Omslag av V. Krogh-Ludvigsen. (Bilderna går att klicka större.)
Det verkar som flickan har en rakhyvel i handen. Antar att hon håller på med att ansa sin shingelfrisyr. I det här numret finns det en följetong med titeln Shinglad så det är kanske den som har inspirerat konstnären. En ny följetong introduceras, Fru Bergfelds pensionat, av Agnes von Krusenstjerna. En novell av Alexander Pusjkin finns också med, Begravningsentreprenören.
Annars är det som vanligt en salig blandning av kåserier, resereportage, krönikor om konst, musik och teater. Mode förstås även om de sidorna inte finns med i det här inlägget. Inte heller veckomenyn som också är ett stående inslag.
Fortfarande är annonserna, som tidningen svämmas över av, handtecknade. Så t.ex. den här bilannonsen för Chrysler. Det är än så länge bara amerikanska bilar som säljs i Sverige.
I varje nummer finns en spalt med juridiska spörsmål och en spalt med frågor om allt möjligt.
Här är några exempel på sådana frågor. 25 kr då är idag ca 800 kr. Böcker då som nu är som synes inte särskilt prisvärda
En svensk skådespelare som under denna tid är mycket uppburen är
Anders de Wahl. Han är numera mest ihågkommen som uppläsare av Alfred Tennysons
Nyårsklockan som han läste 51 gånger! Här är han på helbild i tidningen.
BVT anlitar ofta unga konstnärer för att illustrera kåserier och andra artiklar. Här är det
Kurt Jungstedt som har gjort teckningarna till en teaterkrönika av författaren Erik Lindorm. Jungstedt illustrerade en mängd böcker bland annat
Fänrik Ståhls sägner, Karolinerna, Candide och
Evert Taubes visor.
Den mest berömda svenska manliga skådespelaren vid den här tiden var Gösta Ekman.
Skådespelerskan Pauline Brunius är den första kvinnan som blir chef för Dramaten i Stockholm. Det är hon mellan 1938 och 1948.
I Göteborgs fiskhamn har det samlats hundratals fiskebåtar med "oerhörda massor av vadsill". På bilden längst ner till höger kan man se hur fiskarna vadar bland sillen. Fångsten lär slå alla rekord står det i bildtexten. Längst ner till vänster syns prins Wilhelm av Wied som är exfurste av Albanien. Hans fru verkar vara av svensk härkomst eftersom hon heter Vilhelmina Lidforss.
Lite barnsliga och studentikosa men icke desto mindre roliga, är en del krönikor som den nedan. Författaren till artikeln uppehåller sig länge vid vikten och välsignelsen av sparsamhet och för hans sparplan för det nya året. Men han vill inte spara på det lilla trevliga som han möjligen kan få vara med om. "Man behöver värma sig på mångahanda sätt i norden, och både ved och kol och mat sprit och pälsar kostar pengar." Stycket är en del i nedanstående spalt men för långt att recitera i sin helhet.
Här det åter den shinglade frisyren som är aktuell.
Turkiet är en god kund för den svenska industrin, står det i bildtexten. Här besöker en turkisk kommission Bofors för underhandlingar om krigsmateriel. Mannen på bilden är direktör Gunnar W. Andersson.
Ljudfilmen har ännu inte slagit igenom i Sverige. Det är först 1929 som den första svenska talfilmen
Säg det i toner har premiär på Palladium i Stockholm.
Här är en annan sajt där man kan läsa mer om filmen och även om handlingen. Så man får anta att bilderna på filmsidan nedan är från stumfilmer. Den först amerikanska långfilmen -
Jazzsångaren - med tal hade visserligen kommit redan 1927 men det dröjer alltså tills 1929 tills en svensk sådan film skapas.
Kvinnan i mitten är Chaplins fru Lita som "inlett skilsmässoprocess mot sin make och nu vill lägga beslag på 36 miljoner av hans förmögenhet samt söker förmå myndigheterna att utvisa honom." ( Enligt prisomräknaren är förmögenheten värd nästan 1,3 miljarder i dagens penningvärde.)
Damen längst ner till höger är Rudolph Valentinos andra fru som blivit spiritist och "påstår sig stå i förbindelse med den bortgångne filmhjältens ande."
Det finns även några sportsidor i tidningarna. Mest handlar de om sådana sporter som de mer bemedlade ägnar sig åt som segling, golf och tennis. Men här noterar man att de svenska amatörboxarna haft besök av engelska boxare. Huruvida även dessa är amatörer framgår inte. A. Hellstenius till höger i bild är segrare i tvåmilsloppet i distriktsskidmästerskapet i Stockholm. Bilden längst ner till höger visar kupébilen som ska delta i "stjärntävlingen" till Monte Carlo.
Även nästa sida ägnas
åt sporten, dock inte i Sverige. Översta bilden visar hur ungdomar från New York undervisas i skidåkning. Instruktör är svenskfödde Michael Wettergren. Jag noterar att bara en enda av damerna har kjol. Platsen är Lake Placid i USA.
Sankt Moritz i Schweiz är den förnämsta turistorten när det gäller skidåkning i Europa. Till och med sotarna tar sig till och från jobbet på skidor. I mitten ser man en dansös som försöker sig på att dansa charleston på skidor.
Som vanligt är sista omslaget en annons och i färg.
8 kommentarer:
Fint tidsdokument, som alltid, med dina veckotidningsgenomgångar!
Kanoner till Turkiet, minsann! Och en underbar frågespalt, med uppmaningar till en förhoppningsfull ung dam att skriva till Gustaf Molander, Filmstaden Råsunda...
Karin:
Jag lär mig mycket genom att läsa de här tidningarna, den här gången framför allt om skådespelarna. Visste t.ex. inte att Norrköpingsfödde Edvin Adolphsson var med så tidigt både som regissör och skådespelare. Om Om Pauline Brunius visste jag inte heller särskilt mycket.
Önskar dig en skön kommande vecka!
Ingrid
Roligt att få en titt i veckortidningen. Tycker precis som dig att det är fascinerande att bläddra och läsa i gamla böcker och tidningar. Väldigt ofta dyker det upp frågor som än i dag är aktuella (och som vi tror är specifika för vår tid).
Matilda:
Roligt att du hittade till min blogg. Jag började spara och köpa tidningarna mest för omslagens skull men tycker också det är spännande att läsa hur vardagen kunde se ut i Sverige för nästan hundra år sedan. För dem som hade det gott ställt vill säga...
Ingrid
Så roligt med dina gamla tidningar.
Många kända namn nämns.
Intressant om ljudfilmen, hade glömt bor när det var och de första filmerna.
Ha det bra!
Lena i Wales:
Tack för rar kommentar! Jag lär mig mycket när jag läser de här tidningarna eftersom jag ofta googlar på sådant jag inte har en aning om. Som t.ex. när den första ljudfilmen kom i Sverige. Jag visste väl redan att den hade slagit igenom på 20-talet i USA men inte när och hur.
Önskar dig en skön fortsatt vecka!
Ingrid
Himla kul dokument från förr! Älskar den bildade damen som hoppas på en filmkarriär ... undrar hur det gick, men det lär vi aldrig få veta!
Aina:
Jag kanske ska göra det till ett stående inslag med de här allmänna frågorna - det säger kanske mer om tiden många gånger än bilderna. Sen tänker jag ibland också på att (nästan) ingen av de här människorna som syns på bilderna fortfarande lever. Skulle kanske vara ett eller annat av de små barnen som finns som porträtt ibland.
Ha det gott önskar
Ingrid
Skicka en kommentar