måndag 13 november 2023

1959 Acrylic Pouring Art i november.

 Det har varit lite si och så med hällandet (eller målandet om man så vill) på sistone. Mest därför att det tar så lång tid, ett par tre timmar minst. Men nu har jag kommit på att man kan dela upp tiden. Anledningen var att jag hittade några plastmuggar med tättslutande lock som jag totalt glömt bort att jag hade.


Den färdigblandade färgen på rad i plastburkarna. (Bilderna går att klicka större.)

Att blanda till färgen är det som tar mest tid. Man ska blanda färgen med fluetrol (ett målarmedium speciellt för Acrylic Pouring Art) och vatten tills den har konsistensen av smält glass. Det är också viktigt att alla färgerna i muggarna är lika lättflytande, annars tar den färgen som är tjockast över. 


Lite extra tid tog det eftersom jag råkade hälla ut en halv mugg svart färg. Man får vara försiktig när man har de här träpinnarna i färgen! 

Man måste röra om färgen man har lagt i plastmuggen minst en minut för varje gång man lägger till fluetrol och vatten. En tredjedel färg, en tredjedel fluetrol och en tredjedel vatten på ett ungefär. Det är ett evigt rörande. Precis innan man börjar måla ska man också hälla i några droppar silikonolja. Den får  man bara röra ner som hastigast. 

Nu bestämde jag mig för att vänta med silikonet tills jag hade lust att göra en tavla. Färgerna kan ju stå (nästan) hur länge som helst i muggen med det tättslutande locket. 


Så det var inte förrän tre dagar senare som jag kom till skott med måleriet. Jag räknade med att jag skulle kunna göra två tavlor denna gång. Det finns många olika tekniker med Acrylic Pouring Art och denna heter blooming. Man häller ut lite i taget från färgburkarna och sen kan man blåsa ut färgen med antingen en  hårblås eller ett sugrör. Jag hade så mycket färg att det gick bra med ett (stort) sugrör. 


Jag har lagt till guld och lila. 

Det också mycket viktigt att duken vilar absolut jämnt på bordet! Jag justerar med vattenpass och petar in ett par tunna kartongbitar under trälisterna under dukarna om det är det minsta ojämnt. Annars rinner färgen ut mot (en av) kanterna. Jag har fått många "vattenfall" på mina tavlor tidigare.  


Här är resultatet. Som synes har den lila färgen tagit över i målningen. Därför bestämde jag mig för att inte ha med denna färg på nästa duk. 


Tavla nummer två utan den lila färgen. Ska ta lite mer blått nästa gång för färgerna räcker till ännu en 30x30-duk. Det verkar i alla fall som att  färgen ligger still när jag tittade in i "ateljén" efter några timmar. 

6 kommentarer:

BP sa...

Jättekul att du förklarar det där med färgmixen. Låter som en ren vetenskap om du frågar mig.
Sedan undrar jag förstås varför du rör om med en träpinne. Det är ju vattenbaserad färg, så där skulle du ju kunna använda en mixer. Eller tänker jag fel där - troligen;-)
Och om du inte gillar tavlan med lila så köper jag tavlan av dig - direkt, utan minsta tvekan. Tycker den är underbar!!! Mejla gärna vad du vill ha för den och portot, då swishar jag pengarna till dig. Ge mig bara numret. Om du inte har min mejladress kvar: beatepytz@gmail.com.

PS. Det är ju snart jul och jag kan tänka mig flera av dina tavlor (om du har några kvar) som julklapp till några av mina kompisar. Om du vill och har lust och tid, så skulle du kanske kunna fota av några tavlor så att jag kan välja. Om du inte är intresserad av denna deal, är jag inte ett dugg sur, jag lovar;-) DS.

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

BP:
Tack för kommentaren! Färgmuggarna är ju inte så stora så det måste i så fall vara en pytteliten mixer om någon sådan finns. Sen skulle det nog stänka en hel del, haha. Jag skickar mejl.
Ingrid

Lena i Wales sa...

Så kul att du beskriver hur du gör.
Vad fint det blev. Färgvalet tilltalar mig också.
Ha det fint!

Musikanta sa...

Lena i Wales:
Tack för din rara kommentar! Önskar dig en en skön och trevlig vecka.
Ha det gott önskar
Ingrid

Birgitta Malmstedt sa...

Så roligt det verkar vara, men det kräver naturligtvis att ha öga för vad som passar ihop. Lycka till i fortsättningen.
Hälsningar
Birgitta