måndag 24 januari 2011

Randi Fisher och 1947 års män.

Randi Fisher 1952 - foto Bertil Danielsson SVT

På söndagseftermiddagen, fyra timmar innan tavlorna skulle plockas ner från väggarna kom MM och jag äntligen iväg till Randi Fisherutställningen på Norrköpings konstmuseum. Vi hade dessutom turen att infalla på museet fem minuter innan den absolut sista visningen av denna utställning.

Vi fick en mycket intressant och kunnig guide som lotsade oss igenom gallerierna och berättade om konstnären och hennes konstverk. Önskar bara att jag hade kommit dit lite tidigare, eftersom tiden gick fort och vi inte hann se alla hennes tavlor ordentligt. (Bilderna som hör till inlägget har jag scannat från museikatalogen Randi Fisher.Går att klicka större.)

Anledningen att Randi Fisher som ensam kvinnlig konstnär något överraskande räknas till konstnärsgruppen 1947 års män, är att hon deltog i en vernissage Ung Konst på galleriet Färg och Form i Stockholm 1947. Gruppen bestod av elva konstnärer bland dem kändisar som Olle Bonnier, Lennart Rhode och Karl-Axel Pehrsson.

Den konstart som dessa konstnärer representerade benämns konkretism och kan väl i Randis fall närmast översättas med en konkret avbildning som inte är realistisk . Exempel på detta är att hon målar en kakelugn som inte ser ut som en sådan, men ändå är tänkt att föreställa en. Bilderna är helt skapade i konstnärens eget huvud och inte några direkta avbildningar av verkligheten. Hon leker också med perspektivet och även formen är viktig för henne.

Kakelugnen 1954

När hennes syster Else gifte sig med Ingmar Bergman 1943 skänkte hon dem som lysningsgåva ett självporträtt, som man knappast kan kalla för vackert trots att hon av många ansågs som en skönhet. Fil. dr. Linda Fagerström, som skrivit sin doktorsavhandling om Randi Fisher, skriver i museikatalogen: ”Självporträttet visar att ’kvinnlighet’ inte är essentiellt utan föränderligt och mångdimensionellt och präglat av tillfälliga uppfattningar som ständigt förhandlas och utmanas”…

Självporträtt 1943

Man kan också se på självporträttet under elevtiden 1940 att hon bröt mot den på den tiden rådande uppfattningen om hur en kvinna skulle se ut. Här är hon klädd som en man. Mycket få kvinnor på den tiden uppträdde i långbyxor och här har hon t.o.m. dolt sitt långa hår i någon slags turbanliknande huvudbonad.


Genom kontakten med Ingmar Bergman fick Randi Fisher många uppdrag inom teatervärlden, hon skapade affischer för teaterföreställningar och även ridåer. Hennes konst var också under denna tid mycket influerad av teatern, som många av hennes målningar visar. Kriget påverkade också henne, som man kan se av hennes målning Stridsvagnen.

En av Randi Fishers mest berömda målningar - Narren från 1946. En lek med perspektivet...

Stridsvagnen från 1948 som samtidigt är ett drakhuvud med hemska tänder
Skådespelerskan 1946
På 1950-talet ägnade hon sig mest åt offentlig konst, som t.ex. glasmålningar i kyrkor, muralmålningar och bokomslag. Ett av betydelsen av ordet "glasmålning" på svenska är att man sätter färgade glasbitar tillsammans med blyspröjsar i ett visst mönster. Det är alltså inte fråga om målning i egentlig mening. På engelska heter det mera adekvat "stained glass". Man kan inte heller översätta det med "glasmosaik" eftersom det är en annan teknik.

Skiss till glasmålning, De tre stegen, Västerås domkyrka 1953-1960


 Skiss till glasmålning, De tre stegen, Västerås domkyrka 1953-1960

I Västerås domkyrka kan man hitta fyra stora glasfönster av hennes hand. Tyvärr finns inget av dessa beskrivna på nätet - den enda kyrkan jag har hittat,som visar ett fönster av henne på nätet är Ängby kyrka i Bromma. Utställningen fortsätter till Lund där den öppnas den 13 februari i Skissernas Museum. En utställning väl värd att besöka - extra intressant tror jag om man är med på en guidad visning!

Randi Fishers bokomslag till Ulla Isakssons "Kvinnohuset" 1952

20 kommentarer:

Grekland nu sa...

Tack för en intressant berättelse om en konstnär jag knappt visste nånting om!

em sa...

En spännande konstnärsgeneration - jag har alltid gillat henne och hennes kollegor.
Hennes mamma var väl textilkonstnär? Kyrkotextil? Och systern skrev ju den fina boken Udda Person, som jag länge tänkt blogga om.
Margaretha

Musikanta sa...

Ingabritt:
Trots att jag har betyg i konstvetenskap hade jag aldrig hört talas om henne. Tala om att osynliggöra kvinnor i konsten! Otroligt intressant konstnär, tycker jag.
Kramar!

Musikanta sa...

Margaretha:
Som jag skrev till Ingabritt ovan, hade aldrig hört talas om henne. Men nu har jag beställt Fagerströms avhandling om henne så att jag kan få reda på vilka kyrkor hon har skapat kyrkfönster i.

Varken Västerås domkyrka eller Voxtorps kyrka utanför Kalmar har några bilder på hennes fönster på hemsidan. Skamligt!

Stämmer att mamman var textilkonstnär - det står en hel del på nätet om hennes familj och syster. Däremot ingenting om Udda Person, så jag ser fram emot ett inlägg från dig om henne :-)!
Kramar!

olgakatt sa...

