i år. Kent klipper alltid gräset och vattnar alla blommor i lådor och urnor. Han har också rensat runtom hela huset (inte plattorna dock) så han gör sitt. Nu ska han måla om hela sargen också. Att bo i lägenhet är inget alternativ för mig med mina stora instrument. Dessutom vill jag kunna spela när jag vill.

Musikanta sa...

Åsa:
Förmodligen. Det är väl därför den är så god. Lite socker också...
Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
När jag studerade engelska en termin i London för hundra år sen hade vi en föreläsningsserie om boken Clarissa författad av Samuel Richardson. Det är en klassiker. När Mirren skulle hitta på ett namn till sin nyfödda flicka som skulle börja på C som hos bröderna, föreslog jag Clarissa. Det är ett namn som är ovanligt i Sverige men som man känner igen i den engelskspråkiga världen. Mirrfamiljen nappade på namnet och det fick bli Clarissa. Ingrid också efter både mormor och farmor. Men hon kallas för det mesta för Lissan.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Lilian:
Ja det är fint och ovanligt i Sverige. Men du kan ju läsa min kommentar ovan :-).
Önskar dig också en fin helg!
Ingrid

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Roligt att du tycker det!
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, man känner sig verkligen duktig när man beskådar sitt arbete utomhus. Men av någon anledning fick jag träningsvärk i rumpan efteråt. Kanske för jag hävde mig upp och ner så många gånger :-).
Önskar dig också en skön helg. Själv skulle jag gärna se att det regnade några dagar, allt är så torrt och bränt nu.
Kram tillbaka från Ingrid