Skissernas Museum är ett av mina smultronställen sen 60-talet när jag läste på universitet och ofta en tur förbi Arkivmuseet, som det hette då.
Eter den 13 februari blir det en ny tur! tack för tipset!

Musikanta sa...

Jag lämnade tyvärr Lund innan det Skissernas museum byggdes, så jag har aldrig varit där. Roligt att jag kunde tipsa dig - vet ju att du är intresserad av konst. Jag är glad över att vi var med på visningen - massor av saker i tavlorna som man inte hade sett eller tänkt på själv. Fantastisk konstnär, tycker jag.

Jag skrev ju min B-uppsats om Bo Beskows kyrkfönster, så jag är speciellt intresserad av den sidan av hennes konstnärsskap...

Miss Gillette sa...

Utred skillnaden mellan glasmålning och glasmosaik, så blir jag jätteglad!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
När man gör glasmosaik har man färgade glasbitar som man sätter i ihop till ett mönster på ett underlag, gips eller liknande. Mosaiken blir alltså ogenomskinlig.

Glasmålning däremot är tekniken där man sätter ihop färgade glasbitar med blyspröjsar (för det mesta) till ett fönster. Ljuset kan alltså tränga igenom glaset. Men termen kan också betyda vanligt måleri på glas - mycket förvirrande. Väldigt många kyrkfönster från Jugendperioden är bokstavliga glasmålningar. Alltså påmålade fönster.

Jag tycker man skulle kunna kalla tekniken med spröjsarna för "fönstermosaik" i stället för "glasmålning" t.ex.

Miss Gillette sa...

Å! Aha! Tack så hemskt mycket! Nu har jag fått veta att jag begick ett faktafel i en översättning för ungefär arton år sen. Det var ju inget vidare. (På den tiden var ju inte Internet nåt som hade nån praktisk betydelse i vardan. Idag skulle jag aldrig ha gjort samma fel, då skulle jag enkelt ha kunnat googla. Men då fick man ju sitta och ringa runt, och i sämsta fall fick man fatt i en sakkunnig som gav fel svar, eller också ingen alls. Det är oändligt mycket bättre nu.)

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Haha, glöm det! Det var väl ingen som begrep att det var ett misstag i alla fall. För övrigt måste det ju vara preskriberat vid det här laget.

Håller med dig. Internet är UNDERBART!
Ingrid

olgakatt sa...

Skissernas museum, Arkiv för dekorativ konst som hela namnet är grundades 1934. Har du haft otur och läst i Lund under en ombyggnadstid när det varit stängt, kanske. Senaste stora om- och utbyggnaden var klar 2005 efter flera års stängning.

Eleonora sa...

Men oj vilket härligt blogginlägg! Tack snälla du för att jag fick lära mig såå mycket om R FIscher! Och vilka fantastiska bilder du visar. Tack-tack!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Bodde i Lund mellan 1956 och 1960 så det fanns naturligtvis då också. Min dåvarande studentmake var mer intresserad av Grand och AF än av museer och dessutom hade jag en liten baby, så det var väl därför jag inte visste om att det fanns...
Jag läste om det på konstvetenskapskursen i alla fall :-).

Musikanta sa...

Eleonora:
Roligt att du tyckte om inlägget och bilderna. Jag var tvungen att skriva ett inlägg när jag kom hem från utställningen - jag var helt tagen! Så fruktansvärt orättvist att RF är så okänd i jämförelse med sina manliga målarkompisar.

Nästa gång vi ses MÅSTE jag/vi gå på Moderna museet eftersom jag aldrig har varit på "det nya"...
Kramar från Ingrid

Lotta sa...

Se där! Då fick jag en anledning att besöka domkyrkan nästa gång jag åker till Västerås, vilket förmodligen blir om några veckor :-)

Musikanta sa...

Lotta:
Jag ska också försöka besöka Västerås domkyrka någon gång i sommar. Har aldrig varit i Västerås, så bara att komma dit vore en upplevelse i sig.

Lotta sa...

Säg till om du tar dig till Västerås!Jag har ju min släkt där uppe och åker flera gånger om året. Om jag inte själv är på plats kan jag säkert hjälpa dig med tips :-)

Musikanta sa...

Lotta:
Så snällt av dig att erbjuda mig hjälp med tips och så. Jag lovar att höra av mig när jag ska åka dit någon gång - vi brukar alltid göra någon utflykt under sommaren någonstans, och som sagt, jag har aldrig varit i Västerås och det är ju på tiden :-)...
Kram!

Unknown sa...

För er alla nyfikna - kom till SKISSERNAS MUSEUM i Lund där utställningen Randi Fisher–1947 års kvinna pågår till den 15 maj!

Här visas annat och helt nyligen hittat material av Randi - med ett fokus på hennes offentliga konst.

Det finns ett antal intressanta program - föreläsningar och visningar knutna till utställningen, se hemsida: www.skissernasmuseum.se


Caroline Andersson/Skissernas museum

Musikanta sa...

Hej Caroline! Kul att du tittade in i min blogg. Jag tänkte lägga in din kommentar som ett nytt inlägg i min blogg och förmodar att du inte har något emot det.

Nästa gång jag kommer till Lund är ett besök på Skissernas Museum själskrivet eftersom jag aldrig varit där. Vi pratade däremot mycket om det när jag läste konstvetenskap i Linköping eftersom en av våra kurser just handlade om skisser till berömda målningar eller byggnader.
Hälsningar Ingrid